Публікація

Правозахисники обурені заохоченням заступника Львівського міського голови бити дітей і виступили з відкритим зверненням

 

Голові Верховної Ради України

Президенту України

Прем’єр-міністру України

Генеральному Прокурору України

Міністру освіти та науки України

Міністру у справах сім’ї, молоді та спорту

Голові Комітету Верховної Ради України з прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин

Голові Комітету Верховної Ради України з питань освіти та науки

Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини

Львівському міському голові

Голові Представництва Дитячого фонду в Україні

Голові Представництва Ради Європи в Україні

 

 

Відкрите звернення громадських організацій з приводу заохочення до порушення прав дитини першим заступником Львівського міського голови

Олега Синютки

 

 

10 лютого 2010 р. у Інтернет ЗМІ (http://www.osvita.org.ua/news/49519.html, http://obk.lviv.ua/news/10642.htm) з’явилися повідомлення про те, що перший заступник Львівського міського голови Олег Синютка закликає педагогічних працівників до тілесних покарань дітей. «Якщо якийсь учень колись дістане по задниці, а колись лінійкою по руках – у цьому немає нічого страшного. Ще нікому від того, що дістав по задниці гірше не стало”, – пояснив він під час наради з директорами шкіл Франківського району міста Львова 10 лютого 2010 р.

Подібні заяви є прямими закликами до порушення прав дітей, які закріплені в міжнародному та національному законодавстві, є виявом протиправної поведінки державного службовця!

 

Загальна Декларація прав людини проголошує недопущення такого поводження та покарання людини, що принижує її гідність. Ст. 16, 19 Конвенції ООН про права дитини, що ратифікована Україною 27 лютого 1991 р., встановлюють заборону на незаконне посягання на честь і гідність дитини, обов’язок держави захищати дитину від усіх форм фізичного та психологічного насильства, образи чи зловживань. Ст. 28 Конвенції встановлює, що шкільна дисципліна має бути забезпечена методами, що ґрунтуються на повазі до людської гідності дитини, а ст. 29 закликає до того, що освіта дитини має бути спрямована на виховання поваги до прав людини та основних свобод.

 

Ряд норм національного законодавства також встановлюють заборону тілесних покарань дітей.

 

Зокрема Конституція України проголошує, що людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю (ст.3); кожен має право на повагу до його гідності. Ніхто не може бути підданий катуванню, жорстокому, нелюдському або такому, що принижує його гідність, поводженню чи покаранню (ст. 28); будь-яке насильство над дитиною та її експлуатація переслідуються за законом (ст. 52, ч. 2).

 

Законом України «Про охорону дитинства» встановлено, що держава забезпечує належні умови для охорони здоров’я, навчання, виховання, фізичного, психічного, соціального, духовного та інтелектуального розвитку дітей, їх соціально-психологічної адаптації та активної життєдіяльності, зростання в сімейному оточенні в атмосфері миру, гідності, взаємоповаги, свободи та рівності (ст. 4); кожній дитині гарантується право на свободу, особисту недоторканність та захист гідності. Дисципліна і порядок у сім’ї, навчальних та інших дитячих закладах мають забезпечуватися на принципах, що ґрунтуються на взаємоповазі, справедливості і виключають приниження честі та гідності дитини. Держава здійснює захист дитини від: усіх форм фізичного і психічного насильства, образи, недбалого і жорстокого поводження з нею, експлуатації, включаючи сексуальні зловживання, у тому числі з боку батьків або осіб, які їх замінюють (ст. 10).

 

Крім того, Закон України «Про освіту» встановлює забезпечення безпечних і нешкідливих умов навчання, праці та виховання (ст. 26). У ст. 51. Вихованцям, учням державою гарантується право на безпечні нешкідливі умови навчання та праці; захист від будь-яких форм експлуатації, фізичного а психічного насильства, від дій педагогічних, інших працівників, які порушують права або принижують їх честь і гідність. А у ст. 56 Цивільного Кодексу України зобов’язує педагогічних та науково-педагогічних працівників додержувати педагогічної  етики, моралі, поважати гідність дитини, учня, студента; захищати дітей, молодь від будь-яких форм фізичного або психічного насильства.

В законодавстві України прямо забороняються тілесні покарання дітей, що встановлено статтею 289 (ч. 3): «фізичне покарання батьками (усиновлювачами), опікунами, піклувальниками, вихователями малолітніх, неповнолітніх дітей та підопічних не допускається».

 

Також згідно з спільним Наказом від 16.01.2004 N 5/34/24/11 Міністерства сім’ї, молоді та спорту, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства освіти і науки, Міністерства охорони здоров’я передбачено порядок розгляду звернень та повідомлень з приводу жорстокого поводження з дітьми або реальної загрози його вчинення. Цим же наказом передбачено: гарантовано право кожній дитині на свободу, особисту недоторканність та захист гідності. Держава здійснює захист дитини від усіх форм фізичного та психічного насильства, образи, недбалого й жорстокого поводження з нею, експлуатації, включаючи сексуальні домагання, у тому числі з боку батьків або осіб, які їх замінюють (1.1.) та визначає “жорстоке поводження з дитиною” як будь-які форми фізичного, психологічного, сексуального або економічного та соціального насилля над дитиною в сім’ї або поза нею (1.4.).

 

Варто зазначити, що згідно Закону України «Про державну службу» Державний службовець повинен шанобливо ставитися до громадян, керівників і співробітників, дотримуватися високої культури спілкування (ст. 5), а основними обов’язками державних службовців є додержання Конституції  України  та інших актів законодавства України; недопущення порушень прав і свобод людини та громадянина (ст. 10).

 

Виходячи з вище наведеного можна зробити висновок, пан Синютко продемонстрував повне незнання та нехтування правами людини, дитини, що закріплені як в міжнародних документах, так і в нормах вітчизняного права, а також незнання своїх обов’язків за Законом України «Про державну службу».

 

Звертаємось до Вас з вимогою відсторонити п. Синютку від посади над час проведення службового розслідування та розібратися по суті справи. Просимо проінформувати про прийняті заходи Міжнародний жіночий правозахисний центр „Ла Страда – Україна” за адресою: [email protected] або по факсу 205 37 36. Поштова адреса: 03113, Київ, а/с 26.

 

Міжнародний жіночий правозахисний центр «Ла Страда-Україна»

 

фото з сайту: http://ps-imho.com

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: