Публікація

Поверненню боргів по заробітній платі перешкоджає закон

Міжвідомча координаційна рада з питань координації діяльності органів виконавчої влади при виконанні рішень судів, до складу якої входять представники 12 міністерств та відомств, а також представники Верховного та Вищого господарських судів на своєму засіданні під головуванням Міністра юстиції України Олександра Лавріновича одностайно дійшла висновку про необхідність скасування прийнятого у 2001 році, як тимчасовий захід, Закону України „Про введення мораторію на примусову реалізацію майна”.

Пропозиція ґрунтується на аналізі стану виконання судових рішень щодо стягнення заборгованості по заробітній платі та інших виплат, пов’язаних з трудовими правовідносинами.

На підставі цього Закону зараз не виконуються понад 20 тисяч судових рішень про повернення боргів по заробітній платі на суму близько 50 мільйонів гривень.

Загалом же через дію цього Закону зупинено виконання 250302 виконавчих проваджень на суму 10 мільярдів гривень, що складає половину від загальної суми боргів, які залишилися не повернутими.

Європейський суд з прав людини завалений скаргами на не виконання судових рішень, оскільки це є очевидним порушенням Протоколу № 1 Європейської Конвенції з захисту прав людини та основних свобод, а також може бути визнано й порушення статті 13 Європейської Конвенції, що гарантує ефективні засоби захисту порушених прав і свобод.

На практиці, виконавча служба дуже швидко знаходить шляхи до виконання таких рішень для того, щоби не „дати ходу” таким справами у суді і просить забрати скаргу.

Харківська правозахисна група розробила навіть зразкову заяву щодо невиплати заробітної плати, якою вже користуються багато практикуючих юристів.

З огляду, на це можна тільки вітати спроби влади змінити складену адміністративну практику, але є багато сумнівів, що проблеми з виконанням судових рішень в Україні пов’язані виключно з існуванням одного закону.

Секретаріат Ради українських правозахисних організацій

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: