Публікація

Правозахисники поширюють власний досвід в регіонах

Розвиток правозахисного руху – є одним з основних завдань Української Гельсінської спілки з прав людини. З метою розвитку цієї діяльності вчора виконавчий директор УГСПЛ Володимир Яворський взяв участь у семінарі „Роль громадських організацій та правозахисний рух в Україні”, що відбувся в Івано-Франківську.

Семінар був організований ГО „Центр правової освіти” (м. Калуш, Івано-Франківська область) та Благодійною громадською фундацією імені Короля Юрія (м. Івано-Франківськ). Захід відбувся при сприянні Управління Міністерства юстиції України в Івано-Франківській області. Ідея та координація заходу належить Михайлу Попадину з Центру правової допомоги.

Участь в семінарі взяли громадські організації, що здійснюють чи мають намір розвивати правозахисну діяльність в області, та журналісти. Спеціально запрошеними гостями, крім УГСПЛ, стали Володимир Ковальчук (депутат обласної ради, Голова регіонального відділення Національного бюро в справах дотримання Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод) та Олена Панасовська (регіональний представник Всеукраїнської експертної мережі в Івано-Франківську.

Захід відбувся на громадських засадах і не був спонсорований жодною організацією.

Під час семінару представник УГСПЛ розповів про історію утворення УГСПЛ, основні функції та завдання правозахисних організацій у суспільстві. Також окремо була дана характеристика існуючій ситуації з дотриманням прав людини в країні. Зокрема, були представлені Доповіді правозахисних організацій про дотримання прав людини в Україні, Дослідження УГСПЛ про регіональні особливості дотримання прав людини та інші видання правозахисників.

У свою чергу місцеві організації розповіли про свою діяльність та майбутні плани розвитку.

Зокрема, Василь Костів, який представляв Коломийське відділення Міжнародного товариства прав людини – Українська секція, розповів про намір реалізувати проект „Діалог з владою з метою захисту прав людини”. У рамках цього проекту відбудуться громадські слухання з питань місцевої політики в сфері прав людини. Наприклад, уже 27 жовтня відбудуться слухання щодо міжнародних та національних засобів захисту прав людини, а пізніше відбудуться слухання щодо оцінки діяльності судів, місцевої виконавчої влади, місцевої міліції тощо.

Представники Благодійного фонду імені П.Орлика розповіли про судову практику захисту прав політичних репресованих. Зокрема, основною проблемою відзначено питання неправильного нарахування пенсій – не врахування всіх положень законодавство про окремі надбавки.

Василь Мосійчук з Молодіжної правозахисної організації „Віра в майбутнє” розповів про цікавий багаторічний досвід роботи з випускниками шкіл-інтернатів.

Подібні семінари мають на меті привернути увагу громадськості до правозахисного руху, активізацію його в областях, де він ще не відіграє істотної ролі на місцевому рівні. Місцеві організації були зацікавлені в подібній діяльності і видається, що подібні заходи слід проводити частіше, а правозахисникам доцільно частіше поширювати власний досвід роботи в різних регіонах України.

Володимир Яворський,

УГСПЛ

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: