Публікація

Права національних меншин – в центрі уваги європейських Омбудсманів

У столиці Норвегії м.Осло завершив роботу 8-й “круглий стіл” європейських Омбудсманів, організований за підтримки Комісара Ради Європи з прав людини Альваро Хіль Роблеса та Омбудсмана Європейського Союзу Нікіфороса Діамантуроса. У цьому міжнародному форумі взяли участь представники 33 європейських країн. Україну представляла Уповноважений з прав людини Ніна Карпачова.

Непересічність цієї події засвідчила особиста присутність на відкритті Форуму короля Норвегії Гарольда V, а також голів Стортінгу та Верховного Суду Норвегії.

Зустріч Омбудсманів була присвячена обговоренню актуальних проблем захисту прав людини в європейських країнах, де діють Омбудсмани.

Одним з центральних питань стало дотримання прав національних меншин на теренах Європи у світлі 5-річчя набуття чинності Рамкової Конвенції Ради Європи з питань національних меншин, яку ратифікували 35 країн-членів Ради Європи, серед них і Україна.

Особливу увагу учасники звернули на неврегульованість статусу так званих “нових національних меншин”, що з’явилися в результаті масової міграції до країн Ради Європи і на яких дія Рамкової Конвенції не поширюється. Наголошувалось також на необхідності надання громадянства представникам тих національних меншин, які вже протягом тривалого часу проживають на території деяких європейських країн. Йшлося також і про необхідність ратифікації Протоколу № 12 до Європейської Конвенції з прав людини, що дозволить захищати національні меншини від дискримінації в рамках процедури Європейського Суду з прав людини.

Значну увагу було приділено також ролі Омбудсманів у забезпеченні прав народу рома. У зв’язку з цим Ніна Карпачова у своєму виступі відзначила позитивний досвід України у вирішенні порушеного питання, зокрема прийняття урядової програми допомоги народу рома, розробленої з урахуванням рекомендацій моніторингового проекту вивчення стану дотримання прав національних меншин в Україні, здійсненого Уповноваженим з прав людини у шести регіонах України за сприяння офісу Верховного Комісара ОБСЄ з питань національних меншин.

На “круглому столі” обговорювався також європейський досвід взаємодії Омбудсмана з судовою гілкою влади, зокрема форми здійснення Омбудсманом контролю за діяльністю судів, що притаманно деяким європейським країнам. У своєму виступі з даного питання Уповноважений з прав людини Ніна Карпачова відзначила, зокрема, наявний прогрес у нещодавно прийнятому в Україні законодавстві про судоустрій, яким Уповноваженому з прав людини було надано право призначати своїх представників до кваліфікаційних комісій суддів – основного органу, що здійснює кадрове формування суддівського корпусу, визначає рівень професійної підготовленості суддів та розглядає питання їх дисциплінарної відповідальності. Це дало можливість суттєво посилити взаємодію Уповноваженого з прав людини з судовою гілкою влади, зокрема на регіональному рівні.

Ніна Карпачова також відзначила важливість закріплення у повноваженнях Омбудсмана права на звернення до судів загальної юрисдикції, зокрема для захисту прав тих осіб, які не в змозі зробити це самостійно, а також права брати участь у судовому процесі. Водночас, вона відзначила недостатність закріплення цих прав на рівні закону про Уповноваженого з прав людини, як і неврегульованість цього питання в цивільному-процесуальному та кримінальному-процесуальному кодексах, хоча зміни до законодавства України мали бути внесені ще у 1998 році. Важливо, підкреслила вона, щоб у законопроектах Кримінально-процесуального та Цивільно-процесуального кодексів ці положення були належним чином враховані.

Досвід діяльності Уповноваженого з прав людини був сприйнятий омбудсманами країн Європи зі значним інтересом, а пропозиції – враховані у заключному документі, прийнятому за результатами Форуму.

Прес-служба Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: