Публікація

Понеділок, 13

Сьогодні важкий день за визначенням. А тут ще й такі новини. Спочатку, насправді ще вчора ввечері,  Генеральний прокурор розповідав всій країні на УТ-1 про розслідування справи Гонгадзе, а потім не пощастило Черкасам – таки був створений новий підрозділ „Сова”. Він складається з ментів-пенсіонерів, яким, згідно зі своїм міліцейським досвідом, Міністр збирається виплачувати премію за кожну розкриту „висячу” справу, а точніше доведення такої справи до суду. 

“Визнання вини підтверджує, що ми рухаємося в правильному напрямку”, – зауважив С. Піскун, розповідаючи про хід розслідування найрезонанснішої кримінальної справи в Україні.

Здається, колись ми про це вже чули, що „визнання – це головний доказ”, а перед тим пальці в двері… Звичайно це не ствердження, що до затриманих/звинувачених застосовувалися тортури, але паралелі в риториці з 37 роком очевидні. До речі, чи чув хтось імена та прізвища звинувачених? А як щодо адвокатів та дотримання їх конституційного права на захист? Чи не вийде так як на суді над ймовірними підривниками Троєщинського ринку – їм надали адвокатів, а вони всі колишні свіжо звільнені співробітники органів. Але це так, між іншим. Принаймні за цією справою стежить пильним оком громадськість України та зарубіжжя.

Більш непокоїть друга новина з правоохоронних фронтів: спецпідрозділ міліції “Сова” такі створено при УМВС в Черкаській області. Сова, мабуть, повинна символізувати мудрість на противагу назвам інших спецпідрозділів МВС – „Беркут”, „Сокіл”, „Барс”. Але щось не віриться…

РУПОР вже описував „темні” сторони цієї казахської інновації Міністра Луценка в Україні. Думали, ідею забудуть як невдалий піар хід. Ні, навпаки –  „аналогічні підрозділи рано чи пізно почнуть діяти в кожному регіоні країни”, – повідомив начальник відділу по роботі з особовим складом УМВС в Черкаській області Андрій Рогульський.

Звісно, нам не важко повторити свої запитання до впроваджувачів цієї ініціативи:

Чи будуть видавати таким „пенсіонерам” – слідчим табельну зброю, посвідчення та форму?

Чи будуть вони зараховані до лав діючих співробітників МВС?

Чи не перетвориться ця ініціатива на заробляння грошей за допомогою „специфічних методів” ведення слідства? Ну, знову ж таки, пальці в двері, чи щось інше…

Знаючи реалії роботи міліції чомусь немає ілюзій щодо можливості порушень прав громадян в роботі цього незрозумілого новоствореного органу.

Тиждень почався вдало, хто порадує завтра?

Микола Кибальчич,
РУПОР


Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: