Публікація

Повернення цивільних заручників: УГСПЛ надала свої пропозиції на зустрічі з генпрокурором

Українська Гельсінська спілка з прав людини долучилася до робочої зустрічі в Офісі Генерального прокурора, що ініціює початок стратегічної комунікації для повернення українських цивільних з Росії та тимчасово окупованих територій. Зустріч провів Генеральний прокурор Андрій Костін, участь в обговоренні взяли представники парламенту, уряду, правоохоронних органів та неурядових громадських організацій.

Генпрокурор наголосив на необхідності обʼєднання зусиль для документування та розслідування незаконного утримання Росією цивільних і звільнення та повернення громадян. Попри захист міжнародним гуманітарним правом цивільних громадян, механізми їх повернення відсутні. Відповідального органу за утримуваних агресором цивільних на державному рівні немає.

Робоча зустріч в Офісі Генерального прокурора

Учасники обговорення підкреслили, що правове формулювання поняття «цивільний заручник» включає різні статуси. Серед них – свавільно затримані особи, евакуйовані, депортовані, примусово переміщені, жертви насильницьких зникнень, зниклі безвісти за особливих обставин, жертви геноциду, незаконно утримувані.

виконавчий директор УГСПЛ Олександр Павліченко

Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко порушив питання про визначення статусу таких осіб, адже лише частина з них є підтверджені як такі, що перебувають в місцях несвободи. Він додав, що ще одним напрямом такої роботи є захист звільнених з незаконного утримання громадян на всіх рівнях. Зокрема, це надання їм допомоги, юридичного супроводу та компенсації. 

«Існує необхідність впровадження орієнтованого на жертв процесу. Зараз цього немає, відтак у потерпілих немає мотивації проходити через жернова кримінальної системи», — наголосив Павліченко.

Учасники зустрічі виявили також проблему збору та фіксування інформації. В державних органах існує мінімум три реєстри цивільних заручників. Кожен містить інформацію про різних заручників. Яким чином звіряти такі реєстри — ще одне актуальне питання.

Під час обговорення виокремили два ключові завдання: 

  • на міжнародному рівні – створити дієві механізми для повернення утримуваних. Для цього потрібно привернути увагу світової спільноти до проблеми та взаємодіяти з максимально широким колом партнерів – урядами, парламентами, неурядовими організаціями, адвокатурою та іншими.
  • на національному рівні – посилювати інституційну спроможність розслідувати, збирати та аналізувати інформацію, а також вдосконалювати механізми допомоги постраждалим та їхнім близьким.

Усі зусилля мають бути зорієнтовані на збір доказової бази для доведення вчинення злочинів проти людяності найвищим керівництвом держави-агресора: йдеться на сайті Офісу Генерального прокурора.


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: