Публікація

Поки прокуратура вивчала ситуацію, ТОВ Граніт Груп протягом двох місяців плюндрувало споконвічний Інгулецький степ

З історії, наведеної нижче, читач довідається, як у славнозвісному степовому Придніпров’ї, де лише 1 відсоток території має заповідний статус, за сприяння Мінприроди знищуються останні куточки реліктових степів.

      9 квітня 2010 р. на сайті «Лівий берег» був вміщений матеріал «Шлях неправильного самурая». На той час захисники і прихильники розширення державного ландшафтного заказника «Інгулецький степ» і гадки не мали, що згадані «самураї» не забули і про них. А йшлося про роздачу очільниками Мінприроди певному колу осіб ліцензій на користування надрами. Як відзначає авторка, за Незалежності ми мали два великих «дерибана» надр: в 2003 – 2004 р. р. – структурами, близькими до СДПУ(о); в 2007 році – коли Мінприроди очолював Василь Джарти, а НАК «Надра України» – Едуард Ставицький.

     Отож, відстежуючи цей «слід», не важко збагнути, чому Дніпропетровська обласна рада на чолі з Ю. Вілкулом неодноразово запопадливо скасовувала «особливі вимоги охорони навколишнього природного середовища на територіях, що зарезервовані для наступного заповідання, та об’єктах екологічної мережі, які діяли раніше», а органи Мінприроди та прокуратури роками не вживали жодних заходів для припинення беззаконня. Та, нарешті, під тиском зібраних громадськістю з великими труднощами доказів масштабних порушень законності обласна прокуратура змушена була зробити хоч якісь кроки в напрямку припинення сваволі «підкорювачів цілинного степу».

     Останніми заявами, які змусили прокуратуру припинити займатися відписками, була заява автора цих рядків від 2 серпня 2011 року на ім’я Криворізького міжрайонного природоохоронного прокурора, а також заява на ім’я прокурора Дніпропетровської області Марчук Н. В.  від 23 серпня такого змісту:

  «Відповідно до охоронного зобов’язання  Міністерства екології та природних ресурсів  України від 09.04.2002 року Держуправлінню екоресурсів у Дніпропетровській області передано під охорону заповідний об’єкт – ландшафтний заказник загальнодержавного значення «Інгулецький степ» площею 65.6 га, створений Указом Президента України від 21.02.2002 року, №167/2002. Місце розташування заказника – поблизу сіл Недайвода і Лозуватка Криворізького району Дніпропетровської області.

  Рішенням Дніпропетровської обласної ради від 22 березня 2004 року №768/33/V “Про затвердження програми формування та розвиток  національної екологічної мережі Дніпропетровської області на 2006-2015 роки» в районі розташування згаданого заказника  для потреб створення Національного парку  було зарезервовано 4 тисячі гектарів земельного наділу за рахунок земель запасу.

  У свою чергу, Дніпропетровська обласна державна адміністрація видала розпорядження від 27.04.2006 року за №655-р-06 «Про погодження проекту програми формування та розвитку національної екологічної мережі Дніпропетровської області на 2006 – 2015 роки».

  На виконання розпорядження голови обласної державної адміністрації Криворізька районна державна адміністрація видала розпорядження від 27.04.2006 року за № 278-р, яким погоджено проект програми формування та розвитку екологічної мережі Криворізького району на 2006 – 2015 роки, згідно якого планувалося створення до 2011 року на території Недайводської сільської ради ландшафтного заказника загальнодержавного значення «Інгулецький степ» на площі 4 тисячі гектарів.

  14.05.2007 року Дніпропетровська обласна рада одночасно схвалила два рішення: рішення №183-9/ V «Про внесення змін до рішень обласної ради від 22 березня 2004 року  №768/33/V “Про затвердження програми формування та розвиток  національної екологічної мережі Дніпропетровської області на 2006-2015 роки», яким вилучила із зарезервованої під створення ПЗФ території ділянку площею  120 га, і рішення №184-9/V «Про погодження надання ТОВ «Граніт Груп» спеціального дозволу користування надрами».

  19 липня 2007 року ТОВ «Граніт Груп» отримало у Міністерстві охорони навколишнього природного середовища спеціальний дозвіл (ліцензію за № 4295) на розробку гранітів родовища Недайводське, гірничий відвід  якого входить до складу зарезервованої під майбутній ПЗФ території.

  24 червня 2011 року Дніпропетровська обласна рада  вдруге прийняла рішення про вилучення із зарезервованих для заповідання земель ділянки, цього разу площею 22 гектари,  під будівництво кар’єру.

  Згідно Указу Президента України, на територіях, що резервуються для створення нових або розширення існуючих природних заповідників та заказників загальнодержавного значення, не допускається без погодження з Мінприроди України житлове, господарське, дачне будівництво, проведення меліоративних робіт, розорювання та заліснення цілинних і перелогових земель та інша діяльність, яка може призвести до знищення або руйнування цінних природних комплексів або об’єктів.

  Таким чином, Дніпропетровська обласна рада,  схваливши згадані рішення за  два місяці до  надання Міністерством охорони навколишнього природного середовища спеціального дозволу на розробку родовища, не дотрималась вимог, передбачених  Земельним кодексом України  та Указом Президента України, перевищила свої повноваження і видала акти неналежної дії. У згаданих рішеннях відсутні будь-які посилання на погодження з Мінприроди питання вилучення із зарезервованої території ділянки, відведеної під будівництво кар’єру. Про факт самоусунення Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Дніпропетровській області від впливу на прийняті з цього приводу рішення облради свідчить відповідь першого заступника начальника  Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Дніпропетровській області СКАКАЛЬСЬКОГО О.М. (№2-657-11-1 від  04.2011 р.) на звернення народного депутата України ОЛІЙНИКА С. В. (№ VI-0125/11 від 15.04.2011 р.). Посилаючись на ст.ст. 52 і 53 Закону «Про природно-заповідний фонд України» та ст. 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та ігноруючи вимоги Указу Президента України про необхідність в таких випадках погодження з Мінприроди, п. СКАКАЛЬСЬКИЙ вважає відповідним закону вилучення території, на якій розташоване Недайводське родовище гранітів, без погодження такого рішення з Мінприроди.

  З такою маніпуляцією погоджується  Криворізький  міжрайонний природоохоронний прокурор радник юстиції Сокол О.В., який у відповідь (№608-вих.2011 від 26.04.2011 р.) на звернення гр. ДЬЯКОВОЇ С. В. щодо надання земельної ділянки ТОВ «Граніт Груп» без належного обґрунтування, обмежився посиланням  про відсутність на виділеній підприємству ділянці об’єктів природно-заповідного фонду за висновком міського відділу (?) природокористування Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Дніпропетровській області. Навіть після повторного звернення ДЬЯКОВОЇ С. В. з повідомленням про те, що ТОВ «Граніт Груп» розпочало на згаданій земельній ділянці розкривні роботи без належно оформлених дозвільних документів,  прокуратура не вжила жодних заходів.

  У зв’язку з викладеним вище прошу:

1. Зважаючи на очевидний характер порушення Дніпропетровською обласною радою закону, що завдає істотної шкоди інтересам України у сфері охорони навколишнього природного середовища, у відповідності з нормою ст. 22 Закону України «Про прокуратуру» внести припис про усунення порушень Дніпропетровською обласною радою закону шляхом негайної відміни її постанови від 24 червня 2011 року про вилучення згаданої ділянки зарезервованих для заповідання земель.

2. З метою припинення незаконної діяльності ТОВ «Граніт Груп» у відповідності зі ст. 24  Закону України «Про прокуратуру» винести постанову про порушення кримінальної справи відносно керівництва згаданого ТОВ «Граніт Груп».

3. У зв’язку з неналежним виконанням службових обов’язків працівниками Криворізької міжрайонної природоохоронної прокуратури вжити стосовно винних працівників заходи службового впливу.

Нарешті, про вжиті прокуратурою заходи повідомлено листом від 22.09.2011 року:

«Прокуратурою області проведено перевірку за Вашим зверненням  щодо розробки ТОВ «Граніт Груп» гранітного кар’єру Недайводського родовища на території Криворізького району.

Встановлено, що тридцятою сесією п’ятого скликання Дніпропетровською обласною радою 04.12.2007 року прийнято рішення №310-13/V «Про надання ТОВ «Граніт Груп» гірничого відводу на розробку Недайводського родовища гранітів.

На підставі вказаного рішення 27.06.2008 року ТОВ «Граніт Груп» в Дніпропетровській обласній раді отримало акт про надання гірничого відводу з метою розробки родовища корисних копалин Недайводського родовища гранітів, яке розташоване на території Криворізького району Дніпропетровської області площею 105 га на строк 19 років.

Перевіркою зазначеного рішення Дніпропетровської обласної ради від 04.12.2007 року №310-13/V встановлено, що воно прийнято у порушення вимог ст. 48 Кодексу про надра, ч. 3 ст. 13 Гірничого закону України, ст.. 13 Закону України «Про державну екологічну експертизу» та п. 4 Постанови Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 р. № 59 за наявності проекту розробки родовища корисних копалин, який не затверджено у встановленому порядку, а саме без наявності позитивного висновку державної екологічної експертизи.

У зв’язку з цим прокуратурою області 11.08.2011 року пред’явлено до Дніпропетровського окружного адміністративного суду позовну заяву про визнання протиправним і скасування рішення № 310-13/V від 04.12.2007 року та визнання недійсним акту про надання гірничого відводу від 27.06.2008 року.

Крім того, за результатами проведеної за вимогою прокуратури області Криворізьким гірничопромисловим територіальним управлінням Держгірпромнагляду перевірки ТОВ «Граніт Груп» винесено розпорядження від 22.08.2011 року про припинення зняття рослинного шару грунту відповідно до проекту «Гірничотехнічна рекультивація» Робочого проекту розробки Недайводського родовища гранітів».

Рішенням Криворізького гірничопромислового територіального управління Держгірпромнагляду №690 від 31.08.2011 року поновлено роботи щодо зняття рослинного шару грунту.

У зв’язку з цим Криворізьким міжрайонним природоохоронним прокурором 05.09.2011 року принесено протест на рішення №690 від 31.08.2011 року про поновлення роботи щодо зняття рослинного шару грунту ТОВ «Граніт Груп».

Зазначений протест Криворізького міжрайонного природоохоронного  прокурора повністю задоволено Криворізьким гірничопромисловим територіальним управлінням Держгірпромнагляду та винесено розпорядження №1227 від 08.09.2011 року про заборону ТОВ «Граніт Груп» виконання робіт щодо зняття грунтово-рослинного шару.

                                         А. ЄРМІЛКО,

                 Начальник відділу захисту прав громадян

                 та інтересів держави в екологічній сфері

   Аналогічне повідомлення з облпрокуратури отримав народний депутат України Олег ЛЯШКО у відповідь на своє депутатське звернення за зверненням до нього недайводських звхисників степу.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: