Публікація

Право студентів на безкоштовну освіту: можливості та проблеми

Студенти з багатодітних сімей борються з порушенням свого права на безкоштовну освіту. Держава, надавши таке право, на жаль, не передбачила механізму його реалізації. Саме тому його доводиться відстоювати, звертаючись до відповідних органів державної влади.

Як відомо, з 1 січня 2010 року набув чинності Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань соціального захисту багатодітних сімей”, який суттєво збільшує обсяг і види державного забезпечення багатодітних сімей. Цим нормативним актом було внесено зміни до Закону України “Про охорону дитинства”, згідно з якими діти з багатодітних сімей, у складі яких є п’ятеро і більше дітей, а також особи віком від 18 до 23 років  з таких сімей,  звільняються від оплати за навчання у вищих навчальних закладах державної та комунальної форми власності  усіх рівнів акредитації за умови, що певний освітньо-кваліфікаційний рівень вони здобувають вперше (ч. 9 ст. 19 зазначеного Закону).

За відсутності механізму реалізації цієї норми закону окремі вищі навчальні заклади відмовляють таким  студентам  у звільненні від оплати за навчання, чим порушують їхнє право на безкоштовну освіту, передбачене законом.

Згідно з роз’ясненням Міністерства освіти і науки України, за відсутності механізму реалізації положень ч.9 ст.19 Закону України „Про охорону дитинства”, переведення студентів-контракників може здійснюватись за рахунок вакантних місць інших спеціальностей відповідно до чинного законодавства у канікулярний період.

Однак деякі ВНЗ Львівської області ані під час зимових канікул, ані в літній канікулярний період цих студентів на бюджетне місце не перевели, від оплати за навчання не звільнили, натомість зобов’язали оплатити за навчання, попередивши про можливе відрахування у випадку несплати.

Юристи громадської приймальні МГО Центру правових та політичних досліджень “СІМ” звернулися з відповідними заявами в Міністерство освіти і науки України, профільні міністерства, Державну інспекцію державних навчальних закладів Міністерства освіти і науки України, прокуратуру з проханням вжити невідкладних заходів для звільнення студентів із багатодітних сімей від оплати за навчання.

Такі численні звернення дали позитивні результати. Так, студентку Дрогобицького державного педагогічного університету ім. І Франка  звільнили від оплати за навчання з 1.01.10р. і до закінчення навчання. Крім цього, студента Львівської національної музичної  академії ім. М.В. Лисенка перевели на бюджетну форму навчання з другого семестру, а також звільнили від оплати за навчання за перший семестр.

Центр «СІМ» щиро сподівається, що на підставі  інших звернень також будуть прийняті позитивні рішення.

Нижче подаємо копії наказу та листа ректора Дрогобицького державного педагогічного університету ім. І Франка  про звільнення Курок О.Б. від оплати за навчання.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: