Публікація

Правозахисники через суд вимагають від Кабміну створити Інформбюро

Кабмін відмовляється виконувати зобов’язання по захисту людей, які знаходяться на окупованих територіях та територіях, де відбуваються військові дії. Правозахисники ж намагаються домогтися цього через суд та змусити урядовців дотримуватись положень Женевської конвенції.

Україна, як підписант Женевської конвенції № 4 взяла на себе низку зобов’язань, серед яких – створення Інформаційного бюро, яке має акумулювати інформацію, про всіх громадян, які знаходяться на окупованій території чи на території, де проводяться військові дії.

Збір такої інформації потрібен для того, аби офіційно, на державному рівні зробити все можливе, для захисту цих людей (звернення в міжнародні організації, написання нот протесту тощо).

Проте, як виявилося, посадовці (зокрема з Мінюсту) про таке зобов’язання не в курсі. На запит «чи створене таке бюро, хто його керівник та де воно знаходиться» була отримана підозріла відповідь:

«…у період з 27.03.2014 по 27.05.2015 зареєстровано 50 інформаційних агентств як суб’єктів інформаційної діяльності. Засновники зазначених інформаційних агентств не вказували у заявах про державну реєстрацію інформаційного агентства як суб’єкта інформаційної діяльності відомості, які б дозволили реєструючому органу ототожнити інформаційне агентство з передбаченим Женевською Конвенцією «офіційним Інформаційним бюро».

З такої відповіді Мінюсту можна зробити два висновки:

–          Чиновники не розуміють про що йдеться у запиті і про яке саме бюро їх запитують

–          Чиновники розуміють про що йдеться, проте ухиляються від виконання своїх обов’язків та тягнуть час

Подібна відповідь урядовців стала підставою для судового позову проти Кабінету Міністрів України, який не виконує взяті на себе зобов’язання, та відмовляється створити механізм для захисту людей на окупованих територіях та територіях, де триває військовий конфлікт.

За словами Адвоката Олександра Заруцького,  який є позивачем по справі та вимагає від держави виконання взятих на себе зобов’язань: «Діяльність згаданого вище Бюро має на меті сприяти подоланню наслідків роз’єднання сімей та втратою контактів родичів чи близьких, що опинились на різних територіях в ході «протистоянь ворогуючих сторін».  З огляду на відповідні події в Україні, а також беручи постанову «Про відсіч збройній агресії Російської Федерації та подолання її наслідків» від 21 квітня 2015 року, створення згаданого вище Бюро є нагальною потребою та обов’язком, що носить вже не теоретичний, а явно практичний характер».

В першому засіданні Окружний суд міста Києва настільки перейнявся справою, що аби розібратися в тонкощах Женевської конвенції відклав її на невизначений строк.

УГСПЛ буде інформувати вас про подальший перебіг подій.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: