Публікація

Права людини в умовах війни: експертні дискусії правозахисників на Освітньому фесті

Україна вже сім років знаходиться у стані воєнного конфлікту, тож одним із найголовніших викликів для держави зараз є продовження якісного реформування відповідних законодавчих аспектів, аби злочини, що були скоєні та відбуваються зараз, були класифіковані належним чином згідно з Міжнародним гуманітарним правом, а злочинці понесли кримінальну відповідальність. 

Так чи інакше воєнні дії стосуються кожного з нас – це смерті, втрата здоров’я, майна, економічні та психологічні збитки наших співгромадян. Також на тимчасово окупованих територіях майже щодня порушуються права людини.

У рамках Освітнього фесту прав людини в Домі прав людини в Чернігові відбулася регіональна зустріч випускників освітніх програм УГСПЛ. Правники із різних міст традиційно зустрілися разом для обміну досвідом та думками з приводу стратегії забезпечення прав людини в умовах війни та викликів, які зараз має наша країна.

В експертних дискусіях брали участь представники влади та керівники міжнародних організацій, зокрема:

  • Павліченко Олександр – виконавчий директор УГСПЛ;
  • Цимбрівський Тарас – Керівник Програми USAID Права людини в дії, ГСПЛ;
  • Свиридова Дар’я – перший заступник Постійного Представника Президента України в Автономній Республіці Крим;
  • Мороз Ліана – менеджерка Програми “Права людини і правосуддя” Міжнародного фонду “Відродження”;
  • Волкова Надія – директорка Ukrainian Legal Advisory Group;
  • Дворецька Олександра – правозахисниця, співзасновниця БФ “Восток-СОС”;
  • Козлієва Зера – Заступник начальника Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту Офісу Генерального прокурора;
  • Буров Сергій – директор Освітнього Дому прав людини в Чернігові;
  • Семенюк Ольга – координаторка освітнього напрямку УГСПЛ;
  • Пархоменко Павло – голова Бахмацького районного суду Чернігівської області;
  • Рєбров Єгор – начальник прокуратури Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

 

Злочини в умовах військового конфлікту та відповідальність за них

Темою першої дискусії була “Особливості кваліфікації злочинів, скоєних під час збройного конфлікту”. Зера Козлієва, заступник начальника Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту Офісу Генерального прокурора, зазначила, що на рівні законодавства є потреба систематизації розслідування злочинів з точки зору міжнародного гуманітарного права, адже раніше в прокуратурі злочини розглядалися окремо в різних розділах.

Надія Волкова, директорка Ukrainian Legal Advisory Group, презентувала дослідження “Конфлікт на Сході України: підходи для класифікації подій та кваліфікації злочинів, в якому було досліджено проблемні аспекти правозастосовчої практики України у цих справах.

Незважаючи на те, що відбувся значний прогрес із боку держави у цих питаннях, попереду ще багато роботи. Проте юристи зійшлися на думці, що кваліфікація прокурорів стала значно вищою за останні роки, вони вмотивовані та добре володіють гуманітарним правом.

Виконавчий директор УГСПЛ Олександр Павліченко також розділяє думку щодо позитивних тенденцій у підготовці прокурорів, які працюють в Україні за міжнародними стандартами.

На другій панельній дискусії “Проблема притягнення до відповідальності за злочини, вчинені в умовах збройного конфлікту на тимчасово окупованих територіях” учасники проговорили найактуальніші проблеми та обсудили можливі стратегії для їх вирішення, серед яких переваги застосування практики універсальної юрисдикції та доцільність її впровадження.

Третя частина блоку була присвячена комунікаційним методам перехідного правосуддя.

Іван Богданов та ансамбль хору “Чернігівські солісти” у проекті “Мистецтво за права людини” своїм проникливим виступом ще раз нагадали, наскільки важливим є життя та здоров’я кожної людини, а також повага до людської гідності. Жахливі події в Білорусі так чи інакше стосуються кожного блоку Освітнього Фесту. Цього дня гості також підписали листівки білоруським політв’язням, кількість яких збільшується щодня.

Традиційно після офіційної частини гості Дому мали час для неформального спілкування. Організатори впевнені, що нетворкінг сприяє розвитку спільноти професіональних правозахисників.

“Така зустріч проходить щорічно в рамках Фестиваля. Це наша добра традициія і ми вдячні нашему партнеру “Освітньому дому прав людини” за можливість збиратися всім разом. Ми підтримуємо мережу випускників і під час щорічних зустрічей організуємо заходи для підвищення кваліфікації, торкаючись найактуальніших правових питань”, – каже Ольга Семенюк, координаторка освітнього напрямку для правників УГСПЛ.

Матимемо надію, що на зустрічі наступного року гості блоку “Права людини в умовах війни” зможуть проаналізувати позитивні результати роботи в цьому напрямку та поговорити про сильну позицію України. Ми впевнені, що досвід вирішення наших проблем, який ми маємо зараз та здобудемо у майбутньому, може бути зразковим кейсом для інших країн, які вже стикнулися з країною-агресором чи можуть потрапити у подібну ситуацію.

Текст: Марина Довбиш, фото: Алесь Пилецкий / Ales Piletski.

 

Освітній фест прав людини 2021 став можливим завдяки  партнерству з Фондом Домів Прав Людини за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії та Королівства Норвегії, Програми розвитку ООН в Україні, Агентству США з міжнародного розвитку USAID та Посольству Чеської Республіки в Україні.

Партнери:  ГО  «MART»,  Українська Гельсінська спілка з прав людини, Благодійний фонд «Восток SOS», Free Belarus Center, Центр гуманістичних технологій АХАЛАР, Zmina. Центр прав людини, ЦГП “Альменда”, асоціація УМДПЛ.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: