Публікація

Позиція Української Гельсінської спілки з прав людини у зв’язку з видачею біженця Генеральним прокурором України

30 липня 2008 року Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ) оприлюднила відкрите звернення з приводу брутального порушення Генеральним прокурором України національного та міжнародного права під час видачі біженця у країну походження.

Того ж дня прес-служба Генеральної прокуратури України опублікувала офіційну заяву з цього приводу, наводячи підстави для видачі Олега Кузнєцова, який був визнаний біженцем українськими органами влади.

Офіційна заява ГПУ містить аргументи, які викликають стурбованість щодо стану правосвідомості Генерального прокурора, на якого Конституцією покладено організацію нагляду за додержанням прав і свобод людини і громадянина, додержанням законів з цих питань органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими і службовими особами У зв’язку з цим УГСПЛ вважає за необхідне заявити таке:

1. Ми вважаємо, що посилання Генерального прокурора на будь-які обставини, пов’язані з обвинуваченнями біженця у країні походження, на мають жодного значення для правової оцінки видачі біженця, замінюють правові аргументи міркуваннями доцільності і призначені лише для того, щоб відволікти увагу громадськості від брутального порушення закону Генеральним прокурором України.

2. Ми глибоко занепокоєні тим, що на виправдання своїх дій Генеральний прокурор наводить доводи, які стосуються законності надання статусу біженця. Кажучи, що «вказане рішення прямо суперечить статті 10 Закону України «Про біженців», Генеральний прокурор забуває сказати, що це рішення було предметом розгляду Окружного адміністративного суду м. Києва, який у рішенні від 21 липня 2008 року зазначив:

«Державним комітетом України у справах національностей та релігій (Комітет) «повно та об’єктивно проведено вивчення матеріалів особової справи Кузнєцова О.Г. та в межах наданих законом повноважень прийнято рішення №. 91-08 від 05.03.08 р. про надання статусу біженця громадянину Російської Федерації Кузнєцову О.Г., згідно з абзацом другим ст. 1 Закону України «Про біженців» як особі, яка має цілком обґрунтовані побоювання стати жертвою переслідувань за ознаками належності до певної соціальної групи».

У сукупності із висилкою Кузнєцова до Росії така позиція Генерального прокурора свідчить про цілковиту зневагу до будь-якого судового рішення, яке суперечить уявленням Генерального прокурора про право та законність.

3. Ми також із подивом відзначаємо, що заява офіційно називає виданого біженця злочинцем, хоча ще не було справедливого судового розгляду обвинувачень проти нього. До такого брутального порушення презумпції невинуватості Олега Кузнєцова Генеральний прокурор вдався, незважаючи на рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 21 липня 2008 року, де зазначено:

«Відповідно до статті 62 Конституції України, а також ч. 2 ст. 2 КК України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено у законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду… У відношенні Кузнєцова О.Г. обвинувальний вирок суду відсутній, а тому він не може вважатися особою, яка вчинила злочин».

Нехтуючи висновком суду, Генеральний прокурор офіційно заявляє, що «ні міжнародні договори, ні національне законодавство України не встановлюють вимоги щодо обов’язкового підтвердження обвинувальним вироком суду факту вчинення особою тяжкого злочину як підстави для відмови їй у наданні статусу біженця».

4. Виглядає так, ніби в офіційній заяві Генеральний прокурор намагається створити враження, що протест прокурора та звернення прокурора до суду призупиняє дію оскаржуваного акту. Цей висновок не відповідає чинному законодавству України. Порядок зупинення оскаржуваного акту регулюється Кодексом України про адміністративне судочинство, який передбачає, що «подання адміністративного позову, а також відкриття провадження в адміністративній справі не зупиняють дію оскаржуваного рішення суб’єкта владних повноважень, але суд у порядку забезпечення адміністративного позову може відповідною ухвалою зупинити дію рішення суб’єкта владних повноважень чи його окремих положень, що оскаржуються». Тому стаття 21 Закону «Про прокуратуру» у цій ситуації не застосовується. До видачі біженця Генеральна прокуратура це розуміла, тому звернулася з клопотанням про зупинення оскарженого рішення, але суд ухвалою від 9 липня 2008 року відмовився зупинити дію рішення про надання статусу біженця.

5. Обставини справи свідчать про те, що на момент екстрадиції рішення про надання статусу біженця Олегу Кузнєцову залишалося чинним, що випливало і з ухвали суду від 9 липня 2008 року, і з рішення суду від 21 липня 2008 року. Але навіть якщо припустити, що рішення про надання статусу біженця було зупинене, видача Кузнєцова була неможлива через те, що не було рішення про відмову у наданні статусу біженця. У будь-якому разі він би знаходився у процедурі вирішення питання про надання статусу біженця, що не скасовувало заборону видачі.

Принцип «неповернення» біженців та шукачів притулку до країни свого походження – це принцип jus cogence, який є дійсним навіть для країн, що не приєдналися до жодного міжнародного договору. Пан Олександр Медведько, користуючись владою, наданою Генеральному прокурору України, порушив цей принцип.

УГСПЛ вважає неприйнятним, що посаду Генерального прокурора України обіймає людина, яка:

– демонструє відверту зневагу до загальновизнаних принципів міжнародного права та основоположних прав людини;

– надає міркуванням доцільності цілям перевагу над правом;

– офіційно не визнає Конституцію України, Кримінальний кодекс України, Конвенцію про біженців законодавством, яким має керуватися прокуратура України.

– узурпує повноваження, надані виключно суду, і переступає через судові рішення, які йому не подобаються;

– вважає за можливе публічно називати людину злочинцем без вироку суду;

– вважає за можливе на протязі двох тижнів застосувати два протилежних тлумачення закону до однієї і тієї ж справи.

УГСПЛ підтримує свої вимоги, заявлені у відкритому зверненні від 30 липня 2008 року, і очікує на реакцію Президента та Верховної Ради України на брутальне порушення закону Генеральним прокурором України.

Аркадій Бущенко, адвокат,

Голова правління УГСПЛ

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: