Публікація

Посол США Джон Теффт про роль Верховного Суду у захисті прав людини на національному рівні

Доброго ранку.  Голово Верховної Ради Литвин, судді, експерти з права, гості, я дуже радий бути сьогодні з вами.  Дякую за те, що включили до конференції і американський голос.  Ми усім серцем підтримуємо цілі цієї конференції.
 
Справедлива, незалежна і підзвітна судова система є наріжним каменем демократичного суспільства і найбільш важливим гарантом прав людини.  Коли Україна ратифікувала Європейську Конвенції з Прав Людини у 1997 році, вона взяла зобов’язання проводити судові слухання справедливо, відкрито і у прийнятних часових рамках.
 
Ми у Сполучених Штатах розуміємо, наскільки такі концепції, як рівне застосування закону і справедливе й своєчасне вирішення суперечок кваліфікованими і незалежними судами, життєво важливі для економічного і демократичного розвитку нашої власної країни.  Протягом більшої частини нашої історії нашому Верховному Суду належить данина за найбільш важливі кроки уперед в правовому, економічному і соціальному розвитку США. 
 
Вже за мого життя Верховний Суд США, як суд останньої інстанції для громадян країни, рішуче вів нашу країну вперед своїми рішеннями, що припинили законодавче закріплення расової сегрегації, захистили свободу асоціацій, свободу слова, свободу віросповідання, право на приватність та рівне застосування законів до всіх громадян.
 
У сфері кримінального судочинства саме Верховний Суд у 1960-х роках – а не Конгрес чи виконавча влада – був першим, хто закріпив, що нужденні обвинувачені мають право на компетентного адвоката, наданого державою, з тим, щоб вони могли реалізувати свої права, і що особам, затриманим поліцією має бути повідомлено про їхнє право не свідчити проти себе і про право на захисника – через величезну перевагу у силі, що має держава над затриманим.  І Верховний Суд забезпечив дотримання цих правил шляхом винесення рішення, що свідчення, здобуті із порушенням цих прав, не можуть бути використані проти обвинувачуваного у кримінальному судочинстві.
 
Наші батьки-засновники, які складали Декларацію про незалежність Сполучених Штатів і Конституцію понад двісті років тому, записали у цих документах, що люди від народження мають права і справою уряду є захист і розвиток цих прав.  Вони розуміли, що уряд має забезпечити фізичний добробут людей і їхню власність, і саме тому практично всі правові системи мають кримінальне законодавство і урядових чиновників, покликаних забезпечувати дотримання цих прав і захищати людей одне від одного.  Але автори нашої Конституції пішли далі і задали питання: а хто ж захистить людей від самого уряду?  Їхньою відповіддю було запровадження незалежного судоустрою і апеляційних судів, які стоять між державою – з усією її владою – і індивідуальним громадянином.
 
Це суть демократії і повна протилежність тому, як використовується судочинство і правова система в авторитарних і тоталітарних державах, де їхньою метою є захист держави від людей.  Більше того, на практичному рівні незалежна судова система просуває прозорість, вимагаючи від держави надати причини і пояснення своїх дій при застосуванні законів у конкретних випадках.
 
Я впевнений, звертаючись до вас, хто зібрався тут, що ви чудово розумієте, що цілком можливо мати ідеально сформульовані закони і процедури, які відповідають усім міжнародним нормам, але вони залишатимуться лише словами без незалежної судової системи, готової і здатної застосовувати їх нейтрально, із належним врахуванням гідності і прав особи.
 
Отже, кваліфікована і незалежна судова система критично важлива для захисту основоположних прав громадян України і для продовження демократичного і економічного розвитку України.
 
Ось чому Сполучені Штати, за допомогою Агентства США з міжнародного розвитку і Міністерства юстиції США, мають честь надавати підтримку судовій і правовій реформам, що особливо чітко уособлено в проекті «Верховенство права для України» АМР США.  Ми тісно співпрацюємо тут із нашими колегами з Європейського Союзу і Ради Європи.
 
Починаючи з 2006 року, Проект працював із спектром українських урядових і неурядових партнерів задля розвитку незалежної і підзвітної системи судочинства і підтримки політичної та законодавчої реформ у галузі верховенства права.
 
Наше довгострокове партнерство у підтримці судової реформи призвело до певних значних досягнень.  Мабуть, найвагомішим було прийняття нового Закону про судоустрій і статус суддів у липні минулого року.
 
Нам було приємно побачити, що багато реформ, які ми підтримали проектом «Верховенство права для України», увійшли до закону, включаючи справедливі, прозорі і засновані на реальних заслугах виборні та дисциплінарні процедури, автоматизований розподіл судових справ, і оприлюднення в інтернеті дисциплінарних рішень та бланку скарги на неправомірну поведінку суддів.
 
Проект також допоміг суддям у застосуванні Європейської Конвенції з Прав Людини і прецедентного права Європейського Суду з Прав Людини шляхом підтримки розробки й запровадження програм перепідготовки суддів та навчальних матеріалів у Національній школі суддів України.
 
Однак, при тому, що це значні досягнення, Венеціанська Комісія та інші міжнародні експерти зазначають, що потрібні подальші вдосконалення, щоб забезпечити відповідність реформи судоустрою України із міжнародними нормами.
 
Раніше цього року Президент Янукович відреагував на занепокоєння, висловлені міжнародною спільнотою, розпорядившись привести законодавчу базу щодо судоустрою у відповідність до рекомендацій Венеціанської Комісії. Це б являло собою важливий наступний крок у просуванні вперед судової реформи в Україні.
 
Проте, інші пропоновані зміни до Закону про судоустрій і статус суддів не сприяють просуванню судової реформи у спосіб, який узгоджувався б з міжнародними нормами.  Зокрема, ми відчуваємо, що надзвичайно важливо, аби усі ініціативи щодо реформи судоустрою зберігали і розбудовували незалежність судової системи і її інституцій, особливо Верховного Суду, роль і статус якого за новим законом викликав особливу стурбованість Венеціанської Комісії та інших міжнародних спостерігачів, включаючи США.
 
Зміцнюючи роль Верховного Суду як кінцевого арбітра прав і свобод українців критично необхідне.  Події кількох минулих місяців ще більше висвітлили потребу у незалежному судоустрої, зорієнтованому на захист особистих прав і свобод, та у Верховному Суді, який може захистити і забезпечити таку незалежність, так само як у моїй країні це робить Верховний Суд США.
 
Я вітаю ваші зусилля зміцнити судоустрій відповідно до міжнародних і європейських стандартів і обіцяю, що США залишатимуться і далі відданими демократичному розвитку України, включаючи особливо зміцнення верховенства права, і будуть і надалі готові підтримати реформаторські зусилля, ініційовані українською стороною.
 
Я бажаю вам успішного засідання і плідного обміну досвідом та успіхами у розвитку судової системи.  Дякую за вашу увагу і партнерство.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: