Публікація

Порушення виборчого закону залишаються без покарання

У Севастополі завершився апеляційний розгляд за справою про оскарження дій органів влади та громадських організацій, що явно порушують виборче законодавство.

1 жовтня 2004 року в Апеляційному суді міста Севастополя відбулося слухання справи, предметом оскарження якої було порушення вимог частини другої та частини шостої статті 64 Закону України «Про вибори президента України», а також ст.157 Кримінального кодексу України. За даною справою оскаржували неправомірні дії Севастопольська міська молодіжна громадська організація «Союз молоді регіонів України», голова – С.Куліш, Севастопольське регіональне відділення «Партії регіонів» Голова М.Корюкін, О.Корчміт, держслужбовець Севастопольської міської державної адміністрації, голова «Союзу молодих державних службовців України» в місті Севастополі.

Суть скарги полягає в тому, що 19 вересня 2004 року з 18.00 до 21.00 на площі Нахімова пройшла акція під назвою «Севастополь проти тероризму. Скажи своє Я». Організатором акції виступила Севастопольська міська молодіжна громадська організація «Союз молоді регіонів України». Молоді люди у футболках з написом «Молодь обирає Януковича» тримали гасла в підтримку кандидата в президенти України В.Януковича, роздавали прапорці, листівки, хустки синьо-білого кольору (кольори передвиборчої кампанії В.Януковича) з написом «Вибір 2004», а також флаєри – віддруковані барвисті запрошення на захід, на яких написано: «Получи пиво по флаеру (!!!)». На флаєрі є напис «Скажи ні тероризму!», поруч зображена підкова з окличним знаком – символом кандидата в президенти України В.Ющенка.

Акцент даної акції на тему «Захисти своє місто від тероризму» був зміщений у бік передвиборчої агітації. Учасники акції голосно вимагали пиво, відповідно до написаного на флаєрі. Ведучий акції заспокоював, що пиво роздаватимуть в другій половині акції, що і було зроблено. Всі бажаючим отримали літрові пластикові пляшки пива «Сармат».

Під час проведення акції О.Корчміт, держслужбовець Севастопольської міської державної адміністрації, голова «Союзу молодих державних службовців України» в місті Севастополі, приймав безпосередню участь в акції, роздаючи розпорядження учасникам.

Все ці факти мають підтвердження у вигляді відеозапису.

Двадцять п’ятого вересня 2004 року Ленінський районний суд міста Севастополя виніс рішення про невідповідність даної скарги пунктам 6 та 8 частини другої статті 95 та славнозвісної статті 101 Закону України «Про вибори президента України». Тобто суд вважав вимоги не чітко обґрунтованими (!?), а дії відповідних суб’єктів не можуть бути оскаржені, оскільки вони не є суб’єктами виборчого процесу.

Апеляційна скарга була відхилена на тих же підставах.

Севастопольська правозахисна група

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: