Публікація

Постій паравоз, не стукайте колеса…

Прес-служба «Укрзалізниці» повідомила, що вже найближчої доби поїзд з фосфором покине Україну. Але полегшено зітхати зарано. Ніхто не знає яким маршрутом рухатиметься потяг, в якому стані знаходяться злощасні цистерни, і чи фосфор в них взагалі?

>Аварія потягу на Львівщині наглядно продемонструвала неготовність уряду вчасно і в рамках закону відреагувати на надзвичайні події. За думкою представників Всеукраїнського громадського об’єднання Альянс “Майдан”, відповідальні міністерства та відомства повинні були першого ж дня оприлюднити копії супровідних документів вантажу, результати незалежного хімічного аналізу речовини, яка фактично перевозилась у вагонах, карти поширення та осідання аерозолю, а також план ліквідації аварії та її наслідків.

Натомість міністерства навіть не змогли узгодити між собою реальний стан небезпеки для населення. Так, на сайті МОЗ висіло оголошення про те що і як треба їсти і пити. В той же час на сайті МЧС красувалося звернення віце-прем’єра Кузьмука про те, що жодної небезпеки взагалі не існує.

Громадяни досі не знають, що ж в дійсності перевозив потяг, заявила Катерина Левченко, голова громадської організації «Ла Страда – Україна». Адже про те, що в цистернах був фосфор нам відомо лише завдяки надпису «Фосфор» на цих самих цистернах. Незалежний хімічний аналіз речовини так і не було зроблено.

Право українців на отримання екологічної інформації, що передбачено статтею 50 Конституції України порушується. Навіть зараз невідомо , за яким маршрутом рухається поїзд, часовий графік його руху. Стан цистерн викликає підозри. Якщо трапиться якась непередбачувана ситуація, люди не будуть готові до неї.

Марина Говорухіна

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: