Публікація

«Права людини, як вечеря, – віддай ворогові», – експерт з міжнародного права Максим Тимофєєв

У рамках навчального курсу «Стандарти прав людини в практиці адвокатів та суддів» відбувся другий очний семінар. Учасники ознайомилися з практичними аспектами застосування знань з теми «Право на життя, право не піддаватися тортурам і нелюдському поводженню та право на особисту свободу». Окрему увагу приділили роботі з кейсами, що стосуються зони збройного конфлікту та окупованих територій України. 

24 учасники, серед яких судді та адвокати з різних куточків країни, розширили свої знання щодо прав, які гарантуються Європейською Конвенцією з прав людини та їх трактування Європейським судом з прав людини. Експерти курсу розповіли про практичні аспекти застосування стандартів Конвенції та міжнародного гуманітарного права на національному рівні. Особливий акцент зробили на важливості застосування міжнародного гуманітарного права в умовах збройного конфлікту.

Основний експерт курсу – кандидат юридичних наук, доцент департаменту права Європейського гуманітарного університету (Вільнюс, Литва) Максим Тимофєєв. Він вважає, що гідність людини і особиста свобода – не просто красиві слова, але наріжні камені не тільки ефективного захисту адвокатом прав клієнта, а й професійної діяльності кожного судді.

Окрім цього, Максим Тимофєєв назвав ключові зміни, які необхідні Україні в сфері прав людини та стосуються суспільства в цілому.

«Перша зміна – необхідно, щоб цінності прав людини вийшли з вузько професійної правозахисної сфери на авансцену суспільного життя, для чого потрібні спільні зусилля журналістів, представників правничої професії (адвокати, судді, прокурори та ін.) та громадських організацій, соціологів. Друга зміна – необхідно, щоб кожен член суспільства усвідомив, що права людини належать не лише йому (або їй) і не тільки тим, хто їм симпатичний, а й тим, хто їм глибоко ненависний: права людини, як вечеря, – віддай ворогові», – зазначив Максим Тимофєєв.

Також експерт додав: важливо, щоб парламентарії у своїй законодавчій діяльності керувались цінностями прав людини, не дивлячись на політичні уподобання і вигоди. Не менш важливо, щоб в Україні існували професійні та орієнтовані на права людини правоохоронна і судова системи, активна і незалежна адвокатура.

Після очного семінару учасники продовжать навчання в онлайн-форматі на платформі Moodle за темою «Право на справедливий судовий розгляд (ст. 6 Європейської Конвенції)».

 

Довідково:

Цей цикл навчального курсу «Стандарти прав людини в практиці адвокатів та суддів» став можливими завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

При відборі учасників пріоритет надавався суддям та адвокатам, які працюють на окупованих територіях, виїхали звідти та/або захищають права людей, які постраждали внаслідок збройного конфлікту в Україні, бо курс надає їм унікальну можливість заглибитись в тонкощі захисту інтересів постраждалих через вивчення реальних кейсів, що є частиною унікального досвіду УГСПЛ/Програми USAID.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: