Публікація

«Правозахисний практикум»: освіта та захист від гендерного насильства в умовах збройного конфлікту

29 березня в офісі УГСПЛ відбулись чергові лекції у рамках курсу «Правозахисний практикум». Експерт аналітичного напрямку Спілки Алла Блага розповіла студенткам-міжнародницям про протидію гендерно-обумовленому насильству та захист дітей від сексуальної експлуатації. Слухачки курсу поділились власними думками по темі.

Своїм баченням ролі освіти у запобіганні гендерно-обумовленому та домашньому насильству в ситуації збройного конфлікту в Україні, поділилась магістрантка ІМВ Анна Іващенко.

Анна Іващенко
Анна Іващенко

В умовах збройного конфлікту в будь-якій країні, не лише Україні, гендерно-обумовлене (ГОН) та домашнє насильство (ДН) набувають вкрай жорстоких форм. Зважаючи на те, що збройні конфлікти створюють для жінок і дівчаток ще більшу загрозу бути підданими статевому, фізичному та психологічному насильству, вкрай важливим є не лише захист жертв ГОН і ДН пост-фактум, а й загалом попередження такого виду насильства.

Саме тому все більших обертів набуває просвітницька діяльність державних органів та неурядових організацій, котрі сприяють підвищенню рівня обізнаності пересічних громадян про негативні наслідки ГОН та ДН для вразливих категорій населення. Досить часто законодавчих заходів може бути недостатньо, адже повага до прав людини має прививатися кожному ще з самого дитинства. Відтак, на мою думку, доречним було б вже з молодших класів школи вводити спеціальний курс, на якому б діти могли ознайомитися зі змістом основних прав і свобод людини та розвивати неупереджене ставлення до інших людей. Досить часто, стаючи свідками ГОН і ДН в умовах збройного конфлікту, діти навіть не усвідомлюють всієї небезпеки цих явищ, що негативно позначається на їхньому розвитку та становленню як особистості. Для малолітніх дітей насильство у будь-якому вигляді може стати нормою, а пізніше вони будуть самі повторювати жахливий приклад з минулого, адже вчасно ніхто не пояснив їм, до яких наслідків призводять гендерно-обумовлене й домашнє насильство.

Окрім цього, я хотіла б відзначити затвердження Кабінетом Міністрів України Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2020 року, в якому зазначаються конкретні заходи із запобігання ГОН і ДН в умовах збройного конфлікту в Україні:

  • виготовлення просвітницьких матеріалів у рамках формування в суспільстві толерантності, культури миру, нетерпимості до проявів дискримінації, підвищення обізнаності з питань протидії ГОН в умовах конфліктів та у постконфліктний період;
  • проведення інформаційно-просвітницьких кампаній з питань протидії ГОН в умовах конфліктів та у постконфліктний період, формування активної громадянської позиції населення щодо реагування на випадки ГОН, залучення юнаків та чоловіків до організації заходів із запобігання та протидії насильству;
  • проведення навчань для представників засобів масової інформації щодо інструментів формування у суспільстві толерантності, культури миру та протидії ГОН.
Таким чином, правозахисна освіта населення має бути першочерговим завданням для кожної демократичної держави, і активна інформаційно-просвітницька діяльність як державного, так і громадського сектору є як ніколи важливою при запобіганні гендерно-обумовленому й домашньому насильству в умовах збройного конфлікту.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: