Публікація

Практична діяльність по захисту прав біженців та мігрантів

Реалізація Чернігівським громадським комітетом захисту прав людини проекту «Сприяння дотриманню прав людини та основних свобод біженців та мігрантів, протистояння нелегальній міграції в Україні» набула всеоб’ємного значення. На даний час, вона виходить далеко за межі передбачуваних проектом сфер діяльності.

По-перше, дуже активно проводяться дії прямо і безпосередньо напрямлені на захист прав шукачів притулку, які перебуваються на прикордонній заставі „Гірськ” (Городянський район, Чернігівська область), та надання правової допомоги нелегальним мігрантам, що тримаються у приймальнику розподільнику м.Чернігова. Останнім часом на прикордонній заставі, перебуває 15 громадян Індії. Щодо приймальника–розподільника, то на даний час, в його стінах очікують рішення органу міграції 3 жителя Пакистану, 9 індусів і 2 громадянина республіки Бангладеш. Значна допомога надається також з боку представника Духовного управлінні мусульман України, якій являється не тільки перекладачем, затриманих шукачів притулку, але й надає вагому матеріальну допомогу щодо їх утримання, харчування і т.і.

14-го жовтня Комітетом разом з апеляційним судом Чернігівської області було проведено семінар для суддів, за участю керівників правоохоронних органів, прикордонників та органу міграції. Темою семінару стало втілення норм Міжнародного законодавства, щодо прав біженців в національне судочинство. На даному заході обговорювалась роль міжнародних актів в національній системі права, проблем і колізій, з якими зустрічається суд в процесі вирішення справ, стосовно нелегальної міграції, шляхи вирішення.
В семінарі також активну участь прийняли представники міжнародних організацій захисту прав людини. Зокрема, представник організації ХІАС (Єврейська спільнота сприяння іммігрантам) Юрій Гудім, виклав присутнім тему, стосовно практики Київських судів, щодо рішення справ пов’язаних з біженцями та мігрантами.

Також важливим моментом в процесі реалізації проекту, являється плідна та тісна співпраця з нашими регіональними партнерами: Харківською, Закарпатською, Львівською, Сумською ті Вінницькою громадськими організаціями. Цільова група Комітету, регулярно перевіряє, регулює і, при необхідності, корегує діяльність партнерів, пов’язану з сумісним проектом. В найближчому майбутньому, в декількох регіонах – партнерах Комітету, планується проведення семінарів та тренінгів для правоохоронних органів та прикордонної служби.
В найближчі тижні планується випуск і всеукраїнська ротація телевізійного ролику соціально-морального характеру, стосовно проблеми біженців та шукачів притулку в Україні і світі. Головною метою , являється донесення до всіх мас населення існуючої, актуальної проблеми нелегальної міграції. Хотілося б зауважити, що дана проблема має місце ще і тому, що громадяни України, ще не готові до її визнання. Тому для нас постає завдання не тільки надати правову допомогу безпосередньо шукачам притулку, так і докласти максимальних зусиль для відвернення расової та націоналістичної ворожнечі, щодо них.

Надія Акімова,
Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: