Публікація

Права людини в дитячих будинках сімейного типу України: доповідь за результатами моніторингу

Харківська міська організація міжнародної організації „Жіноча громада” разом з іншими правозахисними організаціями провела у 2004 році моніторинг дотримання прав дитини у дитячих будинках сімейного типу України. Результатом моніторингу стало видання відповідного звіту. Частина цього звіту потрапила до відповідного розділу Доповіді правозахисних організацій про права людини в Україні за 2004 рік .

Звіт побудований на основі моніторингового дослідження 24 дитячих будинків сімейного типу України, що складає близько 20% від загальної кількості ДБСТ по всій країні, у яких знаходяться на утриманні і вихованні 191 дитина-сирота. Моніторинг проводився у чотирьох регіонах України із залученням партнерських громадських організацій зі Львова, Тернополя, Дніпропетровська і Севастополя.

Було проведено аналіз законодавства, перевірено відповідність національної нормативно-правової бази міжнародним стандартам. Також було досліджено практичне дотримання наступних прав: право на освіту; право знати свої права; право на доступ до інформації; свобода висловлювання переконань; заборона принижуючого гідність поводження і покарання; захист від втручання в особисте життя; охорона здоров’я і соціальна безпека; відпочинок і дозвілля. Окремо було розглянуто дотримання трудових прав вихователів.

На основі отриманих даних розроблені рекомендації і пропозиції, щодо внесення змін і вдосконалення державної сімейної форми опіки над дітьми-сиротами і дітьми, позбавленими батьківського піклування.

Видання здійснено за фінансової підтримки Міжнародного Фонду „Відродження” в рамках проекту „Моніторинг дотримання прав людини в дитячих будинках сімейного типу України”.

Повний текст Звіт моніторингу в архіві winrar (410 кб):rar-file (410.048 kb)

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: