Публікація

Правосуддя, примирення та поствоєнне відновлення: що впливає на реінтеграцію звільнених територій?

1108 вироків за колабораціонізм винесли судді протягом 2022-2023 років. Чотири з них мали виправдувальний характер. В Кримінальному кодексі України стаття щодо співпраці з ворогом з’явилася вже після повномасштабного вторгнення. Її часто критикують як правники, так і громадські діячі. Саме питання колабораційної діяльності викликає найбільші непорозуміння і в українського суспільства. Як позбутися протиріч і працювати на реінтеграцію окупованих територій – обговорювали на панелі «Правосуддя, примирення та поствоєнне відновлення» конференції  «На зламі історії: шлях до справедливості для жертв війни в Україні» 

Участь в обговоренні взяли: співзасновниця Національної платформи стійкості та згуртованості Юлія Тищенко, адвокатка, правозахисниця, експертка Коаліції «Україна. П’ята ранку», партнерка адвокатського обʼєднання «AZONES» Дар’я Свиридова, заступник Постійної Представниці Президента України в Автономній Республіці Крим Денис Чистіков, старша наукова співробітниця Інституту правотворчості та науково-правових експертиз Національної Академії Наук України; керівниця служби секретаріату Касаційного кримінального суду Верховного Суду Тетяна Слуцька, адвокатка, експертка JustGroup Юлія Лісова, керівник відділу з питань прокуратури та судоустрою Консультативної Місії ЄС Ґідо Острайх. Модераторка дискусії адвокатка, медіаторка Лариса Гретченко.

Конференція «На зламі історії: шлях до справедливості для жертв війни в Україні» , 5-7 червня, Львів

Справедливість посунула стабільність

Національна платформа стійкості та згуртованості робила дослідження в плані пріоритетів: що важливо для українців. 

– Якщо в минулому році перший запит був на мир, а другий на стабільність, то зараз стабільність відійшла на 5-те місце, на другому опинилася справедливість. Близько 40% наших громадян, після миру, вважають досягнення справедливості значущою для них темою, – зауважує співзасновниця Національної платформи стійкості та згуртованості Юлія Тищенко. 

В тих країнах, де проходили війни, внутрішні конфлікти, прощання з тоталітарними режимами, запит на справедливість піднімався на перші сходинки і різні частини суспільства абсолютно по-різному розуміли, що є справедливість. Випливало і питання довіри до інституцій, зокрема і судових, щодо втілення справедливості. Це виклик не лише для України, а й для багатьох країн Латинської Америки, Африки, Азії, як зазначила в свої ключових тезах до дискусії Юлія Тищенко. 

Молодих людей найменше серед «колаборантів»

 Старша наукова співробітниця Інституту правотворчості та науково-правових експертиз Національної академії наук України та керівниця служби секретаріату Касаційного кримінального суду Верховного Суду Тетяна Слуцька підготувала презентацію із даними щодо вироків, ухвалених судами першої інстанції у кримінальних провадженнях за колабораційну діяльність. 

Слайд з презентації до виступу керівниці служби секретаріату Касаційного кримінального суду Верховного Суду Тетяни Слуцької,

 Згідно з даними Єдиного державного реєстру судових рішень у 2022-2023 роках місцевими загальними судами було ухвалено 1108 вироків відносно 1119 осіб, обвинувачених у колабораціонізмі. У чотирьох випадках обвинувачених у колабораційній діяльності було виправдано, розповіла Тетяна Слуцька. 

 – За вчинення злочину, передбаченого частиною 8 статті 111-1 КК (вчинення особами, зазначеними у частинах 5-7 статті 111-1 КК, дій або прийняття рішень, що призвели до загибелі людей або настання інших тяжких наслідків), вироків станом на 31 грудня 2023 року ухвалено не було, – зазначила науковиця та керівниця служби секретаріату Касаційного кримінального суду Верховного Суду.

 Щодо портрету тих, відносно кого суди ухвалили вироки щодо колабораціонізму, то за статтю співвідношення різниться майже вдвічі: жінок – 417, чоловіків – 703. 

Слайд з презентації до виступу керівниці служби секретаріату Касаційного кримінального суду Верховного Суду Тетяни Слуцької,

Щодо віку, то найменша за кількісним критерієм категорія – до 18 років: лише одна така особа, щодо якої ухвалено обвинувальний вирок. 

 – Неповнолітнього, який визнав свою провину, засуджено за збирання даних про переміщення військової техніки і особового складу Збройних сил України, місця їх постійної і тимчасової дислокації на певній території і передачу їх в месенджері «Телеграм» представнику країни ворога. Цікавою є категорія від 76 до 85 років  – це 8  людей, які, здебільшого, добре володіють VPN та користуються забороненими в Україні соціальними мережами «Однокласники» та «Вконтакті», де поширювали заклики щодо підтримки рішень країни-агресора чи висловлювали заперечення щодо здійснення нею збройної агресії проти нашої держави. Найстаршій особі – 84 роки, – зауважила Тетяна Слуцька. 

 Якщо проаналізувати, то вік від 36 років і вище –  найбільша за кількістю обвинувачених, щодо яких ухвалено вироки за колабораційну діяльність. Натомість молодих людей в цій статистиці найменше.

Слайд з презентації до виступу керівниці служби секретаріату Касаційного кримінального суду Верховного Суду Тетяни Слуцької,

Правники не можуть розібратися, а як же не фахівцям?

Колабораційна діяльність – це питання, з приводу якого дуже полярні думки в суспільстві. Презентація соціологічного дослідження також показала, що це питання, яке не наближає нас до реінтеграції ти примирення і ситуація тільки погіршується, зазначає адвокатка, експертка JustGroup Юлія Лісова. 

Адвокатка, експертка JustGroup Юлія Лісова

– Норма про колабораційну діяльність з’явилася після початку повномасштабного вторгнення. До того в нас була лише стаття про державну зраду. Стаття про колабораційну  діяльність розмита, настільки неконкретно і неточно виписана, що можна будь-яку особу з окупованої території притягнути, бо вона вимушена стикатися і взаємодіяти з окупаційною владою.Є ще й інші статті, які внесли хаос і навіть суди по-різному їх застосовують. Правники не можуть розібратися, а як же людям без юридичного фаху? – наголошує Юлія Лісова. 

Також адвокатка вказала не недосконалість законодавства щодо покарання за колабораціонізм. Або занадто сувора відповідальність – обмеження волі на 15 років, або покарання у забороні обіймати певні посади. Якщо людина ніколи в житті ці посади не обіймала, то такого покарання вона і не відчує. 

– Суворе покарання мало б застережити людей не співпрацювати з ворогом. Втім ми знаємо випадки, коли в деяких країнах була передбачена смертна кара, це не стало запобіжником від таких злочинів. Натомість є ризик того, що люди будуть сприймати ці покарання як несправедливі. Тож варто передивитися які більш адекватні і пропорційні санкції можуть бути застосовані, – додає спікерка. 

Проблема кадрів на звільнених територіях

Адвокатка та правозахисниця Дар’я Свиридова додала, що ще одним фактором, який вплине на реінтеграцію територій після деокупації, стане економічне відновлення. 

Адвокатка, правозахисниця, експертка Коаліції «Україна. П’ята ранку», партнерка адвокатського обʼєднання «AZONES» Дар’я Свиридова

– Величезний запит на кадри, бо немає з ким відновлювати роботу органів. Перевозити людей на звільнені території – це хороша концепція, але вона не дуже спрацьовує. Залучення місцевого населення є важливою моделлю для відновлення роботи органів влади і інструментом повернення людей в українські реалії. Великим запитом є усунення від влади осіб, які скомпрометували себе співпрацею з окупаційною владою. Досвід інших країн щодо люстрації для нас корисний з точки зору того, як не варто робити, – зауважує спікерка.

Політика люстрації – це лиш елемент в розбудові реінтеграції. Сама по собі вона не вирішить усіх проблем: не замінить процеси притягнення до відповідальності, компенсації і пам’яті, додає Дар’я Свиридова. 

Заступник Постійної Представниці Президента України в Автономній Республіці Крим Денис Чистіков розповів, що по Криму вже існують стратегії відновлення, які були напрацьовані і представлені на самітах Кримської платформи. 

–Тільки в Криму після деокупації потрібно буде близько 16 тисяч державних службовців, а органи місцевого

Заступник Постійної Представниці Президента України в Автономній Республіці Крим Денис Чистіков

самоврядування – створювати з нуля. Крім того: 12 тисяч представників Національної поліції, 22 тисячі освітян, вихователів дошкільних закладів – понад 8 тисяч людей, – наголошує Денис Чистіков.

В представництві вже намагаються вирішувати деякі питання. Щодо кадрового резерву, то на даний час понад 2 тисячі осіб готові у разі потреби працювати в Криму.Також  відбувається навчання такого персоналу за окремими програмами в університетах України та на спеціальних онлайн-курсах. 

Великий наплив звернень громадян слід очікувати і в суди, після звільнення територій. Нараз лише 10%  мешканців з тимчасово окупованого Криму отримали свідоцтва про народження українського зразка, тільки 2% мешканців Криму мають свідоцтво про смерть близьких українського зразка, які вони отримали через суд, зауважує заступник Постійної Представниці Президента України в Автономній Республіці Крим 

Підтримка перехідного правосуддя – один з пріоритетів 

Керівник відділу з питань прокуратури та судоустрою Консультативної Місії ЄС Ґідо Острайх звернув увагу на українське законодавство щодо кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність. Він зауважив, що визначення колабораційної діяльності занадто складне і важке навіть для юристів, а покарання не має стосуватися людей, які не мали іншого вибору як залишатися на окупованій території. 

– Згідно з Женевськими конвенціями співпраця між місцевим населенням і окупаційною владою має відбуватися заради порятунку життів, функціонування освіти, медичної допомоги, закладів для догляду за дітьми, літніми людьми та людьми з інвалідністю, – зазначає Ґідо Острайх. 

Україна  має концентруватися на розслідуванні злочинів, які завдали серйозної шкоди постраждалим, на думку спікера. Застосування підходів перехідного правосуддя є пріоритетом, додає він. 

–  ЄС розробив низку підходів для країн не членів Євросоюзу щодо імплементації перехідного правосуддя. Вони включають судові та позасудові механізми: персональне притягнення до відповідальності, пошук правди, викриття, інституційні реформи, перевірки та звільнення або їхні комбінації, – повідомляє Ґідо Острайх. 

Керівник відділу з питань прокуратури та судоустрою Консультативної Місії ЄС Ґідо Острайх

Конференція «На зламі історії: шлях до справедливості для жертв війни в Україні», яку організувала  Українська Гельсінська спілка з прав людини, стала підсумком Програми «Права людини в дії», що впроваджується УГСПЛ за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Читати також: На зламі історії: шлях до справедливості для жертв війни в Україні. Конференція УГСПЛ 


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram — УГСПЛ пише | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube | Viber


Цей захід став можливим завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID, Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ. 

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. +38 (044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: https://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: