Публікація

Позиція УГСПЛ щодо Указу Президента України, який передбачає проведення конкурсу із добору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України

Опублікований указ Президента України №550/2021 «Про внесення змін до Указу Президента України від 19 лютого 2021 року № 63», який передбачає проведення конкурсу із добору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України.

 Україна вже втретє, якщо не вчетверте (якщо враховувати перезапуск «першого відбору») входить в процес обрання судді ЄСПЛ від України.

 Отож, виходячи з попереднього – негативного – досвіду, чи можна зараз передбачити, що цей конкурс буде успішним і завершиться призначенням судді від України в ЄСПЛ?

 Перший позитивний знак, що цей процес із запуском нового конкурсу відбувається швидко порівняно з попередніми, коли «розкачка» тривала місяцями.

 Тепер щодо оформлення. Якість процедури і результату відбору залежить від складу і якості конкурсної комісії, яка «формується з числа фахівців у галузі міжнародного права, які мають високу кваліфікацію і значний досвід роботи у цій галузі, у тому числі провідних вчених, представників міжнародних організацій та всеукраїнських громадських об’єднань, діяльність яких спрямована на захист прав людини і основоположних свобод». (Пункт 2 Положення про проведення конкурсу із добору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України).

 Цим останнім Указом повністю змінено склад членів усіх попередніх комісій, що є симптоматично, і призначено 5 осіб, персональних список яких наведений в указі:   

 РЕПЕЦЬКИЙ Василь Миколайович – завідувач кафедри міжнародного права факультету міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка, кандидат юридичних наук, професор (за згодою)

РОМАНЮК Ярослав Михайлович – суддя Верховного Суду України у відставці, Голова Верховного Суду України у 2013 – 2017 роках (за згодою)

ХЕНДЕЛЬ Наталія Володимирівна – тренер програми “Права людини” Української школи урядування, кандидат юридичних наук, доцент (за згодою)

ШПАКОВИЧ Ольга Миколаївна – професор кафедри порівняльного і європейського права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктор юридичних наук, професор (за згодою)

ЯГУНОВ Дмитро Вікторович – адвокат, доцент кафедри політології та державного управління факультету інформаційних і прикладних технологій Донецького національного університету імені Василя Стуса, доктор політичних наук, доцент (за згодою).

 Як видно, представників міжнародних організацій та всеукраїнських громадських об’єднань, діяльність яких спрямована на захист прав людини і основоположних свобод, серед них немає, що свідчить про специфічний підхід до саме цього складу комісії. А це саме мало б слугувати запобіжником щодо неупередженості і відкритості для суспільства проведення цього конкурсу, а відтак, зменшення ризику маніпулювання результатами відбору. Також варто зауважити, щодо відсутності у цьому списку і визнаних практиків застосування Європейської конвенції з прав людини, які мають практичний досвід і результати опрацювання заяв і справ Європейського суду теж. Це при тому, що Україна має цілу групу юристів, які вже мають досвід участі в якості суддів ad hoc в ЄСПЛ, не кажучи вже про десятки успішних адвокатів, практиків роботи з провадженнями в ЄСПЛ.

Висловлюючи це занепокоєння, сподіваємось, що призначені члени Комісії продемонструють фаховість і дотримуватимуться принципу відкритості, неупередженості і справедливості під час здійснення ними повноважень членів цієї комісії. І навіть без фізичної присутності в якості членів комісії від представників міжнародних організацій та всеукраїнських громадських об’єднань, діяльність яких спрямована на захист прав людини і основоположних свобод, зможуть виконати їх функцію і забезпечити зрозумілу процедуру конкурсу із чітко визначеними критеріями оцінки кандидатів, забезпеченням якості проведення такого оцінювання, з дотриманням вимог, за якими оцінює кандидатів

Результат відбору на національному рівні, забезпечений саме цим складом Комісії, буде оцінений вже в Страсбурзі Консультативною радою експертів, яка подасть свій мотивований висновок щодо списку до Комітету ПАРЄ з відбору суддів, і вже цей останній розгляне кандидатів за своєю процедурою, за результатами якої визначається саме кандидат, прізвище якого буде винесене в зал ПАРЄ для голосування.

 

Євген Захаров, голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини

Олександр Павліченко, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: