Публікація

Права жінок під загрозою?

На сьогоднішній день в Україні, за неофіційними даними, близько шістдесяти відсотків жінок страждають від насильства. Проте офіційної статистики не існує, а позиція уряду щодо цієї проблеми залишається для громадськості таємницею.

Сьогодні на прес-конференції у Києві представники Української Асоціації Міжнародної Амністії (УАМА) висловили свою стурбованість позицією українського уряду щодо проблеми насильства проти жінок.

Намагання представників УАМА з’ясувати „з чим поїде українська делегація на 49-у Сесію Комісії ООН щодо статусу жінок і чи поїде туди взагалі” закінчилися невдачею. Від урядових структур відповіді отримати не вдалося, а у Канцелярії Президента заявили, що позиція делегації України є секретною. Цікаво чому б це?

Делегати, напевно, не захотіли розкривати таємницю й на самій сесії і, скоріше за все туди не поїхали. А може й поїхали, та позицію свою так і не розсекретили. Принаймні учасники прес-конференції розповіли, що у матеріалах сесії не знайшли жодного виступу представників з України.

Проте Сесія Комісії ООН, результати якої Міжнародна Амністія вважає ключовим моментом у питаннях дотримання та захисту прав жінок, відбулася й без активно участі українських делегатів.

За словами представників УАМА, робота Сесії була зосереджена на кількох найважливіших питаннях: чи досягли уряду світу хоч якогось прогресу в імплементації Пекінської Декларації та Платформи дій (найважливіших документів щодо захисту прав жінок, прийнятих Четвертою Світовою Жіночою конференцією ООН, яка відбулася у Пекіні у вересні 1995 року); прийняття політичної Декларації 49-ї сесії; прийняття резолюцій про попередження торгівлі жінками, про фемінізацію бідності та збільшення економічної ролі жінок та про створення посади Спеціального доповідача по дискримінаційним законам щодо жінок.

Представники УАМА висловили занепокоєння тим, що у Декларації 49-ї сесії нічого не говорится про захист прав жінок. На їх думку, імплементація Пекінської декларації, Платформи дій та Жіночої конвенції ООН повинна взаємно посилюватися реалізацією прав жінок, досягненням гендерної рівності та повноважень жінок.

Також під час роботи 49-ї Сесії делегація Міжнародної Амністії презентувала звіт „Вплив зброї на життя жінок”.

“Жінки набагато частіше стають жертвами деяких видів злочинів через свою стать, зокрема ,домашнього насильства або зґвалтування. Крім того, з огляду на, що жінки майже ніколи не купують, не володіють і не користуються вогнепальною зброєю, вони страждають від збройного насильства непропорційно часто. Нерідко стверджується, що зброя потрібно для захисту жінок й їхніх родин, тоді як насправді ситуація діаметрально протилежна. Жінки не хочуть, щоб у їхньому житті було місце зброї”- повідомляла Деніс Сірл, керівник відділу “Міжнародної Амністії” зв’язків із громадськістю.

7 березня в Йоганнесбурзі пройшла прес-конференція, на якій делегати кампаній “Зупинимо насильство відносно жінок” й “Зброя – під контроль!” представили основні положення доповіді.

У доповіді “Вплив зброї на життя жінок” докладно розглядаються приклади найнебезпечніших ситуацій, пов’язаних зі збройним насильством щодо жінок у родині, суспільстві, а також під час збройного конфлікту і в постконфліктний період. У доповіді також розглядається ряд заходів, вжитих державами для встановлення контролю над зброєю, завдяки різним кампаніям жінок, спрямованим проти поширення збройного насильства.

Представники УАМА відзначили певні позитивні зрушення в українському суспільстві щодо реалізації прав жінок. Зокрема, створення при Кабміні Координаційної ради з гендерних питань, ратифікація Україною усіх факультативних протоколів до Конвенції ООН проти дискримінації, прийняття закону про попередження домашнього насильства.

Учасники прес-конференції закликали представників української влади та громадських діячів публічно підписати Глобальну петицію проти насильства, і довести тим самим, що захист прав людини насправді є пріоритетом нової влади.

Олена Голюк,

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: