Публікація

«Правоохоронці викрали бійця АТО та незаконно утримували в мотелі селища Половінкіно», — юристи УГСПЛ

19 жовтня 2016 року працівники Старобільської та обласної поліції силою затримали колишнього працівника батальйону «Миротворець» Василя Дорошенка та насильно утримували у незаконному місці несвободи – у придорожньому готелі с. Половінкіно Луганської області, куди бійця привезли на мікроавтобусі «Фольксваген» сірого кольору.

Сьогодні, 21 жовтня, близько третьої години ночі адвокату Катерині Сєріковій та групі підтримці вдалося відвезти Василя Дорошенка до Сєвєродонецьку. Тілесні ушкодження Василя – забиття грудної клітини – було підтверджено протоколом освідчування.

Василь Дорошенко — колишній працівник луганського «Беркута», єдиний, хто під час розстрілів на Майдані відмовився стріляти по мітингувальниках за наказом керівництва. Тоді чоловік попросту відмовився їхати на Майдан. З початком військових дій на Сході країни пішов у добровольчий батальйон «Миротворець», де разом з іншими добровольцями захищав мирних жителів прифронтових територій від ворога. У ніч з 21 на 22 листопада 2014 року бійці Батальйону стали учасниками озброєної сутички, яку спровокували колишні співробітники луганської поліції (міліції). У наслідок сутички загинув один із учасників конфлікту. Проти Василя Дорошенка було сфальсифіковано докази та звинувачено у вбивстві. За Вироком Сєвєродонецького міського суду Луганської області Дорошенко був засуджений до 12 років ув’язнення. Проте рішенням Апеляційного суду Луганської області від 11 жовтня 2016 року зазначений вирок було скасовано та кримінальне провадження направлено на новий розгляд до суду першої інстанції. До того ж, запобіжний захід у вигляді утримання під вартою закінчився та при скасуванні вироку суду першої інстанції, Апеляційний суд Луганської області не прийняв рішення щодо обрання Дорошенку запобіжного заходу у вигляді подальшого тримання під вартою, і процесуальний керівник також не подав жодного клопотання. Тобто із скасуванням вироку Василь Дорошенко мав би бути звільнений з-під варти. Таке звільнення після численних скарг та повідомлень з боку адвоката Свистуна відбулося, проте тільки на 9-й день з моменту винесення ухвали.

Однак, за словами Василя Дорошенка, тільки-но він вийшов за двері СІЗО, до нього підійшла невідома йому особа, представившись співробітником Старобільської поліції, та запропонувала йому поїхати із ним. Василь, запитавши, чи його затримано, та отримавши негативну відповідь, відмовився сідати до автівки. Після чого його вдарили у грудну клітину та насильно посадили до легковика марки ВАЗ 2106, де сидів другий співробітник поліції. Після чого Дорошенка привезли до кафе «Смак», що у Старобільську, яке розташоване біля райвідділку поліції, та, психологічно подавивши його волю, заставили пересісти у мікроавтобус «Фольксваген» сірого кольору, номерний знак ВВ 9516 СО. Там вже сиділи троє інших працівників, як він зрозумів, також поліції, які безпосередньо і відвезли його до готелю та там утримували.

«Після прибуття у готель, приблизно о 21 годині 19 жовтня 2016 року, я побачила там представників Самооборони Старобільська, які приїхали на місце за повідомленням друзів Василя Дорошенка. Вони мають бути свідками (їх прізвища я повідомлю пізніше). Разом із поліцейським омбудсменом І.С. Ломковою ми пройшли до номера 6 готелю, двері якого на той момент були відчинені. Там ми побачили мого клієнта та двох невідомих осіб за столом, вони розпивали спиртні напої (мій клієнт не пив). Як потім мені повідомив мій клієнт – з тими особами був ще третій, якій вийшов із номеру за кілька хвилин до нас, та що саме тому двері були відчинені. Крім готельного номеру 6, особи, які привезли Дорошенка до готелю, орендували ще номер 10. Зазначені ж особи нам нахабно повідомили, що вони нічого не знають та до готелю приїхали відпочити», — розповідає адвокат Сєвєродонецької громадської приймальні УГСПЛ Катерина Сєрікова.

Поліція, що приїхала за викликом, намагалася саботувати та не хотіла здійснювати невідкладні слідчі дії. Після зауважень та протестів, вся оперативна група залишилась на місці та все ж прийняла від Василя заяву про вчинення щодо нього кримінального правопорушення – викрадення людини. На той момент у готель прибув начальник Слідчого відділу Старобільського районного відділу поліції Євгеній Луганській, його заступник. Пізніше прибув слідчий, оперативні співробітники (які не представлялися), а також експерт, який здійснив відеофіксацію слідчої дії та вилучив предмети, що були знайдені на місці вчинення кримінального правопорушення. Прибув також начальник карного розшуку ГУНП в Луганській області Олег Молдован, який перейняв естафету інших поліціянтів та почав вчиняти тиск на поліцейського омбудсмена, звинувачувати всіх присутніх у злочинах, а також – укривати особу, яка ймовірно вчинила кримінальне правопорушення.

21 жовтня о 8 годині 30 хвилин розпочалося підготовче судове засідання у Рубіжанському районному суді Луганської області. Прокурори подали Клопотання про обрання повторно запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Розгляд Клопотання ще не відбувся. Засідання відклали на 22 жовтня, на 8 годину 30 хвилин.

За додатковою інформацією звертайтесь до Тетяни Гончарук: [email protected]m

фото в засавці — peoplesproject.com

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: