Публікація

Правозахисники не визнають авторитета США як країни, яка живе за принципами Верховенства права

Спроба американців виправдати тортури застосовані їхніми військовими в тюрмі Абу-Грейб ставлять під великий сумнів авторитет США, як країни, яка піклується про захист прав людини та намагається ставити себе в приклад іншим. Про це заявили в своєму докладі присвяченому цій проблемі представники міжнародної правозахисної організації Хьюман Райтс Вотч.

„США не можуть говорити про свої наміри захищати права людини за кордоном і ставити себе як приклад, оскільки самі ж порушують їх. Тим самим підриваючи стійкість міжнародних норм та створюючи небажаних прецедент для інших”, – говориться в докладі.

«Порушення в іракській в’язниці Абу-Грейб не були ані стихійною ініціативою рядових виконавців, ані просто слідством недоліків керування, якими їх спробувала представити комісія Шлезингера», – підкреслюють американські правозахисники.

Також в докладі говорииьмся: „Те що сталося є прямим результатом атмосфери беззаконня, створеної політичними рішеннями на самому верху адміністрації Буша-молодшого, причому багато таких рішень були прийняті задовго до початку іракської кампанії. Вони відображають курс на боротьбу з тероризмом без огляду на базові міжнародні норми по правах людини й положення гуманітарного права – всупереч узятим самими Сполученими Штатами й державами всього миру зобов’язанням дотримувати цих норм навіть в умовах війни й безпосередньої погрози національної безпеки”.

„Рішення адміністрації були активно підтримані в США цілим рядом ангажованих теоретиків і вчених, які, посилаючись на необхідність надзвичайної відповіді на надзвичайну погрозу, без найменших коливань виступили за скасування тих самих фундаментальних принципів, які у свій час склали основу американської нації”, – відзначають автори доповіді Хьюман Райтс Вотч.

Ці висновки підтвердив екс-міністр національної безпеки США Том Рідж, який після оприлюднення докладу Хьюман Райтс Вотч заявив, що тортури все ж таки можуть застосовуватись в тому випадку, коли мова йдеться про загрозу життю багатьом людям. За інформацією сайта Бі-Бі-Сі Ньюз, він говорив про існування деяких екстремальних ситуацій, які припускають таке поводження із ув’язненими. Він пояснив, що тортури в окремих випадках це щось природне, особливо коли часу дуже обмаль, наприклад, коли мова йдеться про загрозу ядерного удару.

Українські правозахисники харківської правозахисної групи, які намагаються всіма силами зменшити зло тортур в Україні занепокоєні такими висловлюваннями американської влади, адже, як вважає Сергій Федоринчик: „стати ворогом США не важко” і це буде означати, що тортури за деяких обставин можна застосовувати до всього людства. Особливо ця ідея може прийти до вподоби офіцерам ГРУ, ФСБ та МВД Росії, які вже давно застосовують так звані „форсовані допити” в Чечні, що є нічим іншим, ніж застосуванням тортур, але все, що їм було необхідне – це гарне ідеологічне обґрунтування.

„Пора назвати речі своїми іменами”, – продовжує свою думку Сергій Федоринчик, – „США перестають бути зразком дотримання людських прав, і такі виступи продажних експертів та високопосадовців завдають страшної шкоди правозахисному рухові у всьому світі”.

На думку представників міжнародної організації Хьюман Райтс Вотч, Вашингтон повинен притягнути до відповідальності винних на всіх рівнях та публічно заявити про намір відмовитись від будь-яких силових заходів ведення слідства.

Українські правозахисники підтримують цю пропозицію, і в свою чергу пропонують українським громадським організаціям публічно засудити як практику застосування тортур в Абу-Грейбі, так і теоретичний виступ Ріджа.

Вікторія Онищенко

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: