Публікація

Понад 600 мільярдів доларів збитків: як стягнути з Росії кошти на відновлення України?

Українська Гельсінська спілка з прав людини в рамках програми USAID «Права людини в дії» продовжує спецпроєкт з Радіо NV, покликаний посилити правову обізнаність громадян України в питаннях притягнення до відповідальності за вчинені під час війни злочини. Гості етерів – судді, прокурори, адвокати, які пройшли навчання за освітніми курсами УГСПЛ, а також експерти Спілки. Разом з ведучими вони обговорюють нагальні правові виклики, що постають в умовах війни.  

Станом на початок 2023 року Росія нанесла Україні збитків та руйнувань на 600-750 мільярдів доларів, заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. За оцінками Світового Банку на 1 червня 2022 року збитки сягали 350 мільярдів доларів. Як можна стягнути ці кошти з Росії – це питання в етері Радіо NV обговорили з виконавчим директором УГСПЛ Олександром Павліченком. 

Заморожені активи РФ

Олександр Павліченко

Арештовані золотовалютні резерви Центробанку Росії сягають 415 млрд доларів, кажуть в Мінекономіки України. Крім того, в рамках санкцій по всьому світу заморожені активи олігархів, яких пов’язують з Путіним. Чи можна ці гроші використати на відновлення України? 

– Ці активи заморожені і доступ Росії до них не дозволений. Але власність лишається за Росією. Тобто вона не змінена. І для того щоб передати ці кошти на відшкодування, має бути створений міжнародний механізм і визначені відповідні правові підстави, – пояснює Олександр Павліченко. 

Є й інший шлях, яким може піти Україна – репарації. 

– Коли буде отримана перемога над Росією, тоді вона змушена буде підписувати капітуляцію та умови завершення війни – відшкодування у вигляді репарацій та компенсацій, – каже виконавчий директор УГСПЛ. – Коли завершується війна, то укладається  угода про встановлення миру, де прописуються умови реституції – це може бути повне відновлення до того стану, як почався конфлікт. В нашому випадку ми говоримо про 2014 рік, як початок війни, що триває досі в Україні. 

Який є історичний досвід, на який Україна може спиратись, вимагаючи компенсації за завдані збитки? Більше про це у відео: 


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах: Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій | Twitter | Youtube


Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: