Публікація

Правозахисники Черкащини дбають про безпеку громад

Представник УГСПЛ у регіоні, Черкаський правозахисний центр, організував у обласній державній адміністрації круглий стіл щодо ефективності роботи правохоронних органів.

Реформа поліції не тільки не призвела до підвищення рівня безпеки на місцевому рівні, а й значною мірою знизила відчуття безпеки громадян та довіру роботи до поліції.

18838416_1912865022319279_1277849402_o

Про це можна з упевненістю говорити за результатами проведеного круглого столу в Черкаській обласній державній адміністрації, який було організовано Черкаським правозахисним центром.

Проводячи аналіз роботи поліції в районах Черкаської області та вивчаючи думку місцевого населення, правозахисники дійшли висновку, що ефективність роботи правоохоронних органів знаходиться на низькому рівні, населення не відчуває себе у повній безпеці та не має повної довіри до органів правопорядку. Робота органів місцевого самоврядування (Лисянського та Звенигородського районів) в частині допомоги органам правопорядку майже не здійснюється.

За словами начальника головного управління національної поліції України Валерія Лютого, “Національній поліції досить складно виконувати свої обов’язки через брак кадрів, коштів та відсутність допомоги від місцевих органів влади”.

 

18818327_1912865018985946_779756518_o

Ці слова також підтверджуються статистичними даними. У більшості районах Черкаської області працює лише 2-3 дільничних працівника поліції на один район, на яких покладено обов’язок з проведення роботи з попередження злочинів та реагування на їх скоєння. При цьому, у районних відділах поліції в розпорядженні лише 3 автомобіля (в середньому) на один район.

Учасники АТО, які були присутні на круглому столі також висловили свою думку – рівень роботи поліції  у районах на низькому рівні, дуже часто поліція реагує на виклики з великим запізненням, розслідування злочинів проводиться неефективно, співпраця між учасниками АТО, на прикладі Звенигородського та Лисянського районів, майже відсутня.

18836105_1912865015652613_329473862_o

 

Як висновок, можна сказати про те, що реформа національної поліції проводиться неефективно в частині її проведення на місцевому рівні, населення не почувається в безпеці та не довіряє правоохоронним органам.

Правозахисники на круглому столі запропонували присутнім варіанти виходу з даної ситуації та підвищити рівень безпеки в громадах.

Насамперед, це активна взаємодія органів місцевого самоврядування, громади, учасників АТО та поліції у питанні підвищення ефективності роботи поліції та загалом рівня безпеки для населення в громадах. Правозахисники запропонували запровадити програми з залученням коштів органів місцевого самоврядування на встановлення систем безпеки (систем відео нагляду у населених пунктах) та підготовку помічників дільничних з числа учасників АТО для здійснення превентивної діяльності, а також допомоги у дільничним поліції на сільській місцевості.

На думку правозахисника Тараса Щербатюка, “лише при ефективній взаємодії між усіма сторонами процесу можливе досягнення належного рівня безпеки для громад. Всі сторони повинні прикласти максимум зусиль для цього та налагодити ефективну комунікацію між собою”.

По закінченню круглого столу сторони домовилися про взаємодію у напрямках:

– запровадження на місцевому рівні програм з підвищення взаємодії між громадами та поліцією;

– проведення роботи з органами місцевої влади з питань запровадження на місцевому рівні інституту громадських помічників дільничних працівників поліції та залучення до превентивної діяльності учасників АТО;

– проведення роботи з органами місцевої влади щодо виділення ресурсів на допомогу роботи поліції;

– проведення з боку Головного управління Національної поліції у Черкаській області перевірок дільничних пунктів поліції та виправлення виявлених недоліків.

Проект «Посилення спроможності громад Черкаської та Херсонської областей впливати на роботу поліції з метою імплементації та прискорення реформи правоохоронної системи» реалізується за фінансової підтримки Посольства Королівства Нідерландів в рамках програми «Матра».

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: