Публікація

Правова допомога на Волині. Перше півріччя роботи громадської приймальні УГСПЛ в Луцьку

Представники Спілки в регіоні підсумовують перші успіхи.

луцьккк

За півроку роботи Громадська приймальня УГСПЛ у місті Луцьку надала близько 300 консультацій. Найчастіше за допомогою зверталися пенсіонери, безробітні, люди з інвалідністю, самотні матері, військовослужбовці АТО. Більшість питань, які хвилювали громадян, стосувалися поділу майна, розлучення, встановлення розміру пенсій, виділення земельних ділянок для військовослужбовців АТО, були також і питання щодо порушення прав споживачів, оскарження невиконання судових рішень.

За цей час юристи громадської приймальні здобули перемогу в декількох гучних справах. Однією з них стала допомога жінці з інвалідністю у відстоюванні права на субсидію (часткове відшкодування витрат на оплату комунальних послуг). Нагадаємо, Департамент соціальної політики Луцької міської ради вимагав у пенсіонерки повернути виплачену їй впродовж останніх років соціальну допомогу, яку вона отримувала для утримання малозабезпеченої сім’ї (понад 33 тисяч гривень). Також юристи допомогли пенсіонерові у справі щодо зарахування до його пільгового стажу майже тринадцяти років роботи на підприємстві. Зазначимо, що Управління Пенсійного фонду України у місті Луцьку відмовило чоловікові в його законному праві на отримання пенсії за віком на пільгових умовах, оскільки просто не включило цей період роботи до пільгового стажу.

Окрім наданих консультацій, у співпраці із Волинським обласним центром зайнятості, Луцьким міським центром зайнятості, Ковельським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги, «Жіночим клубом» у Луцьку, «Клубом підприємців-початківців з числа демобілізованих учасників АТО та членів їх сімей», Волинською обласною бібліотекою для юнацтва, «Центром освіти третього віку» ВІЕМ організовано 12 інформаційно-просвітницьких заходів.

Завдяки ініціативі Громадської приймальні УГСПЛ та партнерської ГО «Молодіжна платформа» була організована зустріч активістів молодіжних громадських організацій із керівництвом патрульної поліції у місті Луцьку. Ця зустріч стала важливою для налагодження співпраці із патрульною поліцією міста,  визначення форм співпраці нової поліції з молодіжними громадськими організаціями та допомоги громадських організацій у виконанні службових обов’язків поліції.

Громадські приймальні безоплатної юридичної допомоги Української Гельсінської спілки з прав людини діють майже по всій території України. У січні 2016 року така приймальня запрацювала в Луцьку.

Основний напрямок роботи приймалень – захист прав людини та основних свобод у відносинах з органами державної влади та місцевого самоврядування. Категорія громадян, котрі мають першочергове право на отримання консультацій юриста – особи, що опинилися у складних життєвих ситуаціях, у тому числі переселенці та військові АТО.

Окрім надання юридичної допомоги, Громадська приймальня проводить різноманітні просвітницькі заходи й документувати порушення прав людини.

Всі послуги приймальні надаються на безоплатній основі.

Для того, щоб записатися на консультацію до юриста, можна зателефонувати або відвідати приймальню особисто в робочі дні (понеділок – п’ятницю, з 10:00 до 17:00). Контакти юридичної приймальні в Луцьку: вул. Бойка, 1, каб. 101, тел.: +38 (066) 737-5003, e-mail: [email protected]

Підготувала Тетяна Карпів

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: