Публікація

«Права людини в Україні: міжнародний та національний виміри 2015 року»

Правозахисні організації презентували доповідь «Права людини в Україні: міжнародний та національний виміри 2015 року». В ході обговорення були представлені результати проміжних альтернативних звітів, підготовлених правозахисниками у 2015 році до Комітету ООН з прав людини та Комітету ООН проти катувань, а також тематичних звітів за результатами моніторингових місій в Донбасі та АР Крим.

В рамках секції «Ситуація в країні» експерти зазначили необхідність створення громадськістю ефективних механізмів контролю за діями влади, оскільки остання протягом 2015 року намагалася нехтувати принципом верховенства права, виправдовуючи власні помилки «політичною доцільністю», «необхідністю люстрації», «умовами збройного конфлікту» тощо.

Щодо виконання Україною міжнародних зобов’язань в рамках Універсального періодичного огляду України (УПО), експерти зазначили, що зі 114 рекомендацій було виконано лише 3 %.  На рівні невиконання або незадовільного виконання знаходяться не менше 46% рекомендацій. Такий стан речей ставить під загрозу успішність євроінтеграційної політики України, оскільки невиконання рекомендацій ООН поєднуються з відверто неефективними результатами реформ в пенсійній та медичній галузях, а ухвалення нових законів «Про прокуратуру», «Про Національну поліцію», «Про освіту» лише створило законодавче підґрунтя для реформ, проте не призвело до позитивних змін.

В тематичному блоці виступів «Порушення прав людини на непідконтрольній Україні території» правозахисники оцінили увесь спектр викликів, до яких Україна не була готова жодним чином: незаконна анексія Криму російськими військами, військовий конфлікт на Донбасі, і як результат – виникнення внутрішньо переміщених осіб як нової категорії населення, що потребує особливого захисту.

Експерти неурядових організацій запропонували державі свій набір механізмів впливу на кризову ситуацію – від активної співпраці з Міжнародним кримінальним судом до розгортання належного процесу документування воєнних злочинів спільними зусиллями.

Захід відбувся за підтримки Уряду Швеції

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: