Публікація

По сім балів з дев’яти: як в громадах прикордонного регіону працюють над безпекою цивільних

Воєнний стан кардинально вплинув на місцеві політики органів самоврядування. Місцева влада має переорієнтувати всі можливі  ресурси на допомогу військовим та цивільним, які постраждали від російської військової агресії. Економіка функціонує також в режимі готовності до нових викликів. У прикордонних регіонах на перший план вийшло питання забезпечення безпеки українців, які тут живуть. Дотримання прав людини у Сумській та Садівській  територіальних громадах Сумщини досліджувала  експертка з дотримання прав людини  Наталія Єсіна за інструментом Місцевий індекс прав людини

Суми. Фото Сумської міської ради
Суми. Фото соцмережі Сумської міської ради

Місцевий індекс прав людини – це мініпроєкт Української Гельсінської спілки з прав людини, заснований для підтримки і ефективного розвитку реформи децентралізації в Україні. Критерієм ефективності визнається розвиток, що базується на засадах пріоритету прав людини в усіх сферах її взаємин з державою. Під час моніторингу у двох територіальних громадах Сумщини експерти проаналізували діяльність органів місцевого самоврядування (ОМС) за напрямком «Безпека громади». У підсумку зусилля посадовців оцінили від 0 до 1 балу. Ці оцінки мають стати орієнтиром для поліпшення ситуації. 

Чисельність Сумської територіальної громади – 267 тисяч 46 осіб, з них, як ВПО зареєстровано 28 тисяч 136 осіб. За підсумками моніторингу зусилля влади також отримали 7 балів з 9 можливих. У громаді ухвалені цільові програми у сфері громадської та цивільної безпеки, які мають визначені бюджети та перелік заходів. Втім, дослідити реалістичність та стан виконання їх неможливо, оскільки немає звітів про результати їх реалізації у 2022-2023 роках. Експерти проєкту між іншим виділяють окремі  позитивні моменти, спрямовані на забезпечення безпеки у громаді: 

– запровадження проєкту «Офіцер безпеки» на 2024 – 2025 роки у 25 закладах освіти. Передбачається, що завдяки цьому освітній простір стане безпечнішим, як для учнів, так і вчителів. 

– запуск у вересні 2023 року чат-боту «Суми 15-80», який містить інформацію про роботу комунальних, транспортних та соціальних служб. З допомогою чат-боту можна подати звернення до міськради щодо проблемних питань, зокрема, і з безпекових питань. 

– налагодження роботи камер відеоспостереження та світлофорів, щоб вона не залежала від відключень електроенергії.

Більше можна прочитати у моніторинговому звіті стану дотримання прав людини у Сумській територіальній громаді.

Садівська сільська територіальна громада на 1 липня 2023 року налічувала 11 тисяч 96 мешканців. На обліку у ній перебуває (станом на 1 січня 2024 року) 853 внутрішньо переміщені особи, серед яких 258 дітей. 

За результатами моніторигу зусилля влади Садівської громади оцінені у 7 балів із 9-ти можливих.  У громаді ухвалені цільові програми у сфері громадської та цивільної безпеки. Але передбачені ними заходи  обмежені та подекуди дублюються, тож, на думку моніторів, документи необхідно переглянути з точки зору логічності та відповідності заходів меті та завданням.

У громаді створені дорадчі координаційні органи у сфері безпеки, але ґрунтовна робота з дослідження стану громадської безпеки у громаді не проводиться, також до формування місцевих політик за цим напрямком місцеві мешканці залучаються несистемно.

Нині у громаді організується постійна діяльність з інформування населення про тривожні події, наявні сховища та інформація щодо евакуації населення. Але аналіз показав, що відповідна робота потребує прискорення та посилення. У цій громаді йде працюють над облаштуванням технічної системи оповіщення – гучномовців. Але це вартісна стаття для сільської громади. Крім того, ця ініціатива викликала суперечку серед місцевих: дехто вважає, що у прикордонному регіоні повітряні тривоги дуже часті, сирени працюють постійно, і це пригнічує, лякає та “давить на психіку”. Тому планується провести опитування громадської думки на цю тему та визначитися з необхідністю закупки дороговартісної системи.

Більше ознайомитись можна у  моніторинговому звіті Садівської територіальної громади Сумської області.

Наталія Єсіна, експертка проєкту
Наталія Єсіна, експертка проєкту

Садівська сільська громада активно включилась в процес дослідження, спеціалісти різних відділів, дотичних до безпекових заходів проаналізували свою роботу, згідно з нашим інструментом. Завдяки їх доповненням, звіт вийшов максимально повний. Щод Сумської громади, майже всі данні ми дізнавались з відкритих джерел. На жаль, звіти та програми за останні два роки на сайті Сумської міської ради закриті «з безпекових питань», що ускладнило роботу. Довелось збирати інформацію буквально по крихтах, але команда впоралась. Долучились до дослідження правоохоронці з ГУ НПУ в Сумській області, а також спеціалісти з комунікації ГУ Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Сумській області. Вони надали інформацію щодо співпраці та спільних дій в безпековій сфері. У своєму моніторингу ми не прагнули порівняти дві громади між собою, адже вони мають різні ресурси та можливості. Але нам цікаво було оцінити відкритість та готовність до співпраці,  – зазначила експертка проєкту Наталія Єсіна. 

Звіт підготовлено в межах проєкту «Правосуддя для людей, які постраждали від російської агресії» за підтримки чеської організації «People in Need».


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram — УГСПЛ пише | Telegram з анонсами подій | Twitter | Youtube | Viber

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: