Публікація

Пост-конфліктна Україна – є чітке бачення вирішення проблем

У грудні 2017 року при Уповноваженому ВРУ з прав людини була створена робоча група, яка об’єднала представників парламенту, міністерств, експертів неурядових та міжнародних організацій. За три місяці експерти УГСПЛ у складі групи розробили проект засад державної політики, які дозволяють об’єднати зусилля держави, політичних сил та громадських рухів у прогнозуванні пост-конфліктного майбутнього України.

Ідея вироблення системного підходу в оцінці передумов та запровадженні принципів перехідного правосуддя в Україні стала наслідком тривалої дослідницької роботи, яка була розпочата УГСПЛ ще у 2015 році. Тоді було проведено і опубліковано  базове дослідження із застосування правосуддя перехідного періоду в Україні (2016); організовано низку круглих столів та міжнародну конференцію «Пост-конфліктне правосуддя в Україні» (2017) за участю 130 міжнародних фахівців.  Такі ініціативи УГСПЛ стали поштовхом для розвитку наукових і фахових досліджень проблеми перехідного правосуддя в ряді вишів України.

За основу проекту засад, розробленої робочою групою,  були взяті принципи правосуддя перехідного періоду, закріплені у програмних документах ООН, Європейського Союзу, а також напрацювання команди УГСПЛ. Створений проект документу отримав робочу назву: «Засади державної політики захисту прав людини в умовах подолання наслідків збройного конфлікту». Він передбачає перспективні завдання держави у чотирьох стратегічних напрямках: компенсація збитків жертвам конфлікту, притягнення до відповідальності воєнних злочинців, встановлення історичної правди та об’єктивного перебігу подій; проведення реформ, які б унеможливили повторення конфлікту у майбутньому. При цьому, частину завдань мають реалізовуватись вже зараз (облік і оцінка збитків, фіксація і документування злочинів, облік захищених осіб тощо).

У лютому 2018 р. проект засад був презентований представникам дипломатичних місій та отримав їх позитивну оцінку в цілому. Водночас робоча група отримала низку рекомендацій щодо необхідності розробки інформаційної підтримки законопроекту, розгортання широкої адвокаційної діяльності, спрямованих на сприйняття українським суспільством міжнародного досвіду з питань перехідного правосуддя.

завантаження

Незалежно від того, як саме буде складатися доля цього законопроекту, ми вважаємо за необхідне наголосити, що основні напрямки діяльності команди УГСПЛ будуть здійснюватися відповідно до принципів перехідного правосуддя. Разом із партнерами з інших організацій УГСПЛ пропонує почати більш широке обговорення підходів до вирішення майбутнього України, керуючись міжнародним досвідом та нагальними потребами тих, хто постраждав від конфлікту.

Олег Мартиненко (УГСПЛ)

Фото niod.nl

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: