Публікація

Після двохрічної боротьби заказник «Острів Жуків» відстояли у суді

25 листопада 2009 Господарський суд м Києва проголосив рішення яким визнав недійсним п.1.рішення Київради №162/1996 від 22.08.2007 «Про питання створення ландшафтного заказника «Жуків острів», яким раніше площа заказника була незаокнно скорочена в 9 разів.

Ландшафтний заказник «Острів Жуків» створений у 1999 році у Голосіївському районі м.Києва, в заплаві р.Дніпро. Фактично, заказник поглинає всю збережену частину природного масиву «Конча-Заспа» (просимо не плутати з одноіменною зоною елітної забдови), який в минулому був першим в Радянській Україні природним заповідником. Власне озера Конча і Заспа розміщені на терпиторії заказника.

Нагадуємо, що своїм рішенням 162/1996 від 22.08.2007 «Про питання створення ландшафтного заказника «Жуків острів», Київська міська рада скоротила площу заказника з 1794 га до 196 га. Це рішення було прийняте з грубими порушеннями законодавства:
– прийняте всупереч Генеральному плану м.Києва до 2020 року та Програмі розвитку зеленої зони м.Києва до 2010 р.;
– прийняте без погодження з Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища у м.Києві, яке є єдиним державним органом, компетентним погоджувати питання, що стосуються природно заповідних об*єктів;
– прийняте попри протести Постійної комісії Київради з питань екологічної політики та протест Прокуратури м.Києва;
– прийняте без наукового обгрунтування доцільності скорочення меж заказника;
– прийняте з єдиною метою – зняти з території заказника природоохороннйи статус і віддати її під забудову.

Рішення Київради було оскаржене в суді у грудні 2007 року. Цей процес є першим судом за останні кілька років, коли Прокуратура оскаржила земельні рішення Київської міської ради. Тим більше, це – перший судовий процес, який Прокуратура м.Києва ініціювала на звернення громадських організацій. Від самого початку до процесу приєдналась на боці прокуратури м.Києва Всеукраїнська громадська організація «Національний екологічний центр України» (НЕЦУ). 19 травня 2009 року, при розгляді справи у Верховному Суді України, суддівська колегія задовольнила касаційну скаргу НЕЦУ і повернула справу на повторний розгляд до Господарського суду м.Києва.

В результаті, при повторному розгляді справи, Господарський суд м.Києва визнав власну помилку двохрічної давнини і нарешті визнав рішення Київради не заокнним.

Протягом 2-х років, поки тривав судовий процес, Київська міська рада надала за рахунок території заказника декілька земельних ділянок і на одні з них навіть розпочалась вирубка дерев. Та тепер, коли скасоване рішення №162/1996, всі землевідведення автоматично стають за межу закону. Тож боротьба поки не закінчується. Проте найбільша перемога вже здобута. Важливо додати, що на даному етапі Мінприроди України вже розглядає питання про те, щоб надати заказнику «Острів Жуків» статус заказника Загальноодержавного значення.

Детальніше про заказник:
http://pryroda.in.ua/necu/ostriv-zhukiv/
Рішення суду:
http://narod.ru/disk/15422565000/%D0%A0%D1%96%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F%20%D1%81%D1%83%D0%B4%D1%83.doc.html
Фото заказника:
http://h.ua/story/46769/
http://h.ua/story/61974/
Для контактів з даного питання просимо звертатись:
Василюк Олексій
097 1000 473
[email protected]
www.necu.org.ua

Фото з сайту: www.korrespondent.net 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: