Публікація

Право власності під час особливого періоду, пов’язаного з агресією РФ, – як встановити баланс

Мешканка Луганської області Лариса Мєльнік має земельну ділянку сільськогосподарського призначення розміром понад сім гектарів, яку раніше здавала в оренду, за що отримувала кошти. Гроші для неї були вкрай необхідні, оскільки жінка сама виховувала малолітню доньку.

У квітні 2014 року в Україні через збройну агресію Російської Федерації почалась антитерористична операція (про що йдеться в Указі президента «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 13 квітня 2014 року «Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України» від 14.04.2014 року № 405/2014), а згодом з’явився і перелік населених пунктів, на території яких вона здійснювалася (згідно з розпорядженнями «Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких здійснювалася антитерористична операція» від 30 жовтня 2014 р. № 1053-р та «Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких здійснювалася антитерористична операція, та визнання такими, що втратили чинність, деяких розпоряджень Кабінету Міністрів України» від 2 грудня 2015 р. № 1275-р).

Тоді ж селище міського типу Станиця Луганська стала одним з таких населених пунктів, а ділянку, яка належить пані Мєльнік, зайняли військовослужбовці Збройних сил України. З того часу щороку Лариса отримувала акти про те, що земельна ділянка не оброблюється, не здається в оренду. Натомість актів оцінки збитків ніхто не складав, а без них неможливо звернутися до суду.

«Насправді пані Лариса, як й інші, сподівалась, що війна скоро закінчиться, і земельною ділянкою можна буде користуватися», – говорить юристка УГСПЛ Юлія Науменко, до якої зрештою і звернулась за допомогою Лариса Мєльнік. Юлія підготувала заяву до Луганської обласної військово-цивільної адміністрації та місцевої районної ради з проханням скласти акт обстеження про визначення та відшкодування збитків.

Проте Ларисі було відмовлено. По-перше, вказали, що такі дії не належать до повноважень державних адміністрацій. По-друге, до комісії б мали увійти представники військових частин, які зайняли цю земельну ділянку, а місцеві органи не знають, хто саме це зробив. «Але це не проблема Мєльнік – з’ясовувати, які там військовослужбовці. В адміністрації набагато більше повноважень – зрозуміти, що відбувається, направити офіційні запити, отримати відповіді та залучити, можливо, представників Міністерства оборони, яке й здійснює оперативне управління майном», – говорить правниця. Юлія вважає відмову необґрунтованою та незаконною. «До повноважень саме районної державної адміністрації віднесено визначення в установленому порядку розмірів відшкодувань збитків, завданих власникам земельних ділянок та створення комісії для визначення розмірів відшкодувань збитків», – переконує Науменко. Про це й зазначила Лариса Мєльнік у своїй позовній заяві – вона попросила суд визнати протиправною бездіяльність Станично-Луганської районної державної адміністрації Луганської області та її відмову.

Зрештою у грудні 2020 року суд задовольнив позов – зобов’язав органи державної влади повторно розглянути заяву. Наразі позивачка отримала відповідний лист, який пред’явила до виконання. Їй також нещодавно повідомили з адміністрації, що там вживаються дії для створення комісії, яка зможе провести грошову оцінку збитків.

«Очевидно, в умовах агресії РФ та необхідності розташування військових відсутня практика роботи подібних комісій, а отже громадянам складно захистити своє право користування своєю власністю, – говорить юристка УГСПЛ Юлія Науменко. – Так, з одного боку держава змушена піти на такі кроки у зв’язку з діями Росії, а з іншого – не налагоджено чіткий та ефективний механізм задля захисту права власності громадян».

 

Матеріал підготовлений за підтримки програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Діяльність УГСПЛ зі створення національної моделі перехідного правосуддя впроваджується в рамках цієї програми.

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: