Публікація

Порушення медичних прав пацієнтів сайту ЗПТ та прав на лікарську таємницю на Хмельниччині

Згідно з даними Хмельницького обласного відділення Благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» 6 липня 2020 року органи досудового розслідування перебували в приміщенні КНП «Хмельницький обласний заклад з надання психіатричної допомоги», Хмельницької обласної ради (яка знаходиться за адресою: м. Хмельницький, вул. Сіцінського, 16) з вимогою надати оригінали документів необхідних для розслідування кримінального порушення, передбаченого ч.2 ст. 320 КК України.

У своїх діях вони керувались ухвалою Хмельницького  міськрайоного суду, в якій чітко зазначено, що слідчим  належним чином не доведено необхідність вилучення саме оригіналів документів, а лише надання можливості тимчасового доступу до документів з можливістю зробити копії.  Проте всупереч вище вказаної ухвали було вилучено оригінали усіх документів. Варто зазначити, що ці документи необхідні медичній установі для виконання Національної програми ЗПТ, внаслідок цього 262 пацієнта, які отримують метадол, та 10 пацієнтів, які отримують бупренорфін, без подальшого лікування.

Вважаємо, що зазначеними діями представники поліції порушили медичні права пацієнтів, а також право на конфіденційність інформації про стан здоров’я пацієнтів ЗПТ.

Відповідно до ст. 162 Кримінального процесуального кодексу України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать:  відомості, які можуть становити лікарську таємницю.

Конвенція про права людини в біомедицині (Convention on Human Rights and Biomedicine. DIR/JUR (96), 14, Strasbourg 1996) відомості про стан здоров’я людини визнає складовою права на повагу до приватного життя (ст. 10).

Право на повагу до приватного життя людини охороняється також положеннями Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (ст. 8). У рішеннях Європейського суду з прав людини у сфері охорони здоров’я наголошується на основоположному значенні охорони даних особистого характеру (особливо медичних даних) для здійснення права особи на повагу до приватного та сімейного життя.

Повага до конфіденційності інформації про стан свого здоров’я є невід’ємним принципом правової системи України, як й інших країн – учасниць Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Вирішальною є не лише повага до медичної таємниці пацієнта і захист приватного життя хворого, а також і забезпечення його довіри до працівників медичних закладів, до медичної професії та медичних послуг загалом. Без такого захисту особи, які потребують медичної допомоги, можуть віднаджуватися від надання інформації особистого та інтимного характеру, що може бути необхідним для отримання належного лікування, та навіть від прагнення отримати таку допомогу і таким чином наражати себе та своє здоров’я, а у випадку інфекційного захворювання і здоров’я суспільства, на небезпеку (Рішення ЄСПЛ у справі «Z проти Фінляндії» (Z v. Finland (1997) щодо порушення ст.ст. 8, 13 Конвенції).

 

Згідно зі ст. 49 Конституції України кожен має право на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування.

Відповідно до ст. 6 Основ законодавства України про охорону здоров’я, кожний громадянин України має право на охорону здоров’я, що передбачає: життєвий рівень, включаючи їжу, одяг, житло, медичний догляд та соціальне обслуговування і забезпечення, який є необхідним для підтримання здоров’я людини; кваліфіковану медичну допомогу, включаючи вільний вибір лікаря, вибір методів лікування відповідно до його рекомендацій і закладу охорони здоров’я; достовірну та своєчасну інформацію про стан свого здоров’я і здоров’я населення, включаючи існуючі і можливі фактори ризику та їх ступінь; правовий захист від будь-яких незаконних форм дискримінації, пов’язаних із станом здоров’я; відшкодування заподіяної здоров’ю шкоди та інші дії.

Відповідно до п. 1 Наказу Міністерства Внутрішніх Справ України від 07.11.2018 № 893 «Про реалізацію окремих положень Дисциплінарного статуту Національної поліції України» службове розслідування призначається за письмовим наказом керівника, якому надані повноваження із застосування до поліцейського дисциплінарного стягнення.

Підставами для призначення службового розслідування є заяви, скарги та повідомлення громадян, посадових осіб, інших поліцейських, засобів масової інформації, рапорти про вчинення порушення, що має ознаки дисциплінарного проступку, або безпосереднє виявлення ознак такого проступку посадовою особою поліції за наявності достатніх даних, що вказують на ознаки дисциплінарного проступку.

З метою захисту прав пацієнтів, юристами ГП УГСПЛ у м. Хмельницькому було складено звернення в Головне управління НПУ у Хмельницькій області, Регіональному представнику Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Хмельницькій області, а також здійснено інформування регіональних мас-медіа про ситуацію з метою проведення адвокаційної кампанії для захисту прав пацієнтів Національної програми ЗПТ.

Юридична громадська приймальня УГСПЛ в м. Хмельницькому

Українська Гельсінська спілка з прав людини виконує проект «Розвиток правової мережі для захисту прав людей, які живуть з ВІЛ/СНІД, представників ключових спільнот ЛЖВ та осіб, хворих на туберкульоз» за фінансової підтримки Благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» в рамках реалізації  проекту «Зменшення тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції через створення загального доступу до своєчасної та якісної діагностики та лікування туберкульозу і його резистентних форм, розширення доказової профілактики, діагностики та лікування ВІЛ-інфекції, та створення стійких та життєздатних систем охорони здоров’я», що реалізується за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби з СНІДом, туберкульозом та малярією.

 

 

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: