Публікація

«Право ЄС – інструмент для розбудови сталої демократії в Україні», – Тарас Цимбрівський

В Інституті правової ініціативи Центральної та Східної Європи (The CEELI Institute) відбулася друга сесія тренінгу з питань використання Права ЄС для захисту прав людини. Участь у ній взяв керівник Програми USAID Ukraine «Права людини в дії» Тарас Цимбрівський.

Тематичні рамки самого тренінгу взоровані на право ЄС та практику його застосування, з особливим акцентом на механізмах, застосовних до країн-членів з боку інституцій ЄС у випадку загроз верховенству права. Розглянули кейс із реформуванням системи судочинства у Польщі та ситуацію з свободою слова та інші виклики демократії в Угорщині. Окрему увагу присвятили огляду процедури розгляду заявок від шукачів притулку в ЄС, в тому числі інших доступних засобів захисту у випадку їх невідповідності критеріям статусу біженця.

«Участь у тренінгу стала для мене справжньою знахідкою та відкриттям. Не те, щоб раніше мені не доводилось долучатись до подібних заходів професійного зростання. Радше цього разу все склалось по-іншому: сприятливі умови, висококласні експерти, диверсифікована група учасників, представлена різними професійними середовищами. На таких майданчиках домінує дух конкурентного середовища, не залишаючи найменшого шансу для невігластва та неуцтва. Властиво тут гранично чітко усвідомлюєш наскільки відоме є мізерним, а невідоме – неосяжним», – розповів після тренінгу Тарас Цимбрівський.

Найбільшою цінністю для експерта Програми став практично-орієнтований компонент навчання. Він виражався у вирішенні ситуативних завдань, доповнений командною роботою в малих і великих групах, презентаціях та неформальному спілкуванні.

Розуміння фундаментальних засад права ЄС та інших його особливостей актуальне для вітчизняного правничого середовища та громадянського суспільства як ніколи. І не тільки з огляду на те, що Україна перебуває в асоціативних відносинах з ЄС, маючи ряд зобов’язань заснованих на положеннях угоди про асоціацію від 2014 р. Тарас Цимбрівський вважає, що у широкому розумінні право ЄС представляє інструмент для розбудови сталої демократії в Україні та й, з-поміж іншого, можливості для подолання наслідків збройного конфлікту в Україні та стримування агресії РФ.

Довідково:

Інститут правової ініціативи Центральної та Східної Європи – незалежна міжнародна установа, місією якої є є розвиток міжнародної, професійної спільноти реформаторів, прихильної верховенству права. Завдяки інноваційним навчальним програмам та іншим заходам вони співпрацюють з суддями та реформаторами в перехідних країнах, щоб підтримувати справедливі, прозорі та ефективні судові системи, зміцнювати демократичні інститути, будувати повагу до прав людини та сприяти постійному розвитку ринкової економіки.

Програма «Права людини в дії» впроваджується Українською Гельсінською спілкою з прав людини за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах.

Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: