Публікація

«Правозахисники мають об’єднати зусилля у допомозі потерпілим від катувань на Сході», – УГСПЛ

Напередодні Дня прав людини координатор Центру документування УГСПЛ Олексій Біда взяв участь у зустрічі-дискусії «Об’єднуючи зусилля в допомозі потерпілим від катувань під час збройного конфлікту в Україні». Захід був організований представництвом HealthRight International (Право на здоров’я) в Україні.

З початку збройного конфлікту неодноразово були зафіксовані випадки катування, жорстокого поводження та сексуального насильства на сході України, які є порушенням права людини на життя, свободу та особисту недоторканість. Багато міжнародних та громадських організацій надають допомогу потерпілим у захисті їх прав, забезпеченні доступу до медичних послуг, соціальної, юридичної допомоги та психологічної підтримки.

DSC_6582

Саме комплексна допомога є важливою, тому в 2016 році було підписано меморандум про співпрацю з 7 партнерськими організаціями в рамках роботи «Єдиного вікна» для надання кваліфікованої юридичної, психологічної та соціальної допомоги учасникам бойових дій, членам їх родин та цивільним особам, які зазнали катувань. Однією з організацій-партнерів виступила Українська Гельсінська спілка з прав людини.

«В наданні допомоги потерпілим від катувань нам вдається досягти позитивних результатів та наша робота є важливою у підтримці потерпілих. У 2017 році за період роботи клініки з прав людини у м. Києві послуги отримали 254 учасників бойових дій та 61 член родин, з яких 106 (55 звернулися повторно) пережили катування/були в полоні. У м. Дніпрі послуги отримали 141 учасник бойових дій та 28 членів родин, з яких 55 осіб пережили катування/були в полоні», – зазначила директор представництва Галина Скіпальська.

DSC_6592

«Не існує державної програми допомоги і підтримки для людей, які пережили полон. Колишні військовополонені можуть розраховувати на медичне обстеження, але при цьому вони не мають особливого статусу. А ось цивільні, які пережили полон, на сьогоднішній день не отримують взагалі ніякої допомоги від держави, хоча переважна більшість з них після полону виявляється вимушеними переселенцями: без житла, без роботи, без речей першої необхідності, з безліччю проблем зі здоров’ям. На сьогоднішній день, практично всі програми психологічної допомоги та соціальної реадаптації здійснюються представниками НГО та волонтерами», – зауважила Анна Мокроусова, керівник го “Блакитний птах”, психолог.

Олексій Біда
Олексій Біда

«Перед нами стоять великі виклики. Кількість постраждалих досягає загрозливих розмірів. НГО повинні згуртуватись для подолання цієї біди. Але без юридичного визнання та системної підтримки таких категорій громадян із боку держави подолати наслідки конфлікту буде неможливо», – застеріг Олексій Біда.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: