Публікація

Підсумки виїзного засідання Комітету з прав людини, присвяченого кримському питанню

Тимчасова окупація Кримського півострова вдарила, насамперед, по людям – мешканцям Криму. Політика Російської Федерації як держави-агресора полягає в поширенні своєї юрисдикції на Автономну Республіку Крим і місто Севастополь. Це має наслідком автоматичне набуття російського громадянства громадянами України – мешканцями Криму, обмеження громадянських свобод шляхом залякування та переслідування кримчан, які протистоять окупації та інше. В такій ситуації держава мала б підтримувати своїх громадян – мешканців тимчасово окупованих територій, але ситуація досі була зовсім іншою.

Численні моніторингові візити правозахисних організацій та міжнародних організації  (Доповіді ООН щодо ситуації з правами людини (2014-2019) на адміністративний кордон з Кримським півостровом документують системні порушення прав кримчан на свободу пересування через КПВВ, перевезення особистих речей, безпідставні перевірки наявності громадянства РФ. У результатах таких моніторингових візитів йдеться про ігнорування владою України прав кримчан на отримання/підтримання громадянської ідентичності (реєстрація фактів народження, отримання документів, які посвідчують особу та підтверджують громадянство України, освіту і отримання документів про освіту) та інше.

Усі ці, та інші триваючі порушення були перевірені і оцінені народними депутатами України – членами Комітету Верховної Ради України з прав людини 12 лютого під час виїзного розширеного  засідання у Херсонську область. У рамках дводенного візиту до Херсонщини члени Комітету зустрілись з представниками правозахисних організацій, відвідали Чаплинський Центр надання адміністративних послуг, оглянули сервісні та режимні зони на КПВВ «Каланчак» та КПВВ «Чонгар», поспілкувались з внутрішньо переміщеним особами та представниками місцевих неурядових організації, кримськотатарської громади.

У членів Комітету була можливість переконатись в тому, що ні Рекомендації парламентських слухань “Стратегія реінтеграції в Україну тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь: проблемні питання, шляхи, методи та способи” 2016 року, ні рекомендації правозахисних організацій майже не реалізовані.

Під час виїзного засідання на КПВВ «Чонгар» Комітет ухвалив рекомендації, які направлять Кабінету Міністрів України, Міністерству у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб, Міністерству юстиції України, Державній міграційній службі України, Міністерству інфраструктури України, Херсонській обласній державній адміністрації та Міністерству освіти і науки України.

Також у рамках виїзного засідання Комітету аналітикиня та експертка з питань нормотворення УГСПЛ Олена Семьоркіна за експертної підтримки Представництва Президента в АРК провела тренінг для народних депутатів з міжнародного гуманітарного права та міжнародного права у сфері прав людини.

Дводенний візит до Херсонської області підтримувався Програмою USAID «Права людини в дії», яка здійснюється Українською Гельсінською Спілкою з прав людини.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах.

Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук:https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: