Публікація

Право на справедливий суд, як невід’ємний елемент роботи адвокатів і суддів в Україні

Саме статті 6 Європейської конвенції з прав людини присвятили третій очний семінар навчального курсу «Стандарти прав людини у практиці адвокатів та суддів», організований Програмою USAID «Права людини в дії», що реалізується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Запрошеним експертом курсу став старший юрист секретаріату Європейського суду з прав людини Василій Лукашевич.

Експерт не тільки ознайомив учасників з теоретичними аспектами застосування міжнародної норми, яка гарантує право на справедливий суд, а й поділився найбільш цікавими кейсами зі своєї практики. Василій Лукашевич впевнений, що стаття 6 Конвенції дозволяє національним суддям і адвокатам розширити свій погляд на ті кримінальні та цивільні процеси, в яких вони беруть участь.

«Конвенція дає їм (прим. – адвокатам і суддям) нові можливості, нові перспективи для аналізу. Вона дозволяє звернути увагу на важливу категорію справедливості процесу і, власне, орієнтує їх на загальну процесуальну справедливість.  Саме процесуальна справедливість традиційно сприймається в демократичних країнах важливою гарантією захисту будь-яких прав будь-якої людини, якщо ці права вимагають саме судового захисту. І мій перший основний меседж – «справедливість процесу – це важливо». І друге – оцінюючи справедливість процесу, адвокати і судді мають проявляти гнучкість: гнучкість в мисленні, аналізі, здатність відходити від жорстких формальних критеріїв і аналізувати саму суть того, що відбувається, а не окремі елементи», – зазначив Василій Лукашевич.

Саме на справедливий суд розраховують українці, які звертаються до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ). На початку 2019 з’явився рейтинг, у якому Україна займає 3 місце (після Росії і Румунії) за кількістю скарг до ЄСПЛ, адже на розгляді перебувало 7 267 звернень. Водночас, за показником відношення кількості справ до кількості населення Україна не є у числі лідерів і посідає лише 20-те місце серед держав-членів Ради Європи.

«Завантаженість ЄСПЛ українськими справами – це не добре і не погано. Той факт, що Україна або на перших рядках, або в середині рейтингу – це, скоріше, добре, бо громадяни знають про можливість звернутися в суд. Але є 2 фактори, які потрібно враховувати. Перший: більшість скарг в ЄСПЛ – неприйнятні. Чи означає, що українці даремно скаржаться – ні, адже вони реалізують своє право. Чи означає, що їм треба менше скаржитися – знову ні. З іншого боку, велика кількість скарг – це добре. Це означає, що люди знають свої права і намагаються їх захистити. І поки ця система працює, поки ЄСПЛ в змозі опрацьовувати ці скарги – нехай українці більше і більше звертаються. Це частина правової освіти та правового виховання країни загалом і окремих осіб», – підкреслив Василій Лукашевич.

Окрім запрошеного експерту з ЄСПЛ, тренерами третього очного семінару стали адвокат Сергій Заєць, суддя Верховного суду України Микола Мазур та суддя Павло Пархоменко.

 

Цей цикл курсу став можливими завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках програми «Права людини в дії», який виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: