Публікація

Права людини в бюджеті 2005 року

Парламентський Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин розглянув проект закону про Державний бюджет України на 2005 рік.

Під час обговорення цього питання голова Комітету  Г. Удовенко підкреслив, що  Комітет постійно впродовж кількох років порушує питання щодо введення окремого розділу в Державному бюджеті України про забезпечення прав людини.

Комітет розуміє складність цієї проблеми з огляду на формування бюджету за галузевим принципом. За яким, зокрема, реалізація права людини на працю, соціальний захист, пенсійне забезпечення покладено на Міністерство праці та соціальної політики України; на освіту, свободу наукової та технічної творчості – на Міністерство освіти і науки України; на охорону здоров’я, медичну допомогу – на Міністерство охорони здоров’я України. Враховуючи соціальну і політичну важливість внесеної пропозиції, Комітет ще раз звернувся до Уряду з проханням розглянути можливість введення такого розділу.

Наголошувалося на тому, що членів Комітету не задовольняє рівень фінансування заходів щодо відтворення культури національних меншин, які, згідно останнього перепису населення, проведеному у 2001 році, складають понад 22,2 відсотки від загальної кількості населення України (10,9 млн. осіб).

З метою реалізації етнонаціональної політики та забезпечення прав національних меншин члени Комітету вважають, що необхідно в проекті держбюджету на заходи щодо відтворення культури національних меншин і додатково на встановлення культурних зв’язків з українською діаспорою виділити відповідне фінансування.

Г. Удовенко акцентував увагу на необхідності збільшення бюджетних призначень на фінансування відтворення культури національних меншин головному розпорядникові коштів Міністерству культури і мистецтв України. За його словами, необхідно вжити заходів на виконання Постанови Верховної Ради України від 6 лютого 2003 року № 528-IV “Про державну підтримку газет, що видаються мовами національних меншин”, відповідно до якої Кабінету Міністрів України доручено передбачити в проекті бюджетні призначення Державному комітету України у справах національностей та міграції окремим рядком за функціональним кодом фінансування газет, що видаються мовами національних меншин.

Членами Комітету висловлені серйозні зауваження і до фінансування у сфері розселення та облаштування депортованих кримських татар та осіб інших національностей, які були депортовані і повертаються на постійне місце проживання в Україну. На їх думку, на зазначені цілі слід збільшити асигнування головному розпорядникові коштів Державному комітету України у справах національностей та міграції до 63 250,0 тис. грн.. Збільшення видатків пов’язано з необхідністю забезпечення функціонування додаткової існуючої мережі соціально-культурної сфери та її подальшого розвитку, на компенсацію витрат на переїзд та перевезення багажу, фінансування національно-культурних заходів, спрямованих на задоволення соціальних та культурних потреб репатріантів. Капітальні видатки згідно Програми розселення та облаштування кримських татар.

Голова Комітету Г. Удовенко наголосив  на тому, що особливої уваги потребують питання виконання положень відповідних нормативно-правових актів щодо надання допомоги біженцям та реалізації законодавства у сфері міграції (утворення та утримання пунктів розміщення нелегальних мігрантів). Потребує розгляду  питання про  можливість збільшення коштів на комплекс заходів з всебічного розвитку української мови до 50 000, 0 тис. грн.

Члени Комітету підтримали пропозиції Державного комітету України у справах національностей та міграції щодо обсягів фінансування, які необхідно для забезпечення реалізації державної політики у сфері міжнаціональних відносин, міграції, прав національних меншин України, осіб, депортованих за національною ознакою та біженців; Міністерства культури і мистецтв України щодо додаткової потреби в коштах на 2005 рік для реалізації заходів з відтворення культури національних меншин України, а також Міністерства освіти і науки України для фінансування освітніх прав національних меншин.

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: