Публікація

Понад 1700 епізодів воєнних злочинів зафіксували документатори УГСПЛ на Житомирщині та Рівненщині

Впродовж останніх 10 років збройні сили РФ скоювали міжнародні злочини на території Донецької, Луганської областей та Криму. Після 22 лютого 2022 року це відбувається по всій Україні. Тривалий час світ заплющував очі на військову агресію Росії, подекуди – це відбувається і нині. Така пасивність та той факт, що багатьом воєнним злочинцям після Другої світової війни все ж вдалось уникнути покарання, дає агресору відчуття вседозволеності. Але необхідно об’єднувати зусилля й фіксувати якомога більше інформації про російські злочини в Україні, щоб розірвати це коло безкарності. Вже понад два роки громадська приймальня УГСПЛ у Рівному, в межах ініціативи “Трибунал для Путіна”, документує воєнні злочини на Рівненщині та Житомирщині. 

Зруйнований будинок у селі Базар на Житомирщині
Зруйнований будинок у селі Базар на Житомирщині

 За цей час документатори громадської приймальні УГСПЛ у Рівному  зафіксували 1608 епізодів ймовірних воєнних злочинів у Житомирській області та 181 епізод – у Рівненській. Інформація збирається як з відкритих джерел, так і під час безпосереднього спілкування зі свідками та потерпілими від російської збройної агресії. Акумульований масив даних документатори передають національним правоохоронним органам, іноземним організаціям та розслідувачам.

У галузі документування експерти громадської приймальні співпрацюють з колегами з інших областей. Так, з березня 2023 року, спільно з приймальнею УГСПЛ у м. Львів відбулось 11 моніторингових виїздів на Житомирщину та 2 – на Рівненщину. У цих поїздках брали участь також студенти – правники Школи права Українського католицького університету (попередньо вони пройшли відповідне навчання).  

Моніторингова група: координаторка ГП УГСПЛ у м. Рівне Марія Ципʼящук, документатор ГП УГСПЛ у м. Рівне Владислав Єгоров та документаторка ГП УГСПЛ у м. Львів Христина Ковцун.
Моніторингова група: координаторка ГП УГСПЛ у м. Рівне Марія Ципʼящук, документатор ГП УГСПЛ у м. Рівне Владислав Єгоров та документаторка ГП УГСПЛ у м. Львів Христина Ковцун.

Крім цього, документатори приймальні з Рівного провели два спільних виїзди на Львівщину та 1 спільний виїзд на Хмельниччину із колегами з Хмельницької приймальні УГСПЛ. Ще два візити на Рівненщину здійснили самостійно, під час одного з них відвідали місце тимчасового проживання ВПО. Загалом, за два роки було 18 виїзних візитів. 

Під час поїздок на Житомирщину та Рівненщину документатори спілкувались із свідками, потерпілими та представниками органів місцевого самоврядування. Загалом інформацію про можливі воєнні надали 408 людей. 

Класифікація зафіксованих потенційний воєнних злочинів за Римським статутом 

За два роки документування зафіксовані потенційні воєнні злочини за Римським статутом можна класифікувати так. 

Знищений автомобіль, м. Коростень, Житомирщина
Знищений автомобіль, м. Коростень, Житомирщина

На Житомирщині: 

  • Загибель людини внаслідок обстрілу (стаття 8 (2) (b) (iv)) – 15 епізодів;

  • Поранення внаслідок обстрілу (стаття 8 (2) (b) (iv)) – 20 епізодів;

  • Пошкодження чи знищення історичних пам’яток, лікарень, релігійних споруд, закладів освіти, науки, мистецтва (стаття 8 (2) (b) (ix)) – 93 епізоди;

  • Знищення або пошкодження майна (стаття 8 (2) (b) (iv)) – 1388 епізодів.

На Рівненщині: 

  • Загибель людини внаслідок обстрілу (стаття 8 (2) (b) (iv)) – 1 епізод;

  • Поранення внаслідок обстрілу (стаття 8 (2) (b) (iv)) – 3 епізода;

  • Пошкодження чи знищення історичних пам’яток, лікарень, релігійних споруд, закладів освіти, науки, мистецтва (стаття 8 (2) (b) (ix)) – 6 епізодів;

  • Знищення або пошкодження майна (стаття 8 (2) (b) (iv)) – 161 епізод.

Статистика щодо пошкоджених/зруйнованих обʼєктів цивільної інфраструктури.

 

На Житомирщині: 

Будівлі житлового-побутового призначення – 1570;

Обʼєкти підприємницької діяльності – 77;

Державні будівлі – 34;

Обʼєкти гуманітарної сфери – 127;

Обʼєкти транспортної інфраструктури –10;

Обʼєкти критичної інфраструктури – 76

На Рівненщині 

Будівлі житлового -побутового призначення – 150;

Обʼєкти підприємницької діяльності – 26;

Державні будівлі – 3;

Обʼєкти гуманітарної сфери – 7;

Обʼєкти транспортної інфраструктури – 2;

Обʼєкти критичної інфраструктури – 15

Детальніше про статистику зафіксованих епізодів в рамках ініціативи «Трибунал для Путіна» можна ознайомитись за посиланням:  https://t4pua.org/stats

Статистика воєнних злочинів та пошкоджень від органів влади

Для того, щоб отримати вичерпну інформацію про кількість зареєстрованих кримінальних проваджень, кількість людей, визнаних потерпілими від воєнних злочинів, а також про кількість пошкоджених цивільних обʼєктів, документатори УГСПЛ у Рівному звернулись із запитами до правоохоронних органів (ГУНП, СБУ, обласна прокуратура) та обласних військових адміністрацій у Рівненській та Житомирській областях.

Запити стосувались таких питань. 

Головні управління національної поліції у Рівненській та Житомирській областях: 

  1. Про кількість зареєстрованих кримінальних проваджень за ч.1 ст. 438 Кримінального кодексу України.
  2. Про кількість зареєстрованих кримінальних проваджень за ч.2 ст. 438 Кримінального кодексу України
  3. Про кількість осіб потерпілими визнаних за ст. 438 Кримінального кодексу України
  4. Кількість скерованих до суду обвинувальних актів за ст. за ст. 438 Кримінального кодексу України

Обласні управління Служби безпеки України у Рівненській та Житомирській областях: 

  1. Про кількість визнаних осіб потерпілими в рамках кримінального провадження (кримінальних проваджень) за статтею 438 Кримінального кодексу України (Порушення законів та звичаїв війни)
  2. Кількість скерованих до суду обвинувальних актів за ст. за ст. 438 Кримінального кодексу України.

Прокуратури Рівненської та Житомирської областей: 

  1. Про кількість постраждалих / загиблих цивільних людей.
  2. Про кількість пошкоджених / зруйнованих житлових будинків.
  3. Про кількість пошкоджених / зруйнованих об’єктів підприємницької діяльності та комерційного виробництва (готелі, кафе, АЗС, СТО).
  4. Про кількість пошкоджених/ зруйнованих об’єктів критичної інфраструктури.
  5. Про кількість пошкоджених / зруйнованих об’єктів державної власності.
  6. Про кількість пошкоджених / зруйнованих об’єктів цивільної інфраструктури (школи, дитячі садки лікарні, пансіонати тощо).
  7. Про кількість випадків мінування цивільних об’єктів, об’єктів критичної інфраструктури, господарчих об’єктів, лісів.
  8. Про кількість зареєстрованих кримінальних проваджень за ч.1 ст. 438 Кримінального кодексу України.
  9. Про кількість осіб потерпілими визнаних (серед цивільного населення) за ст. 438 Кримінального кодексу України
  10. Кількість скерованих до суду обвинувальних актів за ст. за ст. 438 Кримінального кодексу України

Рівненська та Житомирська обласні військові адміністрації: 

  1. Про кількість постраждалих / загиблих цивільних людей.
  2. Про кількість пошкоджених / зруйнованих житлових будинків.
  3. Про кількість пошкоджених / зруйнованих об’єктів підприємницької діяльності та комерційного виробництва (готелі, кафе, АЗС, СТО).
  4. Про кількість пошкоджених/ зруйнованих об’єктів критичної інфраструктури.
  5. Про кількість пошкоджених / зруйнованих об’єктів державної власності.
  6. Про кількість пошкоджених / зруйнованих об’єктів цивільної інфраструктури (школи, дитячі садки лікарні, пансіонати тощо).
  7. Про кількість випадків мінування цивільних об’єктів, об’єктів критичної інфраструктури, господарчих об’єктів, лісів.

Станом на 24.06.2024 року відповіді на інформаційні запити надіслали ГУНП у Житомирській області, Рівненська та Житомирська обласні прокуратури, Управління СБУ у Рівненській області. Рівненської ОВА надіслала лист про продовження терміну розгляду запиту.

Зруйнований будинок, село Базар, Житомирщина
Зруйнований будинок, село Базар, Житомирщина

Документатори зібрали офіційну інформацію. 

Рівненська область 

За даними Управління СБУ в Рівненській області  255 осіб визнані потерпілими за статтею 438 «Порушення законів та звичаїв війни» Кримінального кодексу України у період (надалі – ст. 438 КК України) з 24.02.2022 по 10.06.2024 року. Обвинувальних актів до суду не скеровувалися.

Рівненська обласна прокуратура надала наступні дані: впродовж січня-грудня 2022 року зареєстровано 13 кримінальних правопорушень, січня-грудня 2023 року – 4 кримінальних правопорушень, січня-травня 2024 року – 2 кримінальні правопорушення за ст. 438 КК України. 

Щодо потерпілих, то впродовж січня-грудня 2022 року потерпілими від кримінальних правопорушень за ст. 438 КК України визнано 14 осіб, січня-грудня 2023 року – 19, січня-травня 2024 року –  3.

З приводу обвинувальних актів за період січня-грудня 2022 року, січня-грудня 2023 року, січня-травня 2024 року за ст. 438 КК України обвинувальні акти до суду не скеровувались.

Житомирська область

За інформацією Житомирської обласної прокуратури за період січня – грудня 2022 року по території Житомирської області за ст. 438 КК України обліковано 170 кримінальних правопорушень, 1 кримінальне правопорушення закрито на підставі п.п. 1, 2, 4 (4-1), 6, 9-1 ч.1 ст. 284 КПК України, кримінальні правопорушення до суду не скеровувалися, потерпіло 215 осіб. За період січня – грудня 2023 року по території Житомирської області за ст. 438 КК України зафіксовано 13 кримінальних правопорушень, правопорушення не закривалися, до суду не скеровувалися, потерпіло 4 особи. За період січня – травня 2424 року по території Житомирської області за ст. 438 КК України обліковано 1 кримінальне правопорушення, правопорушення не закривалися, до суду не скеровувалися, відомості про потерпілих осіб не обліковувалися.

Головне управління поліції в Житомирській області повідомили, що у період з 24.02.2022 року по 14.06.2024 року на території Житомирської області зареєстровано 767 кримінальних проваджень за фактами вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.ч. 1, 2 ст. 438 КК України, а саме: 701 провадження – за ч.1 ст. 438 КК України та 66 проваджень – за ч. 2 ст. 438 КК України.

З них, 1 кримінальне провадження за ч. 1 ст. 438 КК України скеровано до суду з обвинувальним актом.

Аналіз даних свідчить, що інформація правоохоронних органів суттєво відрізняються. Причин може бути декілька: зокрема це може залежати від підслідності органу, який веде кримінальне провадження до координації розслідування. 

Станом на 24.06.2024 року Офіс Генерального прокурора України зареєстрував 130 535 злочинів за ст. 438 КК України, ця цифра є доволі великою проте реальна їх кількість значно більша. Одна із причин криється у тому, що люди, які стали свідками/потерпілими внаслідок ймовірних воєнних злочинів, вчиненими збройними силами РФ не повідомляють інформацію правоохоронним  органам.

– Спілкуючись з мешканцями населених пунктів, які ми відвідували, ми чули від деяких людей, що вони не повідомляли органи місцевого самоврядування про пошкоджене майно. Також вони не звертались до правоохорних органів. Люди говорили про те що вони не сильно постраждали в порівнянні з, наприклад, Маріуполем або Херсоном, – розповів документатор громадської приймальні УГСПЛ у Рівному Владислав Єгоров. 

Моніторингова група: документатор ГП УГСПЛ у м. Рівне Владислав Єгоров, документаторка ГП УГСПЛ у м. Львів Христина Ковцун
Моніторингова група: документатор ГП УГСПЛ у м. Рівне Владислав Єгоров, документаторка ГП УГСПЛ у м. Львів Христина Ковцун

Попри весь пережитий біль та страждання, необхідно поширювати інформацію про  міжнародні злочини збройних сил РФ, вчинені на території України, щоб жоден з них не був забутий, а потерпілі могли відновити справедливість. 

Історії людей, які пережили обстріли населених пунктів Житомирщини, можна переглянути у відео 

 Автори: документатор громадської приймальні УГСПЛ у м. Рівне Владислав Єгоров, координаторка громадської приймальні УГСПЛ у м. Рівне Марія Ципʼящук


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram — УГСПЛ пише | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube | Viber


Ця публікація/візуальний матеріал зроблений завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через USAID Ukraine – USAID Україна. Зміст публікації є виключною відповідальністю УГСПЛ і не обов’язково відображає погляди USAID –  Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду США.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: