Публікація

Правоохоронці Сумської області лише через суд погодились реєструвати заяву громадянки про злочин

На жаль, ситуація, коли поліція відмовляється реєструвати заяви від громадян — вносити їх до Єдиного реєстру досудових розслідувань, типова і попри реформу поліції залишається незмінною.

Із такою скаргою на дії правоохоронців звернулася до громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини у Сумах пані Катерина (ім’я змінено) та з допомогою юристів виграла суд проти правоохоронців.

Поліцейські відмовлялися розбиратися у крадіжці та пошкодженні газового лічильника на дачному господарстві пані Катерини. Жінка рішуче була налаштована знайти винуватця, який пошкодив її майно. Адже місцеве газопостачальне підприємство висунуло обвинувачення власниці господарства в пошкодженні лічильника — відтак, пані Катерину очікував чималий штраф за кимось скоєне правопорушення.

Ще наприкінці квітня 2017 року жінка зверталася до відділку поліції в м. Білопілля із заявою про вчинення кримінального правопорушення, пов’язаного з крадіжкою металевих виробів та пошкодженням газового лічильника. Цю заяву у поліції ніби прийняли, але до Єдиного реєстру досудових розслідувань так і не внесли, а згодом припинили і проведення перевірки. Адже, на думку правоохоронців, особу, яка вчинила крадіжку та пошкодила лічильник, встановлено не було.

21057759_1413797761990737_1385762122_o

З таким розвитком подій пані Катерина не могла погодитись і продовжила шукати шляхи, щоб відстояти свої права. Жінка звернулась за юридичною консультацією до Сумської громадської приймальні УГСПЛ.

Після консультації у юристів приймальні пані Катерина вирішила звернулася до суду зі скаргою на бездіяльність працівників Білопільського ВП ГУНП у Сумській області.

Під час судового засідання заявниця уточнила свої вимоги — вона просила суд зобов’язати відповідальних осіб Білопільського ВП ГУНП в Сумській області внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про скоєне правопорушення. Фактично під час розгляду слідчим суддею справи (12 червня 2017 року) до Єдиного реєстру досудових розслідувань прокурором були внесені відомості про кримінальне правопорушення за вищезгаданою заявою пані Катерини, тобто, бездіяльність, яка оскаржувалася в суді, була припинена.

Приймальня УГСПЛ у Сумах продовжує стежити за перебігом подій. За словами юриста приймальні В’ячеслава Пушина, це гарний приклад, коли людина, спираючись на консультацію від правозахисників, самостійно захищає власні права. Незважаючи на поважний вік, пані Катерина має достатньо енергії та бажання відстояти справедливість.

Підготувала Тетяна Гончарук

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: