Публікація

Піврічний звіт Харківської правозахисної групи про виконання проекту „Кампанія проти катувань і жорстокого поводження в Україні”

Пропонуємо коротку інформацію Харківської правозахисної групи про виконання проекту „Кампанія проти катувань і жорстокого поводження в Україні” за період з 3 липня 2003 року по 31 грудня 2003 року.

Харківська правозахисна група (далі ХПГ) вела роботу відповідно до Проекту за наступними напрямками:

– розвиток мережі (конкретизація спільної діяльності учасників спеціалізованої мережі з запобігання катувань, початок функціонування мережі);

– встановлення контактів з державними органами і досягнення домовленостей про проведення заходів Проекту за участю державних службовців;

– інформування про Проект на національному і регіональному рівні, просвітницька діяльність;

– підготовка і публікація видань за тематикою Проекту;

– створення і діяльність Фонду для професійної підтримки жертв катувань;

– правові і соціологічні дослідження.

Далі коротко розглядаються результати роботи за кожним з напрямків.

Розвиток мережі

На початку липня 2003 року були підписані договори про спільну діяльність із двома регіональними партнерами – Луганським обласним центром захисту конституційних прав і свобод громадян і об’єднанням «Зелений світ» (м. Чортків Тернопільської області). Крім цього, відразу ж були підписані договори про проведення соціологічних досліджень і створення курсу «Права людини і поліція» з Харківським інститутом соціальних досліджень і Національним університетом внутрішніх справ, а також договір про спільну діяльність з запобігання катувань і жорстокого поводження в армії з Харківською обласною спілкою солдатських матерів.

Протягом липня-серпня ХПГ займалося підготовкою до видання і публікацією книг, що повинні бути путівником у роботі регіональних партнерів: 1) Проти катувань. Огляд повідомлень про жорстоке поводження і застосування катувань за період травень 1997 р. – червень 2001 р.; 2) Проти катувань. Міжнародні механізми запобігання катуванням та жорстокому поводженню; 3) Проти катувань. Європейські механізми запобігання катуванням та жорстокому поводженню; 4) Систематизований дайджест рішень Європейського суду з прав людини за 5 статтею Конвенції про захист прав людини та основних свобод. Ці видання також будуть поширюватися на семінарах і тренінгах, передбачених Проектом, що будуть проведені в першій половині 2004 р.

29-30 вересня 2003 року в м. Харкові відбулася робоча зустріч потенційних регіональних партнерів. У цій зустрічі взяли участь 44 представники з 28-ми неурядових організацій України, що розглядалися ХПГ як потенційні регіональні партнери за Проектом, і 10 представників харківських партнерських організацій. Учасникам зустрічі були роздані всі матеріали Проекту, а також зазначені видання і публікації за темою катувань і жорстокого поводження. У результаті 2-х денних обговорень були укладені угоди з 12 регіональними партнерськими організаціями. Ряд НУО або відмовилися від участі у Проекті, або не були прийняті як учасники Проекту. Пошук регіональних партнерів і налагодження контактів із НУО в інших регіонах продовжується.

Протягом липня-грудня організації-партнери придбали офісне обладнання і матеріали на суму 15 000 євро, відкрили нові приймальні для роботи за Проектом. Йде постійний моніторинг повідомлень у пресі про факти застосування катувань і жорстокого поводження. Регіональні партнери надіслали 58 повідомлень про такі факти, що стали відомі їм з публікацій у пресі і з прямих звернень громадян. За деякими справами, що мають судову перспективу, почате розслідування, а в деяких випадках надавалися й оплачувалися послуги адвокатів (докладніше в розділі «Діяльність Фонду»).

У рамках роботи мережі проводиться моніторинг розгляду судами адміністративних справ, за якими можливий адміністративний арешт і затримання. Розроблено карту спостережень. Регіональні партнери направили спостерігачів на судові засідання. В даний час завершені пілотні дослідження.

ХПГ вирішила орендувати окреме приміщення для прийому жертв катувань та інших порушень прав людини, у якому була б зосереджена вся документація за Проектом і яке було б постійним місцем роботи співробітників Проекту. З цією метою ми домовилися про використання офісу харківського товариства «Меморіал», членами якого є всі співробітники ХПГ. Останні два роки офіс «Меморіалу» фактично не використовувався. Протягом липня-грудня в офісі був зроблений ремонт, і він був цілком обладнаний для роботи. З початку 2004 року громадська приймальня ХПГ почне функціонувати на новому місці.

Інформування про Проект, просвітницька кампанія

Відразу після початку Проекту ХПГ звернулася до Міністерства внутрішніх справ, Генеральної прокуратури, Державного департаменту з питань виконання покарань, Служби безпеки, Міністерства юстиції та інших центральних органів державної влади з інформацією про цілі та завдання Проекту і спільну з державними органами діяльність з його виконання. Одержані відповіді додаються. Слід зазначити, що заступник міністра юстиції Валерія Лутківська і суддя Верховного Суду Василь Філатов дали згоду особисто брати участь у семінарах і тренінгах, що будуть проводитися в межах Проекту. Крім цього, про Проект були персонально проінформовані Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова і низка співробітників її апарату.

Усі партнери звернулися до регіональних управлінь міліції, прокуратури, державної адміністрації, управлінь юстиції, судів, управлінь системи виконання покарань з листами, у яких проінформували державні структури про цілі і завдання Проекту. Северодонецький і луганський партнери провели 31 жовтня спільну прес-конференцію в Луганську, у ході якої інформували журналістів про Проект і його цілі. 7 листопада ХПГ взяла участь у роботі обласного прес-клубу разом із представниками регіональних управлінь МВС, де також інформувала присутніх про Проект. Наталя Вилкова, представник Севастопольської правозахисної групи, розповіла про Проект у ході телевізійної передачі в Севастополі, що викликало ряд коментарів в місцевій пресі. Інші регіональні партнери мають намір провести прес-конференції, присвячені Проекту, на початку 2004 року.

17 листопада ХПГ була проведена прес-конференція в Києві в Українському Домі, на якій був презентований Проект. У прес-конференції взяли участь 6 представників регіональних партнерів з Києва, Чернігова, Житомира і Луганська, а також Уповноважений Верховної Ради з прав людини (Омбудсман) Ніна Карпачова. Були присутні журналісти 18 мас-медіа, зокрема кореспонденти іноземних видань. Список учасників і повідомлення в пресі додаємо.

ХПГ домовилася про спільну підготовку декількох телепередач у рамках програми «Подвійний доказ» загальнонаціонального телеканалу «Студія 1+1». У підготовці першої передачі з цього циклу – про катування в міліції – крім ХПГ взяли участь кілька регіональних партнерів (Луганськ, Чернігів, Львів, Сімферополь, Київ). У записі самої передачі 16 листопада брали участь члени ХПГ (Євген Захаров, Аркадій Бущенко), наш луганський партнер Микола Козирєв, а також Євген Бочаров, справа якого підтримується нашим Фондом професійної підтримки жертв катувань. У передачі також взяли участь заступник міністра юстиції Валерія Лутківська, представник МВС, омбудсман Ніна Карпачова (у записі). Вихід передачі в ефір відбувся 9 грудня, напередодні Дня прав людини. У ході її було показано три телесюжети, підготовлені журналістами «1+1» за інформаційними матеріалами ХПГ і деяких партнерів. За відгуками преси, передача мала високий рейтинг, її подивилося більше мільйона чоловік. Наступна передача – про умови утримання в місцях позбавлення волі – повинна записуватися 3 лютого.

У цілому можна зробити висновок, що всі ці заходи привели до зростання інтересу преси до теми катувань і жорстокого поводження, збільшилася кількість публікацій, телепередач, повідомлень на зазначену тему. У ХПГ і до регіональних партнерів стали звертатися журналісти з проханням надати матеріали для публікацій, інтерв’ю.

Для постійного спілкування учасників мережі створене постійна електронна розсилка <[email protected]>, внутрішня електронна конференція, де учасники мережі можуть ознайомитися з роботою всіх учасників Проекту і висловити свої зауваження та ідеї, пов’язані з виконанням Проекту.

Інформація про факти катувань і жорстокого поводження, що отримана від регіональних партнерів і зібрана співробітниками ХПГ, міститься на сайті ХПГ www.khpg.org у вигляді електронних бюлетенів «Проти катувань». Протягом липня-вересня була узагальнена інформація, що зібрана за січень-червень у місячних випусках бюлетеня, потім бюлетень став виставлятися на сайт частіше, приблизно один раз на два тижні. Усього випущено 17 випусків бюлетеня, перші шість з них переведені на англійську мову. Крім цього, поміщено 9 статей про катування в міліції в друкованому бюлетені ХПГ «Права людини» (ці тексти також розміщаються на сайте ХПГ).

Спільні акції

1. Акція проти прийняття нового Кримінально-процесуального кодексу в запропонованій редакції.

Двадцять п’ять неурядових організацій, у тому числі і наші партнери за Проектом, підписали спільне звернення, підготовлене ХПГ, до органів влади і громадськості з вимогою не виносити Проект на розгляд сесії Верховної Ради України в другому читанні, а відправити його до профільного комітету для корінної переробки.

У межах цієї акції був опублікований також коментар експерта ХПГ А. Бущенка в «Юридичному віснику України» щодо частини Проекту КПК, яка стосується затримання й арешту.

Проект був знятий з розгляду у Верховній Раді України і відправлений на доробку.

2. Акція з приводу незаконного утримання під вартою Нечаєва.

Мер міста Алушти Нечаєв був арештований з дозволу Печерського районного суду м. Києва і містився в ІВС м. Сімферополя протягом 26 днів без доставляння до судді.

Харківська правозахисна група і чотири наші партнери звернулися до Генеральної прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства юстиції України, Верховного Суду України, Комітетів Верховної Ради.

Харківська правозахисна група також направила повідомлення в Європейський комітет з запобігання катувань.

Зрештою, Нечаєв був доставлений у Печерський районний суд м. Києва і за результатами слухання звільнений під підписку про невиїзд.

Діяльність Фонду професійної підтримки жертв катувань

Фонд був заснований ХПГ у липні. Була обрана Рада Фонду і підготовлені документи, що регулюють його діяльність:

1. Критерії прийнятності справ

2. Процедура розгляду питання про прийнятність і оплату

3. Критерії оцінки вартості послуг

Ці документи були розглянуті і прийняті Радою Фонду і на початку серпня Фонд почав регулярну діяльність. Тексти документів додаються. Протягом серпня – грудня до Фонду надійшла 21 заява, з яких 14 прийнято до виробництва.

Нижче наводиться короткий опис деяких зі справ, підтриманих Фондом.

О. А. (Харків). Був затриманий 1 квітня 2000 року співробітниками кримінального розшуку Київського районного відділу внутрішніх справ м. Харкова за підозрою у скоєнні злочину. Увечері того ж дня він був жорстоко побитий співробітниками кримінального розшуку з метою одержання визнання. 4 квітня був звільнений. Був оглянутий експертом. Установлено тілесні ушкодження середнього ступеню тяжкості. 13 квітня 2000 року звернувся зі скаргою до прокурора Харківської області. Прокуратурою було відмовлено в порушенні кримінальної справи за його скаргою. Проте у жовтні 2000 року справа була порушена суддею Київського районного суду м. Харкова. Належного розслідування так і не було проведено. Справа кілька разів припинялася, але відновлялася після оскарження. У січні 2003 року А. подав формальну скаргу до Європейського суду з прав людини за статтями 3 і 13 Конвенції. На даний час справа знаходиться у Палаті Суду на стадії рішення питання про прийнятність.

Євген Бочаров (Харків). Був затриманий 11 квітня 2002 року співробітниками кримінального розшуку Харківського міського управління внутрішніх справ за підозрою у скоєнні злочину. У той же день був вивезений у ліс і жорстоко побитий працівниками кримінального розшуку. Потім його піддали катуванню за допомогою протигазу в одному з кабінетів Харківського міського управління внутрішніх справ. 12 квітня 2002 року був звільнений. У той же день був госпіталізований з черепно-мозковою травмою і близько місяця знаходився в лікарні. 18 квітня 2002 року звернувся зі скаргою до прокурора Харківської області. Належного розслідування так і не було проведено. Справа кілька разів припинялася, але відновлялася після оскарження. У ході розслідування встановлені тілесні ушкодження середнього ступеня тяжкості. У грудні 2003 року звернувся з формальною скаргою до Європейського суду з прав людини за статтею 3 Конвенції.

Олексій Тарасов (Макіївка, Донецька область). 13 січня 2000 року був затриманий за підозрою у скоєнні злочину. Протягом декількох днів піддавався катуванням з метою домогтися визнання в убивстві і низці інших злочинів. Застосовувалися катування протигазом, електрострумом, жорстоке побиття. Відразу ж Тарасов усно поскаржився прокурору на застосування до нього катувань. Проте у порушенні кримінальної справи було відмовлено. У вересні 2000 року Тарасова відвідали делегати Європейського Комітету з запобігання катувань, і його випадок був включений у звіт Комітету. Належне розслідування так і не було проведено, тому що кримінальну справу так і не було порушено.

У липні 2003 року Тарасов подав формальну скаргу до Європейського суду з прав людини за статтями 3 і 6 Конвенції.

У листопаді 2003 року Центрально-міський суд м. Макіївки в черговий раз скасував постанову прокуратури про відмову в порушенні кримінальної справи.

В. К. (Харків). З дитинства страждав психічними відхиленнями. Був установлений діагноз: шизофренія. У квітні 2002 року був затриманий співробітниками Комінтернівського районного відділу м. Харкова за підозрою у скоєнні злочину. З 16 квітня 2003 року утримувався в СІЗО № 27 м. Харкова. Утримувався в загальній камері, хоча експертизою було встановлене загострення його психічного захворювання і неосудність. Тільки 3 липня 2002 року був переведений у медико-санітарну частину СІЗО.

5 липня був направлений Комінтернівським районним судом на примусове лікування. Проте не був переведений у психіатричну лікарню через наступні подій.

8 липня 2002 року внаслідок явних проявів психічного розладу був побитий гумовим кийком співробітниками СІЗО за непокору. У той же день був поміщений у карцер за «порушення режиму». Містився там протягом 10 діб в наручниках. Був переведений у лікарню лише 17 липня 2002 року.

Наприкінці липня мати й одна із співробітниць ХПГ оглянули К. і знайшли низку тілесних ушкоджень. Сам К. був неконтактним до літа 2003 року і не міг дати ніяких пояснень.

Мати К. звернулася в ряд державних органів зі скаргою. Була проведена перевірка начальником СІЗО. У порушенні кримінальної справи було відмовлено. Відповідну постанову вдалося одержати тільки в березні 2003 року. Тоді ж вона була оскаржена у суді. Лише у грудні 2003 року постанова про відмову в порушенні кримінальної справи було скасовано.

Крім того, з 8 липня до 3 вересня 2003 року К. містився у психіатричній лікарні без належного рішення суду.

У даний час надіслана скарга до Європейського Суду на порушення статті 5 Конвенції. Готується скарга до Європейського Суду за статтями 3, 8, 13 Конвенції від імені В. К. і його матері.

В. Ф. (Полтава). 15 червня 2001 року я на подвір’ї свого будинку був незаконно оглянутий лікарем-психіатром Полтавської центральної районної лікарні Ф. На підставі цього огляду лікар-психіатр поставив діагноз «хронічний мазевий розлад».

Ф. звернувся до суду, і суд визнав дії ряду посадових осіб незаконними. Однак це рішення було змінено постановою апеляційного суду Полтавської області, яким у позові Ф. було відмовлено. Ф. оскаржив це рішення у Верховний Суд, однак безуспішно.

7 березня 2003 року Ф. був затриманий працівниками міліції на підставі рішення лікаря-психіатра про його примусову госпіталізацію, але без судового рішення. Під час затримання він і його дружина були побиті працівниками міліції. Близько доби Ф. утримувався у психіатричній лікарні м. Полтави, після чого був звільнений, тому що не мав потреби у госпіталізації.

Ф. звернувся до прокуратури Полтавської області зі скаргою. За скаргою була порушена кримінальна справа. На даний час ця справа припинена. Починаються дії з оскарження даного рішення. Ф. також подав позов на незаконні дії лікаря-психіатра, адміністрації лікарні і працівників міліції. Позов дотепер не розглянутий.

У жовтні 2003 року Федоров звернувся зі скаргою до Європейського Суду з прав людини на порушення статті 8 Конвенції по подіях 2001 року. У випадку безуспішного вичерпання національних засобів захисту щодо подій 2003 року, буде подана скарга до Європейського Суду за статтями 3, 5 і 8 Конвенції.

О. З. (Калуш, Івано-Франківська область). 17 травня 2003 року був затриманий працівниками кримінального розшуку Вовчинецького районного відділу міліції. З 17 травня до раннього ранку 24 травня знаходився у різних районних відділах міліції Івано-Франківської області, де піддавався катуванням: його підвішували, прив’язавши руками до лому, одягали протигаз, заповнений якоюсь рідиною, просто закривали отвір протигазу, щоб викликати асфіксію, бризкали в очі з газового балончика. Після півночі 24 травня 2003 року в Калушському районному відділі міліції намагався покінчити із собою, перерізавши вени. Був доставлений у лікарню.

Подав скаргу із проханням порушити кримінальну справу проти причетних до катувань працівників міліції. Лише в листопаді 2003 року справа була порушена прокуратурою Івано-Франківської області. В даний час проводиться розслідування.

У жовтні 2003 року подав скаргу до Європейського Суду на порушення статей 3 і 5 Конвенції.

Д. К. (Харків). 16 травня 2003 року був затриманий співробітниками лінійного відділу міліції за підозрою в скоєнні злочину. Був побитий з метою одержати визнання. 19 травня був звільнений на підписку про невиїзд.

У вересні 2003 року звернувся в прокуратуру зі скаргою на застосування катувань. У порушенні кримінальної справи було відмовлено. В даний час починаються спроби скасувати рішення прокуратури.

2 грудня 2003 був викликаний повісткою в Червонозаводський суд м. Харкова на судовий розгляд. Не з’явився через хворобу. Мати К. представила судді відповідні медичні документи. У той же день суддя виніс постанову про взяття під варту у зв’язку з тим, що К. ухилився від суду. 8 грудня 2003 року він був затриманий і відправлений до СІЗО. 9 грудня 2003 року були подані апеляція на постанову судді в апеляційний суд Харківської області, а також скарга до Червонозаводського суду м. Харкова з проханням невідкладно розглянути законність взяття під варту і подальше утримання під вартою К. І скарга, і апеляція дотепер залишаються без відповіді.

Готується скарга до Європейського Суду на порушення статті 5 § 1, 5 § 4 Конвенції.

Правові і соціологічні дослідження

Харківський інститут соціальних досліджень

Розроблено соціологічний інструментарій для проведення масового опитування в п’ятьох регіонах України. Інструментарій містить у собі чотири види анкет, що призначені для наступних цільових груп: (1) населення України; (2) жертви жорстокого поводження; (3) співробітники правоохоронних органів; (4) фахівці, залучені до кримінального судочинства.

Мета: виявити ступінь стурбованості населення і масштаби поширення жорстокого поводження в правоохоронних органах.

Національний університет внутрішніх справ

Узагальнення матеріалу, аналіз аналогічних навчальних курсів країн СНД та інших закордонних країн. Був проведений семінар для співробітників правоохоронних органів у Бермінводах (Харківська область). Мета: ознайомлення з міжнародними стандартами у сфері прав людини. Апробовано деякі проміжні результати.

Харківська обласна спілка солдатських матерів

ХОССМ провела моніторинг якості призову в Харківській області і підготувала відповідний аналітичний звіт, а також великий аналітичний звіт «Моніторинг дотримання прав людини в українській армії», що буде опублікований ХПГ у першій половині 2004 року.

ХПГ

Розробляється законопроект про внесення змін у Кодекс України про адміністративні правопорушення, спрямований на усунення використання адміністративного затримання для цілей кримінального судочинства. Така практика широко розповсюджена в Україні.

Готується подання до Конституційного Суду щодо тлумачення частини 3 статті 29 Конституції («невідкладна необхідність»). У випадку успішного розгляду подання може бути покладено край практиці затримання підозрюваного чи обвинувачуваного слідчим без ордера суду на арешт. Така практика має повсюдне застосування, хоча, як правило, слідчий не знаходиться в ситуації «невідкладної необхідності».

Законопроект про затримання і арешт у зв’язку з кримінальним судочинством і судову перевірку законності арешту і подальшого утримання під вартою. Комплексний акт, що має на меті врегулювати всі аспекти арешту й утримання під вартою за підозрою у скоєнні злочину, питання судової перевірки законності й обґрунтованості утримання під вартою.

Підготовлено і відправлено інформаційні запити до всіх регіональних управлінь внутрішніх справ і прокуратури про кількість скарг на незаконні методи дізнання і слідства у 2001, 2002 і першій половині 2003 р.; такі ж запити відправлено до МВС і Генеральної прокуратури України.

Публікації

Підготовлено і надруковано в кількості 1000 прим. наступні книги:

1. Проти катувань. Огляд повідомлень про жорстоке поводження і застосування катувань. – Х., ХПГ, 2003. – 272 с.

2. Проти катувань. Міжнародні механізми запобігання катуванням та жорстокому поводженню. – Х., ХПГ, 2003. – 192 с.

3. Проти катувань. Європейські механізми запобігання катуванням та жорстокому поводженню. – Х., ХПГ, 2003. – 160 с.

4. Проти катувань. А.П. Бущенко. Стаття 5 Конвенції про захист прав людини та основних воль. Систематизований дайджест рішень Європейського суду з прав людини. – Х., ХПГ, 2003. – 288 с.

Електронний бюлетень “Проти катувань” 17 випусків

Бюлетень “Права людини”, 12 випусків

Крім цього, за темою Проекту опублікований великий аналітичний матеріал у всеукраїнській юридичній газеті:

А.П. Бущенко. Коментар до проекту нового Кримінально-процесуального кодексу. Юридичний вісник України. 2003, 13-19 вересня, № 37.

Готуються до друку наступні книги:

1. Проти катувань. Огляд повідомлень про жорстоке поводження і застосування катувань за період липень 2001 р. – грудень 2002 р.

2. Проти катувань. Огляд повідомлень про жорстоке поводження і застосування катувань у 2003 р.

3. Проти катувань. А.П. Бущенко. Стаття 3 Конвенції про захист прав людини та основних свобод. Систематизований дайджест рішень Європейського суду з прав людини.

4. 28 випусків серії ООН “Права людини. Виклад фактів”.

Ці книги і брошури ХПГ планує опублікувати в першій половині 2004 р.

30 грудня 2003 року

Харківська правозахисна група

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: