Публікація

«Права осіб із проблемами психічного здоров’я: відповідність національного законодавства міжнародним стандартам. Контекст дотримання прав людини у психоневрологічних інтернатах»

Становище осіб із проблемами психічного здоров’я залишається серйозним викликом зобов’язанням України у сфері дотримання прав людини. Постійна залежність таких осіб від сторонніх, домінування ролі спеціальних стаціонарних закладів для надання медичної допомоги та соціальних послуг є основними характеристи- ками державної політики, наслідком якої є стигматизація та дискримінація зазначеної вище категорії.

Аспекти правоздатності, примусової госпіталізації, а також дотримання прав людини у психіатричних закладах та психоневрологічних інтернатах неодноразово були предметом уваги міжнародних та національних правозахисних інституцій. Вкрай важливим є врахування у національному правовому полі досвіду міжнародних договорів у цій сфері, зокрема, Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю, практики Європейського суду з прав людини. У пропонованому аналітичному звіті здійснено спробу виробити рекомендації та кроки до впровадження міжнародних стандартів, виконання яких дозволить говорити про збільшення участі осіб із проблемами психічного здоров’я у прийнятті рішень, що їх стосуються, впровадження механізмів надання послуг зазначеній категорії за місцем проживання.

Ми сподіваємося, що наданий аналіз проблем та розроблені рекомендації допоможуть органам влади під час напрацювання стратегічних документів та програм у сфері забезпечення прав осіб із проблемами психічного здоров’я.

Українська Гельсінкська спілка з прав людини (УГСПЛ) висловлює щиру подяку за всебічну допомогу у підготовці цього видання Всеукраїнській громадській організації «Коаліція захисту прав інвалідів та осіб з інтелектуальною недостатністю», Всеукраїнській громадській організації інвалідів-користувачів психіатричної допомоги «Юзер».

Висловлюємо повагу та подяку фахівцям Управління у справах людей похилого віку та надання соціальних послуг Міністерства соціальної політики України за сприяння у проведенні громадської експертизи діяльності Міністерства, а також, за підтримку в організації моніторингових візитів до психоневрологічних інтернатів. Ми вдячні експертам партнерських організацій, що брали участь у підготовці дослідження: Кравченко Раїсі Іванівні – виконавчому директору Всеукраїнської громадської організації «Коаліція захисту прав інвалідів та осіб з інтелектуальною недостатністю», Імереллі Руслану Едуардовичу – президенту Всеукраїнської громадської організації інвалідів-користувачів психіатричної допомоги «Юзер».

Окрему подяку висловлюємо Агентству США з міжнародного розвитку (USAID), яке надало фінансову допомогу для підготовки цього видання. За зміст публікації відповідає виключно автори та Українська Гельсінська спілка з прав людини і її не можна вважати такою, що відбиває позицію USAID або уряду Сполучених Штатів Америки.

ТЕКСТ ДОСЛІДЖЕННЯ

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: