Публікація

Правозахисникам не дають перевірити дії додаткових підрозділів (типу ОМОН)

Раніше на сайті УГСПЛ з”явилась інформація про те, що було отримано багато скарг стосовно того, що в різноманітних установах системи Департаменту з питань виконання покарань вводились додаткові підрозділи (можливо ОМОН), члени яких носили маски та були оснащені спеціальними засобами, і з цього приводу правозахисники вирішили перевірити дії таких підрозділів, про що і надіслали звернення до Секретаріату Президента України, Державного Департаменту з питань виконання покарань та УМВС. З текстом Звернення можна ознайомитись тут: doc-file (64 kb)

УГСПЛ щойно отримала відповіді від всіх трьох інстанцій, до яких направила своє Звернення. Міністерство внутрішніх справ дало відповідь, що питання, викладені у Зверненні, не належать до компетенції МВС, а належать до Державного департаменту України з питань виконання покарань.

Державний Департамент з питань виконання покарань у особі Першого заступника Голови Департаменту А.С.Лагоди надав наступну відповідь:

„Повідомляємо, що вказані підрозділи створені для запобігання та припинення злочинів терористичної спрямованості на об”єктах кримінально-виконавчої служби та запобігання і припинення дій, що дезорганізують роботу установ виконання покарань і слідчих ізоляторів. У кримінально-виконавчій службі створено і діє шість таких підрозділів. Додаткові силові підрозділи в Департаменті не створювались, підрозділи МВС України до установ виконання покарань не вводились. Діяльність підрозділів спеціального призначення регулюється Кримінально-виконавчим кодексом України та Законами України „про Державну кримінально-виконавчу службу України і „про боротьбу з тероризмом”, наказом Департаменту від 10.10.2005 № 167, зареєстрованим у міністерстві юстиції України за „138/12012, іншими законами України та нормативно-правовими актами Департаменту”.

„Також зазначаємо, що всі дії особового складу підрозділів під час виконання професійних обов”язків ґрунтуються на неухильному дотриманні вимог законодавства. Принципів гуманного ставлення до громадян, засуджених осіб, узятих під варту. Під час проведення навчань підрозділів спеціального призначення засуджені до цих навчань не залучаються”.

„Особовий склад підрозділів особливого призначення залучається для проведення обшуків в установах виконання покарань тільки за погодженням з органами прокуратури з метою вилучення заборонених предметів, що можуть бути використані засудженими для вчинення нових злочинів. Після проведення обшуків із залученням підрозділів спеціального призначення керівництвом територіальних органів управління Департаменту, установ та прокуратурами з метою виявлення правопорушень проводяться прийоми засуджених з особистих питань”.

А також Департамент з питань виконання покарань запевняє правозахисників, що „під час проведення обшукових заходів спецзасоби та заходи фізичного впливу до засуджених і осіб. Узятих під варту. Не застосовувались, скарг від засуджених не надходило”.

Що ж до відповіді, отриманої від Секретаріату Президента, то радник Президента та керівник Головної служби М. Полудьоний відповів, що „з метою об”ективної оцінки діяльності спеціальних підрозділів Державного Департаменту України з питань виконання покарань Секретаріатом Президента України до Генеральної прокуратури України надіслано запит на отримання узагальненої інформації по перевіркам за публікаціями преси та зверненнями громадян з даного питання”.

Також, „враховуючи необхідність попереднього отримання такої інформації”, Полудьоний вважає „передчасним створення комісії за участю неурядових організацій з контрольними функціями”, як того жадали правозахисники.

УГСПЛ,

Вікторія Онищенко

А також за темою:

index.php?id=1146826720

/ru/index.php?id=1146606418

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: