Публікація

Пошкодження майна та компенсація збитків в умовах війни. Дослідження в Дніпропетровській області

Громадська приймальня УГСПЛ в місті Дніпро, яка працює на базі ГО «Правозахисна група Січ», протягом серпня 2022 року здійснила дослідження стану правового забезпечення та практики фіксації і надання допомоги у разі пошкодження або знищення житла в умовах збройної агресії з боку РФ.

В рамках реалізації проєкту ми встановили, що на сучасному етапі розвитку, політика держави стосовно захисту та гарантування майнових прав громадян є доволі неоднозначною, хоча передбачає безпосередню участь держави у процесі фіксації випадків знищення або пошкодження житла.

На міжнародно-правовому рівні право на житло розглядається як елемент мінімально необхідних стандартів життя, а право на відшкодування майнової шкоди – як невід’ємний компонент пошуку справедливості та покарання винних. В державі досі не сформовано законодавство у сфері відшкодування шкоди, завданої громадянам збройною агресією.

На даний час ключовим недоліком є недостатній рівень залучення інститутів громадянського суспільства до процесу фіксації фактів руйнування житла. Ми з’ясували, що на Дніпропетровщині постраждалі практично не можуть отримати компенсації, і можуть розраховувати лише на незначний ремонт пошкодженого житла. Покращення ситуації можливе за умов впровадження напрямків перехідного правосуддя в Україні, які містять чіткі алгоритми сатисфакції та додаткові інструменти забезпечення права на компенсацію.

За результатами проведеного дослідження органам виконавчої влади та місцевого самоврядування ми рекомендуємо:

  • активізувати процес імплементації норм міжнародного гуманітарного права;
  • запровадити чіткі та зрозумілі критерії оцінки майнової шкоди, завданої збройним конфліктом;
  • налагодити конструктивну співпрацю з постраждалими від збройного конфлікту та органами соціального захисту населення;
  • деполітизувати ініціативи, пов’язані зі статусом постраждалих від збройного конфлікту;
  • активізувати нормотворчість органів влади в зазначеній сфері;
  • делегувати органам місцевого самоврядування повну самостійність та фінансові можливості для розробки регіональних програм фіксації та відшкодування шкоди за зруйноване або пошкоджене житло;
  • забезпечити узагальнення та вивчення міжнародного досвіду фіксації наслідків руйнування житла з подальшим використанням позитивного досвіду в Україні;
  • розбудувати співпрацю з представниками міжнародних фінансових та фінансово-кредитних установ задля пошуку альтернативних джерел фінансування процесу компенсації за зруйноване або пошкоджене житло;
  • розширити технічні інструменти фіксації фактів майнової шкоди.

Завантажити звіт повністю: Пошкодження майна та компенсація збитків в умовах війни. Дніпропетровська область.

Дослідження підготувала Громадська приймальня УГСПЛ в місті Дніпро, яка працює на базі ГО «Правозахисна група Січ».

Звіт підготовлено за фінансової підтримки чеської організації People in Need, у рамках ініціативи SOS Ukraine.  Зміст публікації не обов’язково збігається з їхньою позицією.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: