Публікація

Правозахисники будуть слідкувати за виборами

В рамках проекту передбачена робота 75 мобільних груп в 10 регіонах країни: Автономній республіці Крим (4 групи), Севастополі (1 група), Харківській та Луганській областях (по 15 груп), Херсонській та Миколаївській областях (по 10 груп), Вінницькій, Дніпропетровській (Кривій Ріг), Сумській та Чернігівській областях (по 5 груп).

До складу мобільних груп будуть входити юрист, журналіст, водій з машиною. Напередодні будуть підготовлені зразки бланків скарг у випадках типових порушень, а також передбачено запрошення адвокатів для складання скарг і представництва в судах. Під час голосування 26 грудня, а також під час підрахунку голосів, мобільні групи будуть проводити відеоспостереження та моніторинг, який буде відбуватись за наступним алгоритмом: мобільні групи будуть виїжджати на дільниці за сигналом про порушення з дільниць. Журналіст буде проводити відеозйомку, юрист складати акт про порушення і вся необхідна інформація буде передана для подання скарги адвокату, який чергуватиме в районному суді. Адвокат буде подавати скарги до суду або, у разі необхідності, до прокуратури. Після преведення моніторингу всі відзняті матеріали будуть передані до організації “Чинність закону” (Києв) для монтажу фільму про порушення під час голосування, проведення судових процесів по розгляду поданих скарг в місцеві суди, а також оскарження в апеляційні суди тощо.

Проект розпочинає свою роботу з 22 грудня з круглого столу для юристів в Києві, де будуть обговорюватись типи порушень принципів та норм виборчого процесу в період виборчої кампанії, під час голосування 31 жовтня та 21 листопада, під час підрахунку голосів в ТВК, транспортування документів до ТВК, збору даних голосування в ТВК та оприлюднення результатів голосування, а також особливості застосування Закону України “Про вибори Президента України” при повторному голосуванні 26 грудня 2004 року, а саме які брудні виборчі технології можуть використовуватися 26 грудня та можливі заходи протидії. На цьому ж круглому столі буде обговорюватись методологія проведення громадського моніторингу та буде вироблений алгоритм його проведення.

Проект реалізується Асоціацією правозахисних організацій Українською Гельсінською спілкою з прав людини та адмініструється Харківською правозахисною групою. До складу організацій, що залучені до реалізації проекту входять: Луганське обласне відділення Комітету виборців України, Севастопольська правозахисна група, Херсонська міська асоціація журналістів „Південь”, Центр досліджень регіональної політики (м. Суми), Чернігівський громадський комітет захисту прав людини, Луганське обласне відділення Комітету виборців України, Вінницька правозахисна група, Інститут соціальних досліджень (м. Сімферополь), Херсонський обласний фонд “Милосердя та здоров’я”, Херсонська обласна організація Комітету виборців України.

Вікторія Онищенко

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: