Публікація

Права людини – від локальних заходів до глобальних дій

У березні Українською Гельсінською спілкою з прав людини при підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) було оголошено вже другий конкурс для випускників Всеукраїнської освітньої програми “Розуміємо права людини” на проведення локальних освітніх заходів у різних регіонах України.

Конкурс користувався, як і першого разу, величезною зацікавленістю як серед випускників, так й інших активістів. Загалом було отримано майже три десятки заявок. Експертне журі найвищими балами оцінило чотири з них. Таким чином протягом квітня-травня тренінги на різну тематику з прав людини були організовані та проведені у Вінниці, Полтаві, Херсоні та Івано-Франківській області.

4

Розпочав цю серію неформальної освіти “SetUp Human Rights” для молоді у Вінниці, на якому протягом трьох днів експерти Максим Єлігулашвілі та Роман Філіпішин, крім розуміння прав людини та механізмів їх захисту, навчили учасників також гри у дебати. Саме за допомогою цього нестандартного інструменту було закріплено отримані знання. Організатори – “Вінницький Дебатний Клуб” планують застосувати гру в дебати і для подальшої популяризації прав людини серед студентів.

Натомість у Полтаві цільовою аудиторією благодійна організація «Світло надії» обрала представників місцевих медіа, які мали змогу навчатися протидії домашньому та гендерно обумовленому насильству (ГОН) у відомої експертки Галини Корнієнко. Основну увагу присвятили питанню впливу ЗМІ на формування громадської думки та ключових повідомлень. На практиці розібрали гендерно чутливі формулювання, переглянули матеріали, відеосюжети із гендерно обумовленими ознаками. Отримані знання та консультації не тільки сприятимуть актуалізації даної проблеми через ЗМІ, але і допоможуть зробити це фахово та професійно.

IMG_7332

2 (1)

58

Школярі декількох сіл Снятинського району Івано-Франківської області чи не вперше брали участь у тренінгу та ще й на тему прав людини. Експерт Ярослав Мінкін розпочав триденний інтенсив з історії виникнення прав людини та перейшов до більш вузьких тем – права на життя, свободи мирних зібрань тощо.

«Тренінг проходив дуже активно. Ми довели, а учасники переконались, що права людини є дійсно цікавими та потрібними, і їх варто знати. Результат ми бачили буквально на другий день, коли отримували зворотній зв’язок від учнів. Тоді вони вже знали, що право на життя – невід’ємне, а свобода від катувань і рабства – необмежені», – підсумував один із організаторів від благодійного фонду “ПроОсвіта” Омелян Тарнавський.

о

“Шкільну” естафету перехопила ініціативна група “Феномен UA” з Херсону, завдяки якій протягом двох днів освітяни, бібліотекарі та представники громадського сектору вивчали принципи толерантності в освітніх закладах. Під час заходу учасники дізналися теоретичні основи поняття «толерантність» та «права людини», ознайомилися з ефективними та інноваційними методиками викладання даних тем для дітей середнього та старшого шкільного віку, а також випробували самостійно безліч тематичних вправ та ігор. Досвідчений тренер Олександр Войтенко ініціював насичені цікаві дискусії, допомагав аналізувати власні помилки на конкретних прикладах з життя.

5

В учасників усіх освітніх заходів залишилися, крім нових знань і отриманих сертифікатів, найприємніші враження та нові ідеї для втілення. Більше сотні людей дізналися про різні аспекти прав людини та змотивувалися поширювати їх у різних куточках України. А Програма “Розуміємо права людини” разом із Українською Гельсінською спілкою з прав людини і далі супроводжуватиме випускників і уже найближчим часом буде оголошено третій конкурс на підтримку локальних освітніх заходів. Не пропустіть!

Підготувала Наталія Шляхтур

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: