Публікація

Право на працю в умовах повномасштабної війни. Дослідження в Закарпатській області

З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну Закарпатська область прийняла велику кількість внутрішньо переміщених осіб (ВПО): близько 30% від загальної чисельності мешканців.

Закарпатська обласна військова адміністрація взяла вектор на вирішення ряду найважливіших проблем регіону. Однією з таких є проблема працевлаштування внутрішньо переміщених осіб.

До спільної роботи над цим питанням долучилися: Закарпатський обласний центр зайнятості, голови районних військових адміністрацій, голови територіальних громад області, представники районних філій центру зайнятості, інспектори управління Держпраці та громадський сектор.

Під час дослідження ми спілкувалися з органами влади, громадськими організаціями та ВПО, та проаналізували стан ринку праці в Закарпатській області.

В ході нашого моніторингу ми знайшли як плюси, так і недоліки для працевлаштування ВПО. Також розробили рекомендації для органів державної та місцевої влади.

Завдяки діям органів влади на всіх рівнях – Міністерства економіки України, органів місцевого самоврядування, Фонду державного майна, створено умови для релокації бізнесу із територій, де ведуться бойові дії та/або є загроза бойових дій. Це дало можливість перемістити до Закарпаття 424 підприємства, з яких 365 працюючих, а 59 ще у процесі переїзду, монтажу та підключення обладнання.

Проблематикою у працевлаштуванні є незнання людей про вакансії на підприємствах, через відсутність інтернету, мобільного зв’язку, та транспортного сполучення. Особливо це стосується людей, які проживають в гірських районах, адже у нас наявні великі підприємства що привозять на роботу працівників на власних автобусах, проте у віддалені райони вони не їдуть. Серед проблем – небажання кадрів чоловічої статі офіційно ставати на облік у місцевих військкоматах, брак вакансій за спеціальністю та рівнем освіти, брак навичок пошуку роботи, наявні робочі місця пропонують дуже низьку заробітну плату.

Рекомендації.

  1. Збільшити кількість місць в школах та садочках шляхом побудови нових закладів, або прийняття програм щодо фінансування, пільг чи інших преференцій для заохочення приватного сектору створювати приватні школи чи садочки.
  2. Створити умови для належного транспортного сполучення, забезпечення мобільним зв’язком та доступом до інтернету гірські села Закарпатської області.
  3. Забезпечити доступ ВПО до інформації про вакантні посади та існуючі програми шляхом розсилання друкованих матеріалів у гірські населені пункти Закарпатської області.

Завантажити звіт повністю: Право на працю, Закарпатська область

Дослідження підготувала Громадська приймальня Української гельсінської спілки з прав людини у місті Ужгород.

Звіт підготовлено за фінансової підтримки чеської організації People in Need, у рамках ініціативи SOS Ukraine.  Зміст публікації не обов’язково збігається з їхньою позицією.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: