Публікація

Права людини в зоні АТО: чи гарантує держава право на життя?

Українська Гельсінська спілка з прав людини фіксує низку значних порушень прав людини, зумовлених військовим конфліктом на Сході України. Серед найвагоміших – ігнорування українською державою злочинів проти людяності та законів війни.

Правоохоронні органи вкрай повільно реагують на правопорушення в умовах збройного конфлікту, затягують процес збору і фіксації необхідних доказів вчинення злочинів проти людяності та воєнних злочинів. Це ставить під сумнів спроможність держави довести ці злочини до розгляду у Міжнародному кримінальному суді.

У липні минає рік з дня страти бійця батальйону особливого призначення “Артемівськ” рядового міліції Олексія Кудрявцева, проте кримінальної справи за фактом його навмисного вбивства досі не порушено.

14 липня 2014 року рядовий Кудрявцев був захоплений поблизу міста Горлівка Донецької області терористами на чолі з підполковником військової розвідки РФ Бєзлєром. Спочатку бандити катували українського добровольця, а вибивши зізнання у мародерстві, розстріляли, як небажаного свідка.

Найогидніше в цій історії те, що батько Олексія Кудрявцева досі не може домогтися від держави офіційного визнання загибелі сина, оскільки правоохоронні органи відмовляються відкривати кримінальну справу за статтею про навмисне вбивство, кваліфікуючи скоєне лише як незаконне позбавлення свободи.

Київська громадська приймальня Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) протягом десяти місяців здійснює щільний супровід справи Олексія Кудрявцева та зібрала досить доказового матеріалу, що доводить факт розстрілу військовополоненого. “Доказова база для кваліфікації злочину, як навмисне вбивство, більш ніж достатня. Є переконливі свідчення непрямих очевидців, — коментує адвокат, керівник Київської громадської приймальні УГСПЛ Олег Левицький. — Докладаємо максимум зусиль, надаємо кваліфіковану правову допомогу, проте повна безрезультатність на виході. Доведений до відчаю батько загиблого Микола Кудрявцев в знак протесту готовий ставити намет на Майдані і стояти там до кінця. Він нічого особливого не вимагає від влади. Лише просить державу визнати, що його сина вбили за те, що він добровольцем пішов боронити цю державу від лютого ворога”.

Українська Гельсінська спілка з прав людини підготувала та направила відкрите звернення до Генеральної прокуратури України щодо справи рядового Кудрявцева. Проте в передбачені законом строки відповідь так і не надійшла. Відповідно до Європейської Конвенції з прав людини, Україна зобов’язана ефективно розслідувати кожен факт насильницького позбавлення життя. На ділі, як виглядає, правоохоронці уникають зайвої роботи:

“Досвід роботи юридичних приймалень УГСПЛ свідчить, що найбільша кількість проблем, з якими звертаються громадяни, це ігнорування їх скарг правоохоронними органами — міліцією і прокуратурою. Фактично йдеться про пряме потурання злочинності, адже кримінальні справи не порушуються, навіть тоді, коли об’єктом злочинного посягання стало життя її військових. Найголовніша функція держави – забезпечити право на життя всіх, хто знаходиться на її території. Проте випадок з відмовою розслідувати вбивство Олексія Кудрявцева доводить, що фундаментальне право людини на життя в нашій країні не захищене”, – констатує адвокат Олег Левицький.

Юристи громадської приймальні УГСПЛ заявляють, що не покинуть сім’ю Кудрявцевих напризволяще і сповнені рішучості і надалі домагатися від держава, щоб вона нарешті визнала факт насильницької смерті її солдата.

Мережа громадських приймалень Української Гельсінської спілки з прав людини здійснює свою діяльність за фінансової підтримки Шведського агентства міжнародного розвитку (SIDA).

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: