Публікація

Правники працюють над вирішенням питання розгляду судами справ, матеріали яких перебувають на непідконтрольних територіях та в окупованому Криму

27 вересня 2019 року з ініціативи УГСПЛ у приміщенні Верховного Суду відбувся круглий стіл «Розгляд судами справ, матеріали яких перебувають на непідконтрольних територіях та в окупованому Криму». На заході були присутні судді Верховного Суду Валентина Щепоткіна та Аркадій Бущенко, уповноважена Верховної Ради з прав людини (2012-2018) Валерія Лутковська, а також представники низки неурядових організацій та адвокати.

Головна дискусія розгорнулась навколо питання: що робити з відкритими провадженнями у кримінальних справах, матеріали яких перебувають на непідконтрольних Україні територіях? Закривати провадження? Але чи не порушуватиме це права потерпілих?! Залишати відкритим? Але чи відповідатиме це уявленням про розумний строк розгляду справи?

Відповіддю на ці та деякі інші питання претендує стати проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо особливостей досудового розслідування та судового провадження у справах, в яких матеріали провадження недоступні або знищені на тимчасово окупованих територіях». Зокрема, один з його авторів, Аркадій Бущенко зауважив, що новелою цього проекту Закону є інститут угоди про визнання винуватості, що може бути укладена за ініціативою прокурора, підозрюваного, обвинуваченого чи засудженого.

Разом з тим, за умов судового розгляду таких справ, суд мав би використовувати ту частину матеріалів кримінального провадження, яка надані сторонами і закривати провадження у випадку неможливості відновити або зібрати нові матеріали. Для апеляційного оскарження вироку встановлюється шестимісячний строк, а у касаційній інстанції суд за неможливості розглядати справу надає шестимісячний строк для відновлення матеріалів кримінального провадження.

Наприкінці круглого столу модераторка заходу і адвокат УГСПЛ Олена Сапожнікова закликала усіх присутніх долучитись до “мозкового штурму”, аби спільно доопрацювати проект Закону і виробити рішення, яке буде оптимальним для усіх учасників судового провадження.

 

Короткий відеозапис круглого столу авторства ГО “Альянс Української Єдності” можете переглянути ТУТ.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: