Публікація

“Правова Абетка” № 16: громадянство в Криму та окремих районах Донецької та Луганської областей

Крим окупований, а ОРДЛО – захоплені терористами та російською армією. На обох цих територіях із громадянством українців відбуваються дуже дивні речі

Сама ідея громадянства виникла разом із першими містами-державами у Давній Греції, які називалися полісами. А отже громадянство — це не лише соціальна, але й політична концепція. Виникнення її пов’язують із часами правління афінського політика Солона. Історик Джефрі Хоскін вважає, що громадянство у Давній Греції виникло тому, що греки розуміли цінність свободи.

Слухати подкаст можна на сайті Центру стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини

«Кожен грецький фермер у будь-який момент міг потрапити до боргової ями, а отже втратити свободу, — пише він, — Коли греки билися разом проти ворогів, вони билися також і за те, щоб не потрапити у рабство до переможців. А отже їхні політичні інституції були засновані для того, щоб зберегти свободу».

Гершон Шафір у своїй книжці “Дебати про громадянство” пише так: «З іншого боку, раби дозволяли рабовласникам мати більше вільного часу, який вони присвячували, серед іншого, і участі у громадському житті. Громадянство, як суттєвий привілей, могли мати лише вершки суспільства: жінкам, рабам та варварам цього не дозволялося».

Як бачимо, ранні форми політичного життя у Греції були досить дикими. Пізніше вони значно еволюціонували. Наприклад, вже у Давньому Римі імператори зрозуміли: якщо завойованому народу дати римське громадянство, то проблем з його подальшим упокоренням буде значно менше. Римляни винайшли ще одну дуже корисну ідею: “Жоден громадянин не може мати надто багато влади надто довго”. Крім того, громадянство у Давній Греції було досить відстороненою від світу речей концепцією, а у Давньому Римі воно чітко пов’язувалося із власністю, її надбанням, утриманням та збереженням. Саме тому пізніше — у Середні Віки — громадянами вважалися бюргери, представники середніх класів, які мали власність. Вони могли впливати на державне управління у містах і мати захист закону. Але були також і привілейовані громадяни — аристократія. Після французької революції привілеї зникли і всі громадяни стали рівними перед законом. Сьогодні громадянство не лише дає певні можливості, але й обмежує. Громадянин України не може робити певних речей, інакше він буде покараний. А яких саме?

Ми маємо два типа дивних територій: одна з них — півострів Крим — визнана окупованою, а інша — ОРДЛО — є тимчасово захопленою терористами та російською армією. На обох цих територіях із громадянством українців відбуваються не менш дивні речі. У Криму вони добровільно або насильно отримують російське громадянство, а на території ОРДЛО — громадянство неіснуючих державних утворень “ДНР” та “ЛНР”.

svyrydova-dasha

Чи вважається дійсним російське громадянство, отримане навіть добровільно на окупованій території Криму? Для відповідей на ці питання ми запросили юриста УГСПЛ Дар’ю Свиридову, слухайте її відповіді у подкасті Олега Шинкаренка та Олени Сапожнікової «Правова Абетка», який виходить за підтримки Центру стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: