Публікація

Права людини в дитячих медичних закладах та психіатричних лікарнях – звіт по моніторингу

Проект реалізовано громадською організацією М’АРТ („Молодіжна АльтеРнаТива”) у партнерстві з чотирнадцятьма іншими неурядовими організаціями України за фінансової підтримки Міжнародного фонду „Відродження”. Про результати моніторингу звітували директор проекту Сергій БУРОВ, психолог-консультант проекту Олена ВОЛОЧАЙ та лікар-консультант проекту Віктор РОЛІК.

Моніторинг проводився в рамках проекту „Права людини в дитячих медичних закладах та дитячих психіатричних лікарнях України” і є однією складовою частиною освітньо-громадського проекту. Метою моніторингу було виявлення порушень прав дитини під час перебування в медичних закладах та психіатричних лікарнях з точки зору поводження медичного персоналу. За основу дотримання прав була взята Конвенція ООН з прав дитини, а також українське законодавсто з питань охорони здоров’я.

Головною проблемою, про яку вже зараз можна говорити, стала проблема відсутності доступу до інформації про права дитини у батьків, а також той факт, що лікарі відокремлюють свої права від прав дітей, які знаходяться під їх опікою. За словами Олени Волоачай, однією з проблем, яку називала більшість опитуваних батьків, була та, що медичні заклади нагадують режимні установи, що ніяк не сприяє комфортному перебуванню у лікарнях дітей та їх батьків. Також, як повідомив Віктор Ролік, в медичних закладах та психіатричних лікарнях порушується право дітей на любов та опіку, на освіту, а також дуже часто на приватність і конфедіційність.

Головною проблемою з точки зору опитуваних лікарів стало небажання лікарів щодо доступу пацієнтів до поставленного діагнозу, а також до інформації щодо кваліфікації лікаря. Щодо реалізації права на вибір лікаря, медичної установи та доступу до захисту пацієнтами своїх прав лікарі не бічать ніяких проблем, і сприятимуть громадським органіаціям які будуть надавати допомогу з цих питань пацієнтам.

Під час моніторингу виконавці проекту зіткнулись з декількома сигнальнимим справами, які б хотіли реалізувати після закінчення проекту. Наприклад, коли діагноз дитини став відомий всій школі, а також коли мати дізналась про діагноз своєї дитини через рік після того, як діагноз був встановлений. Виконавці проекту вважають, що якщо хоча б одна така справа буде вирішена через суд, то можна зупинити тенденцію, яка зараз наявна в медичній практиці.  

Олена Волочай зауважила, що всі порушення прав людини в медичних закладах лікарі намагаються виправдовувати важким економічним становищем, що ще раз нагадує нам про про те, що дотримання прав людини в країні є питанням державної політики тощо. Також, директор проекту Сергій Буров вкотре вже для нашої країни наголосив про необхідність проведення незалежної судової експертизи як невід’ємною частини дотримання прав людини на інформацію та доступ до правосуддя.

По результатам моніторингу буде створено альтернативний звіт до Комітету ООН з прав дитини, який буде підготовлений до 26 вересня наступного року. А також на основі висновків, які будуть зроблені з моніторингу, буде розроблена низка освітніх, громадських та соціальних заходів для покращення становища з дотриманням прав людини в дитячих медичних закладах та психіатричних лікарень.

Вікторія Онищенко

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: